Het doek valt voor SEKOIA

“Over de jaren heen zijn we echt een familie geworden”

Tekst: Fay Troost / Foto's: divers ,

2016 was nog maar net begonnen toen SEKOIA aankondigde te gaan stoppen. Hiermee kwam er na vier jaar een einde aan het Utrechtse platform voor diepe elektronische muziek. Nog een maand lang konden volgers genieten van tracks, opnames en podcasts, maar na een intiem afscheidsfeest en het uitbrengen van een muzikaal testament is het doek definitief gevallen. We blikken met medeoprichter Ward Mevis terug op het succes dat begon als een schoolproject.

Terugblikken

Ward Mevis en Florinsz van Dijk leerden elkaar kennen op de HKU, waar zij binnen de opleiding Muziekmanagement de mogelijkheid kregen om een eigen bedrijf op te richten. Al snel ontstond het idee voor het opzetten van een online muziekplatform, waar elektronische muziek gedeeld zou worden die zij zelf waarderen. Van Dijk en Mevis zagen versterking in Cédric Hooge en zijn in januari 2012 met zijn drieën SEKOIA gestart. “Je begint eigenlijk maar gewoon. We zijn simpelweg tracks gaan delen op YouTube en hebben later de podcast-serie geïntroduceerd.”

Het doel van SEKOIA was om één te worden met een bepaalde sound. Eerst was dit vooral deephouse met een melancholische ondertoon. Langzaamaan werd de sound verbreed, maar de emotionele lading bleef een onderdeel. In het begin werd er vooral samengewerkt met artiesten uit de eigen omgeving, maar naarmate het aantal volgers groeide, zijn de mannen grootser gaan denken. Dankzij online kanalen als YouTube, SoundCloud en Facebook bereikten zij een steeds groter internationaal publiek. “Als je volgers groeien, vinden dj’s het interessanter. Het was voor hun ook een manier om nieuwe luisteraars te krijgen. Zo groei je eigenlijk samen.” Als grootste muzikale overwinning noemt Mevis de podcast van Minilogue, zowel zeer gewaardeerd door de oprichters als een grote naam in de scene.

Hoewel de muziek over het algemeen wat te rustig en melancholisch is voor de dansvloer, is SEKOIA op een gegeven moment begonnen met het organiseren van events. “Onze eerste evenementen in Club Lux zijn zeker hoogtepunten. Daar heeft Job Jobse nog in een bezemkast staan draaien”, vertelt Mevis. In 2014 mocht SEKOIA een eigen area hosten op Soenda Festival. “Dat was echt een perfecte dag, met veel vrienden en goede muziek in het allereerste zonnige weekend van het jaar.” Een ander hoogtepunt was het bezoek van SEKOIA aan Boston, waar zij op Together Festival een eigen showcase met Nederlandse dj’s organiseerden. “Omdat er heel veel variabelen moesten meewerken, was het een ongelooflijk moeilijk project. Dat het uiteindelijk gelukt is, was voor mij persoonlijk een hoogtepunt.”

Stoppen

Na 40 podcasts, 650 tracks en meer dan 12,5 miljoen plays op YouTube is dan toch besloten om ermee te stoppen. Uit de lading reacties die ze hierop ontvingen, bleek wat SEKOIA voor de volgers betekende. Dat was misschien wel meer dan Mevis besefte. Even was er twijfel, maar het belang van kwaliteit overwon. “We wilden altijd alles op een bepaald niveau doen, of in ieder geval zo goed als we konden. Het laatste halfjaar is dat minder gelukt, doordat iedereen zijn eigen kant op aan het gaan is.” Zo focust Van Dijk zich nu op zijn carrière als artiest onder de naam Florinsz Janvier en werkt Mevis bij o.a. TivoliVredenburg, waar hij zich verder wil ontwikkelen.

Na het besluit om te stoppen, was het tijd om op een waardige manier afscheid te nemen. De afsluiting kwam er in de vorm van een intiem feest met familie en vrienden. Ook werd er een speciale 'Family Podcast' gemaakt: een muzikaal testament dat is samengesteld door de crewleden. Inclusief Van Dijk, Mevis en Hooge, die na Boston al stopte, bestond de crew van SEKOIA uit twaalf man. “Over de jaren heen zijn we echt een familie geworden. Ieder heeft zijn eigen verhaal over hoe hij erbij gekomen is en ieder heeft ook zijn eigen kwaliteiten en muzikale inbreng. De relatie onderling was altijd meer vriendschappelijk, of als een familieband, dan zakelijk. Die vriendschap zal niet verdwijnen.”

Online te beluisteren: 'Family Podcast' en 'Minilogue Podcast'.