Hoe uniek en bijzonder de Utrechtse werfkelders aan de Oudegracht ook zijn, één ding ontbreekt: huisnummers. Aan de zoektocht naar de Electrosaurus Southern Sound Studio – oftewel de thuishaven van het Utrechtse psychedelische rocktrio DeWolff – komt gelukkig snel een einde als opeens het karakteristieke bebaarde hoofd van toetsenist Robin Piso in een deuropening verschijnt. “Welkom! Kom gerust verder!”
Tijdmachine
De deur van de boogvormige werfkelder leidt naar een sfeervol ingericht woongedeelte, met daarachter een studio. En dan geen glimmende, nieuwerwetse studio met knipperende lichtjes en keurig gerangschikte instrumenten. Het is alsof je regelrecht in de jaren zeventig bent gestapt. Op de vloer liggen Perzische tapijten, er zijn fluwelen gordijnen opgehangen, langs de muren staan opgezette dieren en overal staan en liggen gitaren, Hammond-orgels en drums. Naast het gigantische mengpaneel staan oude buizenversterkers, compressors en equalizers. Dit is een studio zoals je je een studio voorstelt. De 25-jarige Piso loopt enthousiast heen en weer, terwijl hij af en toe een toets beroert. “Hier hebben we de afgelopen maanden heel veel tijd doorgebracht.”
DeWolff verbindt eigen stijlen met nieuw album ROUX-GA-ROUX
Utrechtse band uit Limburg heeft de tijd genomen om te kunnen experimenteren
In hun Utrechtse studio aan de Oudegracht namen de mannen van DeWolff afgelopen zomer hun vijfde album ROUX-GA-ROUX op. We brachten een bezoekje aan de sfeervolle Electrosaurus Southern Sound Studio voor een gesprek over het nieuwe album, Utrecht en ambities over de landsgrenzen.
Het eindresultaat van die maanden zwoegen, is net verschenen: het vijfde DeWolff-studio-album ROUX-GA-ROUX. “We zijn supertrots”, vertelt Robin Piso. “We hebben een jaar geleden besloten dat we alles zelf wilden doen. Electrosaurus Records is een samenwerking tussen ons en Suburban. Verder hebben we een publishingdeal getekend bij BMG Talpa, we hadden al een eigen studio, dus nu hebben alles in eigen handen. ROUX-GA-ROUX is precies geworden wat wij voor ogen hadden.”
De 21-jarige DeWolff-drummer Luka van de Poel is erbij komen zitten. “We hadden eindelijk de tijd om te kunnen experimenteren”, vertelt hij. “In een grote, dure studio kan je je het niet permitteren om uren bezig te zijn met een bepaald effectje, nu kon dat wel. Onze vorige studioplaat hebben we in Amerika opgenomen met producer Mark Neill, en daar zit je toch behoorlijk geïsoleerd, je belt niet even een vriend op om mee te doen. In Utrecht kan dat wel. Zo hebben we voor het nummer ‘Love Dimension’ een groot aantal vrienden opgetrommeld om mee te zingen.” Piso: “Bassist Joep Bollinger heeft bovendien enkele hele vette baslijnen verzonnen, terwijl we op onze vorige albums de baslijnen later hebben toegevoegd. Ook konden we nu eindelijk gospelachtige achtergrondkoortjes gebruiken, waarvoor Sarah Jane en Altagracia Nortan verantwoordelijk zijn.”
Weerwolf
ROUX-GA-ROUX klinkt voller en gelaagder dan de vorige albums van het trio. Of, in de ronkende woorden van het persbericht: ROUX-GA-ROUX is de paringsdans tussen DeWolffs vroege psychedelische klanken en hun latere southern rock songs, gedrenkt in een gloeiend hete, vettige voodoo-saus.’ De albumtitel verwijst naar de eeuwenoude weerwolfmythe rond de ‘rougarou’. Van de Poel: “Pablo (van de Poel, zanger en gitarist van DeWolff – red.) stuitte op het woord ‘rougarou’ en de alternatieve spelling ‘roux-ga-roux’. We hadden al besloten dat dat de albumtitel zou worden voordat we ontdekten wat het precies betekende. Alleen al het woord zorgde voor inspiratie en we besloten allerlei voodoo-achtige elementen toe te voegen, waarbij we ons lieten inspireren door onder anderen Dr. John.”
Liefde
En hoe zit het met de songteksten? “Dat moet je aan Pablo vragen”, lacht van de Poel. De zanger/gitarist en broer van Luka is helaas niet aanwezig. “Maar ik kan wel zeggen dat Pablo wat meer aandacht heeft besteed aan de zang,” vertelt Piso. “Ook de onderwerpen zijn volwassener geworden. Gingen de teksten vroeger over aliens en andere vage zaken, nu is het concreter geworden.”
“De teksten gaan vooral over de liefde”, vult Luka van de Poel aan. “En dan met name over Nikki (Beulen – modeontwerpster en fotografe, met wie Pablo in 2014 trouwde - red.), maar dan wel met een dubbele laag, zodat iedereen er zijn of haar eigen invulling aan kan geven.”
Utrecht
DeWolff staat nog altijd bekend als Limburgse band, maar de bandleden wonen inmiddels al een aantal jaar in Utrecht. Van de Poel: “Ik ben hier vier jaar geleden komen wonen, en al heel snelde volgde Pablo, die een paar werfkelderdeuren verderop ging wonen. Toen er een werfkelder vrijkwam even verderop, dachten we: hoe vet zou het zijn om er een studio van te maken? Robin, die toen in Eindhoven woonde, wilde wel in het voorste gedeelte wonen. Het is superfijn om zo dicht bij elkaar te wonen en de studio in te kunnen duiken of te repeteren wanneer we maar willen. We kunnen ons nu bijna niet meer voorstellen dat we het ooit anders hebben gedaan!”
Piso: “Utrecht is een leuke, gezellige stad, waar iedereen elkaar wel een keer tegen het lijf loopt. We kennen de mannen van John Coffey en Coppersky goed en ook DJ DNA komt regelmatig langs in onze studio. EKKO is een supergezellige plek, in Stathe komen ook vaak leuke bandjes. En dan heb je nog De Helling, RASA… En omdat ik werk bij TivoliVredenburg ben ik in de gelukkige omstandigheid om tal van vette bands te checken.”
DeWolff heeft inmiddels een staat van dienst opgebouwd waar menig band jaloers op kan zijn. Valt er nog wat te wensen? Piso: “We willen meer naam opbouwen in het buitenland, vooral in Spanje en Frankrijk. En dan is er nog Amerika. Wie weet… ik heb het gevoel dat we pas net zijn begonnen!”
Te zien: DeWolff zie je in het hele land tijdens hun instore tour, daarna in Duitsland, Frankrijk, Spanje en uiteindelijk 7 mei in TivoliVredenburg. Meer info daarover hier.
Benieuwd naar de Electrosaurus Southern Sound Studio? Check deze foto’s van Roger Cremers.