Le Mini Who? vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie. Voor de tiende editie verhuist het kleine broertje/zusje van Le Guess Who? van de Voorstraat naar Rotsoord. Shows vinden dan plaats bij onder meer De Helling, LE:EN, Taplokaal Gist, Koffie Leute en Klein Berlijn. Zo wil het gratis festival voor opkomende Nederlandse acts een frisse wind door het festival laten waaien en nieuwe ‘rauwe randjes’ in de stad opzoeken.

Frisse wind nodig

Trouwe bezoekers van Le Mini Who? weten hoe onmogelijk het kan zijn om er je favoriete nieuwe band te spotten. Met zo’n vijftig acts op zo’n twintig locaties werd het steeds drukker op het festival. De veelal kleine koffietentjes en cafeetjes puilden uit tot op straat: “Vorig jaar was het heel vol. Je moest eigenlijk al ver van tevoren op een locatie aanwezig zijn, of er gewoonweg blijven hangen, anders kwam je niet meer binnen”, zegt programmamaker en Le Guess Who?’s ‘Chef speciale projecten’ Rinke Vreeke hierover. “Een succes dus, maar irritant voor het publiek. Dat is één van de redenen dat we het dit jaar iets anders wilden doen. Daarnaast willen we met de stad blijven meebewegen. De Voorstraat is in zeven jaar tijd enorm veranderd. Het rauwe randje is er af. Dat willen we met Le Mini Who? juist blijven opzoeken.”

Blik buiten de singels

Ook de rest van de stad verandert. Utrecht is enorm aan het groeien en er gebeurt steeds meer buiten de singels. De blik van de stad – en van de programmamakers bij Le Guess Who? - komt daardoor steeds meer buiten de singels te liggen. Zoals op de Amsterdamsestraatweg, het Werkspoorgebied, Lombok en dus Rotsoord. “Die laatste was voor Le Mini Who? een logische keuze. Het is een compact gebied, mét nog dat rauwe randje en diverse geschikte plekken met enthousiaste ondernemers. Er is nog van alles te ontdekken, ook voor mensen die het gebied al een beetje kennen”, aldus Vreeke.

Kleiner gebied, grotere zalen

Zo zijn er bijvoorbeeld optredens bij houtwerkplaats De Tafelboom en de kinderboerderij.  Ook opent de huurlocatie Café Brutal onderin de watertoren voor Le Mini Who? haar deuren voor het publiek. In totaal kunnen we zo’n 35 acts op zo’n 15 podia verwachten. Vreeke: “In de Voorstraat heb je allerlei charmante koffietentjes en barretjes. Rotsoord heeft dat wat minder. Maar het is een gek en spannend gebied met mooie en lelijke stukken. Het is kleiner dan rond de Voorstraat; dat creëert meer festivalsfeer. Daarnaast zijn de locaties fors groter, zodat iedereen er weer in past.”

Verder heeft de ondernemende Vreeke geen grote verrassingen voor ons in petto. Voor het eerst komt het Le Mini Who? programma in één gids met het Le Guess Who? programma te staan. Dat trekt waarschijnlijk meer buitenlandse bezoekers naar het festival. Het vorig jaar geïntroduceerde Lombok Festival bouwt voort op het succes van vorig jaar en ook Le Bazarre en Le Feast zijn weer van de partij.