Interview Wildebeast: "Tijd voor een fucking vet rock 'n' rollfeestje in Utrecht"

Over kapotgaan op het podium, het organiseren van Beastfest en de positieve energie van harde muziek

Merijn Siben ,

Wildebeast zal niet direct bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar mogelijk komt daar binnenkort verandering in. Deze jonge telg binnen de Utrechtse rockscene is al anderhalf jaar druk bezig met optreden en muziek maken. De band organiseert op vrijdag 23 september 2016 het minifestival Beastfest, met onder andere Magnetic Spacemen en RhinoRino op het affiche. Een goed moment voor een interview met bandleden Jan Willem Paasse en Jorn Voshol.

Het is een tropisch warme donderdagavond in hartje Utrecht. Hoewel de zon langzaamaan plaats maakt voor een sterrenhemel en geleidelijke afkoeling, is de temperatuur net na etenstijd op zijn warmst. In deze broeierige massa is café Stathe toneel van een ontmoeting met twee goedlachse kerels genaamd Jan Willem Paasse en Jorn Voshol. Zij zijn respectievelijk gitarist en bassist van de band Wildebeast en tevens organisatoren van Beastfest, een minifestival dat op vrijdag 23 september in de Stadstuin plaatsvindt. Het wordt al gauw duidelijk dat het bier op riante wijze zal vloeien, met de nodige gespreksstof als gevolg.

Vanaf het begin
"Wij zijn anderhalf jaar geleden begonnen, in december. Jorn en ik speelden daarvoor nog covers in een studentenbandje. We hebben altijd van harde muziek gehouden. Jorn heeft ooit nog in een metalband gespeeld," vertelt Paasse terwijl er verse glazen gerstenat op tafel worden gezet. Dit veranderde toen zij een concert van stadsgenoten John Coffey bijwoonden. Paasse vervolgd: "Wij zagen die band spelen en dachten bij onszelf: Gaaf! Dit willen wij ook! Keihard rocken, veel energie en gaan. Een vriend van Jorn kon goed zingen, diens broertje goed drummen en een vriend van mij kon gitaar spelen." Het debuut van Wildebeast was tijdens de bandcompetitie Clash of the Titans in EKKO. "Dat was echt mooi. Helaas waren we niet verder gekomen dan de eerste ronde. Niet geheel terecht, maar ja, dat zegt natuurlijk elke verliezer," concludeert Paasse. Voshol vervolgt: "We hadden nooit gewonnen, maar de tweede ronde niet halen was wel jammer".


Wildebeast versus Perry Sport
Na een tijdje kwam de band op de naamsuggestie Wildebeest, in het Nederlands vertaald als gnoe. Dit werd al gauw veranderd naar Wildebeast, tevens ook de naam van een merk kampeerbenodigdheden. "Onze zanger vond dat we het Engelstalig moesten maken, dus is goed, dan doen we Engels. Uiteindelijk dus de naam Wildebeast. Vervolgens zien we dat Perry Sport ons heeft nageaapt, die hebben nu een of ander groot merk. Dus onze eerste merch hangt in al hun winkels. We moeten nog even met Perry Sport regelen hoeveel procent we daarvan gaan krijgen," grapt Paasse.

Een eigen festival
Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom stortte Wildebeast zich al gauw op het schrijven van muziek gevolgd door het opbouwen van een livereputatie. "We hebben best wat tijd gestoken in materiaal maken. We wilden alles in één keer hebben staan. Dat lukt wel redelijk. Waar we nu komen is iedereen enthousiast en daar houden we vervolgens ook weer nieuwe optredens aan over," aldus Voshol. Paasse sluit hierop aan: "vanaf het begin dachten we: als we live gaan, willen we goed gaan. Dat lukt wel redelijk." Voshol: "Het liefst willen we op alle festivals staan. Ik schrijf ze allemaal aan en ze zijn ook wel geїnteresseerd, maar je moet je vroeg aanmelden. Het is ons doel om volgend jaar op een paar vette festivals terecht te komen." Met dit in gedachten is Beastfest om de hoek komen kijken. Wat een kleinschalige barbecue had moeten zijn is uitgelopen op Beastfest. Het evenement wordt gehouden in de Stadstuin. Voshol vertelt met een guitige glimlach op zijn gezicht hoe hij deze locatie heeft uitgekozen: "De eerste keer dat ik daar kwam was met Koningsdag. Ik liep daar rond met mijn dronken kop en toen zei ik: ik wil hier een keer optreden! Toen hadden ze mij naar de juiste persoon gestuurd en die vond het een mooi verhaal. Hij zei dat ik een week later terug moest bellen." Paasse: "We hebben echt nul ervaring met evenementen opzetten, dus het is een grote verrassing of het gaat lukken. De Stadstuin zelf is gelukkig wel enthousiast over het idee, dus waarschijnlijk wordt het een evenement dat voor herhaling vatbaar is."


Van barbecue tot Beastfest
De Utrechtse rockband Rhinorino is ook aanwezig op Beastfest. Zij bieden een extra set handen bij de totstandkoming van de avond. Paasse vertelt: "Een tijdje geleden leerden we Pim en Suzan van Rhinorino kennen. Wij vroegen hen of ze het leuk zouden vinden om mee te doen met zo’n avond. Met zijn vieren zijn we vervolgens bier gaan drinken en besloten we dat we het groots aan moesten pakken. Zij kenden weer andere bands die animo hadden. Tot nu toe gaat alles debiel goed!" Voshol vult dit aan: "Alle bands zijn er, de locatie is er, het geluid is er en cateraar Rammenas komt lekker grillen. Ook zijn we bezig met de aankleding. Er is nog een hoop dat moet gebeuren maar tot nu toe gaat het ons verrassend goed af."

Een feestje vol positieve energie
Wildebeast maakt stevige rock 'n' roll met invloeden vanuit de punk- en stonerrock. "Het idee is om met onze muziek positieve, vrolijke energie over te brengen. Af en toe mag het heus wel wat donkerder en harder zijn, maar uiteindelijk is het die energie waardoor iedereen in beweging komt," vertelt Voshol. Paasse borduurt hierop voort: "De energie is altijd positief. We willen met onze muziek op verschillende manieren hard gaan. Hoewel de teksten niet altijd positief zijn, zijn ze inhoudelijk wel belangrijk voor ons. Als je gasten als John Coffey of Frank Carter op het podium ziet dan is die plek van hen en komt niemand daar meer aan. Het podium gaat kapot, het publiek gaat kapot en de band gaat kapot. Dat willen wij ook neerzetten."

Voor Beastfest is er een diverse line-up opgetrommeld, met als headliner Magnetic Spacemen. Robbing Banks en Prestcold Molly completeren de line-up. Voshol: "Magnetic Spacemen heb ik eerder gezien bij Peter Pan Speedrock in De Helling en dat vond ik fantastisch. Ik heb toen een praatje met ze gemaakt en dacht bij mezelf: ik probeer het gewoon. Even later heb ik ze gevraagd voor Beastfest. Het is allemaal stevige rock 'n' roll, maar ook onze ouders en vrienden komen en die zullen zeker niet naar buiten rennen met hun handen op de oren" Paasse vervolgt: "We wilden een relatief grote naam hebben en Magnetic Spacemen was enthousiast. We dachten bij onszelf: Wauw, vet! Ze willen komen! Met Robbing Banks, Prestcold Molly en Rhinorino erbij is dat een hele vette rockavond met een gevarieerde line-up."

Uit eigen zak
Het wordt al gauw duidelijk dat de heren van Wildebeast hier een jaarlijks evenement van willen maken. Alles komt echter uit eigen zak. Dat kan voor menig organisator nog weleens riskant zijn, maar Paasse is er enthousiast over. "Het is één van de mooie dingen van de avond. Het komt allemaal uit eigen zak. Geen boeker, geen manager en geen winstoogmerk. Wij dragen de kosten en hopen dat we quitte spelen zodat we het nog een keer kunnen doen. We krijgen zelfs al mails binnen van bands die volgend jaar willen spelen," vertelt Paasse. De entreeprijs voor Beastfest is vijf euro. Voshol benadrukt dat Beastfest goedkoop en toegankelijk moet blijven: "Vijf euro toegang vinden wij meer dan genoeg. Tuurlijk, als we een grote zak met geld hadden was die aanpak misschien anders, maar vijf euro is perfect. Dat zijn twee biertjes op een vrijdagavond."

Door bands, voor rockliefhebbers
Wanneer de laatste slokken worden gedronken en de zon minder begint te steken, nadert het einde van het interview. "Je gaat samen een feestje bouwen, met bands en met het publiek. Je hoeft onze muziek niet te kennen, het is nu gewoon een vette avond met toffe muziek voor nop," zegt Voshol. Paasse sluit hier op aan: "Het is geen avond voor mensen die alleen maar naar Wildebeast of Rhinrino moeten komen. Het is een avond voor iedereen die van stevige rock houdt voor een prima prijs. Die zijn veel te schaars, zeker in Utrecht en Amsterdam. Genoeg technofeestjes en dancefeestjes, vervolgens sta je bij een zogenaamde rockavond waar een of andere singer-songwriter op zijn akoestische gitaar staat te pingelen. Dat is geen rockavond! Beastfest is door bands, voor liefhebbers van steviger werk. Het is tijd voor een godverdomme fucking vet rock 'n' rollfeestje in Utrecht!"

Te zien: Wildebeast @ Beastfest, 2016. Vrijdag 23 september 2016 @ de Stadstuin in Utrecht