The Father and The Sun brengt debuut-ep Remember uit

Utrechts-Amersfoortse eighties-newwaveband wil verdoving doorbreken

Tekst: Chris Bernasco / Foto: Renee Sara Joppe ,

Op 23 april presenteerde The Father and The Sun zijn debuut-ep Remember in Kytopia. Maar de plaat van de vijfkoppige eighties-newwaveband was er bijna niet gekomen. Een gesprek over tegengestelde karakters, de vernietiging van de aarde, vertrekken en toch blijven. En over hoop.

Storm
The Father and The Sun is ontstaan in een storm. Letterlijk. Zanger-toetsenist-liedjesschrijver Ronny Janmaat (34) bezocht in 2011 het door noodweer geteisterde Pukkelpop in Hasselt, waar vijf mensen omkwamen. Janmaat zelf ontsnapte ternauwernood aan de dood toen twee enorme eiken op zijn tent vielen. Voortaan, besloot hij, zou hij zich richten op dat waar zijn hart ligt: muziek maken.

Een jaar later kwam de geboren Spakenburger via Muzikantenbank.nl in contact met gitarist Paul Dekker (25) uit Utrecht. Janmaat: “Ik was in Amersfoort al wel bezig met andere muzikanten, maar het bleven elektronische producties. Het ging nergens heen. Met Paul was er meteen een klik. De muziek werd organischer. Als we samen gaan zitten, is het echt een rollercoaster. Hij creëert een extra dimensie.” Dekker knikt instemmend: “Bij nieuwe nummers komt Ronny met een opzet van zang, bas, drums en toetsen. Dan hoor ik snel wat erbij past, qua compositie of gitaargeluid. En als de rest van de band er dan bij komt, voegen zij weer een extra dimensie toe.”

Muzikaal gezien vormt de new wave van de jaren tachtig hun voornaamste inspiratiebron. De muziek van de tijd waarin ze zelf opgroeiden - de jaren negentig en begin deze eeuw - werd naar hun smaak te veel gedomineerd door de commercie van de muziekindustrie. Oudere bands als The Cure, Depeche Mode, The Smiths, Joy Division en David Bowie sloten veel meer bij hun levensgevoel aan. Janmaat: “Die muziek heeft diepgang, verstopt onder die dansritmes en die synthesizers. Dat spreekt ons aan. Maar ook vrouwelijke artiesten als Kate Bush, Annie Lennox en Whitney Houston. Die hebben echt vuur. Ze weten wie ze zijn.”

Tegenpolen
Pas in 2014 mondde de samenwerking tussen het tweetal uit in de band Camping, met daarin onder meer Utrechter Wout de Kruif op drums. Maar na acht optredens hielden ze het abrupt voor gezien. Janmaat: “We hadden het gevoel dat het publiek ons helemaal leegzoog. Bovendien ging de communicatie tussen Paul en mij niet zo goed. We zijn tegenpolen. Ik ben extravert, en hij juist introvert.” Dekker: “Ik moest wat meer gaan praten, hij wat meer luisteren.”

In de zomer van 2015 besloot Janmaat Camping nieuw leven in te blazen, met een nieuwe naam: The Father and The Sun. Uit de hernieuwde samenwerking ontstonden vijf nummers die werden afgerond in de studio van Martijn Groeneveld (Mailman) en samengebracht op de EP Remember. Op 23 april werd Remember officieel gepresenteerd in Kytopia, met Barend Noordam op bas en Stan Bekker op synths en elektronica. Op dat optreden kijken de twee voormannen van The Father and The Sun met voldoening terug. Janmaat: “Op een gegeven moment was het precies zoals het ons voor ogen staat. Iedereen was aan het dansen en ondertussen kwam ook onze boodschap door. Met onze muziek willen we de verdoving doorbreken, en de mensen vooral motiveren en prikkelen.”

Afscheid
Toch was het uitkomen van de EP lange tijd onzeker. “Remember was bedoeld als een afscheid,” zegt Janmaat. “Ik was van plan uit Nederland te vertrekken. Ik zag eerlijk gezegd weinig hoop en schoonheid om me heen. De meeste mensen doen zinloze arbeid. Daar gaat onze planeet aan kapot. Ik had alle voorbereidingen getroffen. Ik zou de aandelen in mijn bedrijf verkopen en in september naar India gaan. Maar ik ben erop teruggekomen. Opeens zag ik dat het de natuur zelf is die ons aan het wegjagen is en dat ik zelf ook daarvoor op de vlucht was. Dan zou ik iedereen in de steek laten.”

De teksten op Remember zijn dan ook allesbehalve oppervlakkig. Zo is ‘Lies’, de openingstrack, geïnspireerd op 1984, het beroemde boek van George Orwell, en ‘Culture’ op het Utopia dat Aldous Huxley beschijft in Island. En het meer gedragen ‘Blood’ gaat terug op het werk van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Dekker: “En toch kun je niet alles in woorden formuleren. Daarom is er muziek. Muziek is een oergevoel. Er is veel mis op de wereld, met smeltende gletsjers en de vernietiging van de aarde, maar met muziek kun je heel veel doen.”

Inmiddels is The Father and The Sun alweer druk bezig met een nieuwe EP. Wat kunnen ze daarover al vertellen? Volgens de twee voormannen wordt de plaat een nieuw begin. Janmaat: “We hebben een simpel plan. In het nieuwe nummer ‘Heart’ zitten twee betekenisvolle zinnetjes die we het publiek willen laten meezingen. Ergens achter in de set, op een moment dat het goed is. We hopen dat dat gaat lukken. Over zes maanden is het duidelijk. Het klinkt misschien hoogdravend, maar dan weet ik of ik echt wegga of blijf.”

Te zien: The Father and The Sun, 13 mei @ ‘t Oude Pothuys, Utrecht; 22 mei @ Vogeltjesfestival, Hilversum en 12 juni @ de Gigant, Apeldoorn.