Nog maar één nachtje slapen en dan is het weer zover: Bevrijdingsfestival Utrecht. En dit jaar is het extra speciaal, het is namelijk de 25e editie van het festival. Wij vroegen aan programmeur Bert Dondorff wat we kunnen verwachten komende vrijdag. Natuurlijk heel veel goede muziek maar ook, zeker niet minder belangrijk, een maatschappelijk scherp randje.

Bevrijdingsfestival Utrecht kent een brede programmering, hoe komt deze tot stand?
“Bevrijdingsfestival Utrecht is het grootste festival van Utrecht, en het is niet alleen voor de stad Utrecht, maar voor de hele regio. Met dat in je achterhoofd moet je een zo evenwichtig mogelijk programma neerzetten waarmee je een zo groot mogelijk publiek bedient. De spanning in het opstellen van zo’n programma is wat het leuk maakt. Je moet proberen om voor iedereen een zo leuk mogelijke dag te bezorgen. Dat betekent dat je heel divers programmeert. En ik denk dat we dit jaar een heel evenwichtig programma hebben en alle facetten wel aantikken. Het gaat van alternatievere bands tot meer algemeen bekende bands en we gaan van hiphop naar feestmuziek, naar indie, naar garagerock en ga zo maar door. 

(Tekst loopt door onder foto)

Iedereen ervaart het Bevrijdingsfestival als een groot feest en een muziekfestival, en dat is het natuurlijk ook, maar we kennen als festival ook een maatschappelijk randje. We hebben bijvoorbeeld het Plein van de Vrijheid, waar ruimte is voor dialoog. En Khaled M.K.S staat bijvoorbeeld op het Vrijheidspodium. Hij is een Syrische vluchteling die 1,5 jaar geleden naar Nederland is gekomen en doet aan spoken-word en rap. We staan stil bij het doel van het Bevrijdingsfestival: het vieren van de vrijheid. En dat podium voor debat en discussie is daarvoor een vitaal onderdeel. We willen vieren dat we in vrijheid leven, maar de wereld staat op dit moment op veel plekken in brand, dus die vrijheid is helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Stemmen jullie de programmering af met andere Bevrijdingsfestivals in het land?
“We stemmen het wel met elkaar af als sommige artiesten op meerdere Bevrijdingsfestivals staan. Ik wilde My Baby bijvoorbeeld als afsluiter, dan overleg ik daarover met andere festivals die My Baby ook willen programmeren. Maar we hebben in Utrecht dit jaar ook veel bands die alleen in Utrecht spelen. Verder hoef je qua programmering niet echt op elkaar te letten. Je hoeft je ook niet te onderscheiden van de andere Bevrijdingsfestivals omdat iedere provincie een ander publiek trekt. In Den Haag heb je bijvoorbeeld een hele andere samenstelling van de bevolking dan in Utrecht. Je programmeert voor het publiek dat je trekt en probeert daar ook zoveel mogelijk de stad bij te betrekken. Wij hebben geluk dat in Utrecht een hele actieve en goede muziekscene is. Dus we kijken ook naar talenten in onze stad. We werken bijvoorbeeld samen met de Nederlandse Podium Academie (NPAC). Daar staan ook drie bands die aangedragen zijn door 3voor12 Utrecht en dB’s. Zij hebben een eigen podium waar ze hun eigen talenten op neerzetten. Deze talenten spelen allemaal een set van twintig minuten en hebben speciaal nummers geschreven over vrijheid. Dat is een belangrijk podium omdat je daarmee Utrechtse talenten een plek geeft op één van de grootste gratis festivals van Utrecht. Dat is enorme exposure voor die bandjes en ze doen natuurlijk podiumervaring op. Maar alle bevrijdingsfestivals hebben hetzelfde doel: een zo groot mogelijk feest maken voor zoveel mogelijk mensen. 

(Tekst loopt door onder foto)

Het BFU bestaat dit jaar 25 jaar. Wat is er allemaal nieuw dit jaar? 
“We hebben dit jaar voor het eerst de Desperado’s tent, waar de hele dag gezellig gedanst kan worden met heel veel DJ’s waaronder Beverly Hills 908000's; het beste van 80's Verantwoord, 90's NOW en Zeroes Heroes en de vijftienjarige Reggae Bomb uit Utrecht. En we hebben dit jaar voor het eerst een officiële afterparty in TivoliVredenburg waarbij zowel de Ronda als de Pandora goed geprogrammeerd zijn. Daar staan onder anderen dj St. Paul, Gallowstreet en nog veel meer anderen. De afterparty is ook gratis. Dus als om elf uur het terrein dichtgaat kan iedereen doorlopen naar Tivoli en nog doorfeesten tot vijf uur ’s nachts.” 

Welke bands op het bevrijdingsfestival moeten we nou echt in de gaten gaan houden de komende tijd? 
“Pink Oculus staat op het SENA podium en is een waanzinnig goede live act. Op Eurosonic heeft zij een gigantisch optreden weggegeven, en dat is iets wat je eigenlijk niet moet missen. Hetzelfde geldt voor Altin Gün. De band bestaat uit bandleden van Jacco Gardner met een Turkse frontman en een zangeres erbij. Dat is een hele interessante band; ontzettend swingend en gewoon super goed. Voor de lekkere rammelende garagerock hebben we 45ACIDBABIES van de Herman Brood Academie. En My Baby is altijd echt een heel groot feest. Is een ontzettend goede afsluiter denk ik en dan ga je met hele positieve energie naar huis. Of niet naar huis, maar naar de afterparty!” 

Bevrijdingsfestival Utrecht vindt plaatst op vrijdag 5 mei, van 12 tot 23 uur in Park Transwijk. Bekijk hier het blokkenschema.

Meer informatie over het festival en de afterparty vind je hier en hier.