Amersfoorts dj-collectief Ambitiebeesten kiest voor nieuwe naam en nieuwe focus

Onder de naam AB. zal het trio zich gaan richten op online mixtapes

Tekst: Arnout de Vries / Foto's: Marvin Heus ,

Vanaf 2009 waren de Ambitiebeesten volop actief met het draaien op en het organiseren van feesten. Naast het gelijknamige feest in het Curtis Café en De Kelder, hebben de mannen ook naam gemaakt met Liefhebbers en Habitat. Nu is de groep echter met twee man minder, hebben ze hun naam veranderd, en willen ze zich op andere dingen focussen. In een interview met 3voor12/Utrecht leggen ze hun plannen op tafel.

“Laatst noemde iemand ons nog trap-pappies”, vertelt Thomas. Samen met zijn jongere broer Benjamin en fotograaf Robin (ook wel bekend als Robinotof) vormt hij AB., een collectief dat men kan beschouwen als een rechtstreeks vervolg op Ambitiebeesten. Die naam voelt echter niet meer gepast na het vertrek van Thijs en Tijmen, twee oorspronkelijke leden. Bovendien draaien ze allang al niet meer de trap, house en electro waar ze tot hun eigen verbazing nog volop mee geassocieerd worden. En met een nieuwe naam kiezen de mannen ook voor een andere insteek: verwacht geen maandelijkse feestjes meer – het trio richt zich tegenwoordig op online mixtapes.

Benjamin legt uit hoe dat zo is gekomen: “We hebben gemerkt dat de sound die we willen vertegenwoordigen niet past in de stad. De artiesten die wij vet vinden… Ik denk niet dat daar publiek voor is in Amersfoort.” Thomas vult aan: “En dat is juist wat we geprobeerd hebben met Habitat. Liefhebbers was gewoon een housefeestje, Ambitiebeesten was oorspronkelijk ook een feestje en dat is daarna een act geworden. We merkten toen dat de verschillende feesten qua sound meer naar elkaar toe gingen, dus op een gegeven moment hebben we Habitat bedacht, als een soort cross-over. Er waren in Nederland veel artiesten die daar prima bij pasten en we hebben echt goede, leuke edities gehad. Toch was daar op een gegeven moment ook de rek uit. Er was voor Habitat gewoon geen plek meer, omdat de sound die we voor ogen hadden niet kon. En dan kan je het wel blijven doen, maar ja, als de helft van het publiek het niet leuk vindt...”

Thomas vertelt verder over de muzikale richting die zij voor ogen hebben: “We wilden echt een keer iets, een soort van... emotioneels gaan doen.” Hij zoekt naar de juiste woorden om het te omschrijven: “Niet zozeer emotioneel, maar meer dat de muziek geen clubmuziek meer is. Toen zijn we ons daarop gaan focussen, maar dan vind je eigenlijk niet zo heel veel in Nederland qua artiesten.”
Aan wat voor artiesten moeten we dan denken? Benjamin: “Denk aan LMC en rare, of Tory Lanez om wat meer in de hoek van de hiphop en R&B te zitten.” Thomas vult zijn broer aan: “Ik denk dat Eric Dingus wel onze main drive is geweest. En onze grootste inspiratiebron is Ryan Hemsworth. Hij heeft onze ogen geopend omtrent wat je allemaal kan met mixtapes: hij verrast ons iedere keer. Maar om dat ook op feesten te doen, dat gaat ons nu niet lukken.”

En dus richt AB. zich nu volledig op digitale media als Soundcloud om hun favoriete muziek te delen. Want dat het echte liefhebbers zijn, is wel duidelijk. Eind vorig jaar kwam hun eerste mixtape als AB., The Owls Are Not Wat They Seem, uit. Vernoemd naar een citaat uit de bekende tv-serie ‘Twin Peaks’: ook iets waar de mannen razend enthousiast over zijn. Thomas weidt wat verder uit over deze mixtape: “We zijn volwassen geworden. We zijn ouder, en meer aan het kijken naar 'Wat willen we nou eigenlijk?' en 'Waar luisteren we nou echt naar?', en dat komt terug in onze mixtapes. Dat is wel weer spannend. De mixtape heeft best wel veel plays, terwijl we er niks aan hebben gedaan qua promotie. We hebben ook vrij veel goede feedback gekregen van mensen die er best wel wat van weten, dat is een mooi steuntje in de rug. Nu willen we daarop voortborduren en kijken hoe we het kunnen uitbouwen. Deze mixtape heeft een mooi Twin Peaks-thema, omdat we enorme fanboys waren, daar kunnen we niet omheen.” De mannen lachen, net als om de grap dat AB het bloedtype van Laura Palmer (personage uit Twin Peaks, red.) zou zijn.
Maar al snel komen ze terug op hun liefde voor de muziek: “In Twin Peaks zit ook van die zware, emotionele muziek”, vertelt Benjamin gepassioneerd. Thomas beaamt dat: “Ja, echt van die 'ethereal', ‘spacy' dingen. Dat is prachtig natuurlijk.”

Geen feestjes dus, maar mixtapes waarin ze hun favoriete muziek delen. Maar vergis je niet: ze plakken niet zomaar wat liedjes achter elkaar. De mannen benadrukken dat het allemaal niet zo simpel is – bovendien zijn hun mixtapes ook een artistieke uiting. Thomas vertelt over de 'edits' die hij maakt, zoals in het begin van de laatste mixtape: een nummer van Låpsley wordt over de theme song van Twin Peaks geplaatst, met daaronder weer een beat uit een derde nummer. Ook komt hier de rol van fotograaf Robin naar voren, tot dan toe nog vrij stil gebleven bij het interview. “Robin is onze fotograaf, ik denk dat dat heel tof combineert. Hij heeft wat projecten lopen, daar zitten dingen bij waarin we hem kunnen ondersteunen. Zijn natuurfoto's zijn vaak wat duisterder, dat past heel erg bij de muziek die wij uitstralen, en zo vullen we elkaar aan”, vertelt Benjamin. Hij voegt er nog aan toe: “Artwork is voor ons ook wel belangrijk. Bij The Owls Are Not What They Seem hebben we de beginscène van Twin Peaks gebruikt, op die manier creëren we ook wat meer een eenheid als we een mixtape online gooien.”

De volgende mixtape is al onderweg en moet er in het voorjaar zeker zijn. Wellicht nog een radioprogramma of een podcast, zo brainstormen ze, want de ambities zijn de mannen zeker niet kwijt. En om al het mogelijke misverstand uit de weg te ruimen, besluit Benjamin het interview met de woorden: “Het is zeker geen afscheid, we gaan ook echt niet stoppen, muziek is er veel te leuk voor.”


Beluister de mixtape The Owls Are Not What They Seem hier: