Motels die stil zijn blijven staan in de jaren ‘60, spooksteden uit de jaren ’20 en ‘30 en Route 66: het is iets wat wij eigenlijk alleen uit films kennen. ”Inmiddels vergane glorie, maar wel mooie vergane glorie“, aldus Pablo. Het is het Amerika van toen wat nu ten grondslag ligt aan AMERICANALOG: een 144-paginatellend fotoboek samengesteld door Nikki in combinatie met de eerste soloplaat van Pablo op vinyl. Het vertelt over het oude Amerika, het Amerika dat nog machtig en trots was. Voor velen nu eerder een verlangen dan de realiteit. Iets wat zich anno 2018 vaak verwoordt als het ’Make America Great Again’. Wat alleen maar aangeeft dat het oude nog net zo goed leeft. Dit beeld wordt samengevat als één project, in beperkte oplage en geheel analoog uitgebracht.
Amerika. Op reis in ‘the land of opportunities’. Dat was al lang een wens van DeWolff-zanger Pablo van de Poel en zijn vrouw Nikki, als fotografe beter bekend als Satellite June. Een stel op reis, zowel voor vakantie als voor inspiratie. Zwervend en onbedachtzaam door Amerikaanse staten als Californië, Arizona en Nevada: de staten waar het oude nog leeft. Met als resultaat AMERICANALOG, een reisverslag in beeld en geluid.
Het gevoel van dwalen en struinen, ofwel het wanderer’s bestaan, was voor beiden hét uitgangspunt van hun reis: de camera ging mee, een gitaar werd ter plekke gekocht en er werd verder weinig gepland. ”We wilden gewoon zien waar de reis ons zou brengen. In het moment zijn en daarin leven”, aldus Nikki. Zij maakte de foto’s voor het boek. Foto’s van plekken waar nooit iemand komt, om zo momenten uit het verleden vast te leggen. Momenten die je anders snel weer vergeet.
Dit bracht hen bijvoorbeeld in spookstad Bodie in Californië. Deze ghosttown uit de jaren ’30 gaf Pablo de inspiratie voor het nummer Bodie Curse. Hij schrijft hier over het mythische verhaal van deze stad: “Als je iets meeneemt uit dit stadje, hoe klein ook, al is het een luciferdoosje, je krijgt ongeluk. Dit ongeluk blijft je achtervolgen totdat je het terugbrengt.“
De muziek op de plaat gaat weliswaar niet zover terug, maar neemt je mee in de tijd van de oorsprong van de rockmuziek uit eind jaren ’60 en begin jaren ’70. De tijd waarin artiesten en groepen nog ”echt iets eigens brachten”. ”Een echte sound van bands die muziek maakten met een betekenis, als The Eagles en Crosby, Stills & Nash.”
Het nummer ‘2nd Amendment Blues’ vertelt over de bekritiseerde Amerikaanse wapenwet en ‘Above the Stars’ met de tekst ‘You used to be above the stars, now you are below the poverty line’, is een duidelijke verwijzing naar de maatschappelijke onrust en armoede in de Verenigde Staten. Foto’s van verroeste auto’s en verzande snelwegen illustreren dit gevoel naadloos.
(tekst gaat verder onder de foto)
Dit project kenmerkt zich door een gezamenlijke liefde voor authenticiteit en het menselijke. Deze twee elementen nam Pablo dan ook mee terug naar de eigen studio in Utrecht, waar tijdens de opnames in alle vrijheid gespeeld en gejamd werd met bevriende muzikanten van onder meer DeWolff, The Dawn Brothers en LUWTEN. Ideeën werden spelenderwijs gebracht tijdens het opnemen en al snel gebruikt. Zo ontstonden al in korte tijd veel nummers, die vaak in één of enkele takes werden afgerond. Zonder al teveel gestructureerde arrangementen, zoals het bij DeWolff vaak wel zo is. Of zoals Pablo het zelf mooi verwoordt: ”Geen geschaaf, niet te bedacht en lekker laten gaan zoals het komt”.
Opnemen ging dan ook snel en het album was in een kleine twee weken klaar. Vluchtig voelt de plaat zeker niet. Sterker nog, je voelt de vrijheid en dit geeft de muziek zijn charme. Mede ook door de toevoeging van de pedal steel guitar.
In boek en plaat zijn de ervaringen die het stel mee terugnam overduidelijk te zien en te horen: Amerika heeft hen dichter bij elkaar gebracht door hun ervaring in muziek en fotografie samen als één over te brengen. Het is meer dan een reisverslag geworden, het project geeft een mooi gemeenschappelijk beeld van de schoonheid van het authentieke Amerika.
Americanalog live:
24-8 Show Café de Koe, Amsterdam
30-8 Instore Music Machine, Sittard
31-8 Instore SMAAK, Geleen
2-9 Instore De Boekenbar, Utrecht