Smeerboel Festival 2015: “poncho aan en gaan!”

In elk hoekje van het festivalterrein is weer een ander feestje, en het kan niet gek genoeg.

Tekst: Wies van der Heyden & Lane Reckman / Foto's: Rob Sneltjes & Liam Hildebrand ,

Afgelopen zaterdag vond weer een editie van Smeerboel Festival plaats op Grasweide Papendorp. De stroom aan fietsers die over de Prins Claus brug richting het festivalterrein fietst laat zien dat de bezoekers uit alle hoeken van het land komen, maar vooral uit alle hoeken van Utrecht. Smeerboel is niet alleen een van de laatste festivals van het festivalseizoen maar ook een groot kinderfeest voor volwassenen. Schminken, spelen en klimmen op het decor gemaakt door Smeerboel en Aap Noot Feest, chillen in hottubs en rondjes draaien in de zweefmolen, maar vooral heel veel dansen. Op Smeerboel is alles mogelijk.

Het uitverkochte Smeerboel Festival begon ooit als een verjaardagsfeest van de broers Jasper en Joris Coenen, maar is intussen uitgegroeid tot een jaarlijks evenement met zes podia en ongeveer tienduizend bezoekers. In eerste instantie was het een festival met vooral elektronische acts, maar intussen biedt het een podium voor allerlei soorten genres en trekt daardoor ook allerlei soorten mensen. Dit jaar host poppodium EKKO voor het eerst een eigen stage, als vervanger van het hiphop-podium van vorige jaren. De LOS! wordt dit jaar gehost door Desperados Crazytown. De podia vormen slechts een klein gedeelte van het festival dat met veel randprogrammering een perfecte festivalbeleving weet neer te zetten. Smeerboel Festival bestaat eigenlijk uit allemaal losse feestjes, met voor ieder wat wils. Van gek, naar gekker, naar gekst, als het maar een beetje smerig is. Smeerboel is immers naar eigen zeggen ‘het smerigste festival van Nederland’. De regen mocht de pret ook zeker niet drukken, immers: “poncho aan en gaan!”

Live: Host TivoliVredenburg
Tussen pas gemaaid gras en onder heldere hemel heeft The Cool Quest de eer om het podium gehost door TivoliVredenburg te openen. En wat doen ze dat heerlijk. De bandleden staan met volle energie op het podium en weten dit over te brengen aan het publiek. Al zijn er maar weinig mensen, de mensen die er staan dansen als een malle. Stil staan is dan ook bijna onmogelijk dankzij de funky ritmes in combinatie met hiphop en een beetje jazz en soul van The Cool Quest.

Na het dansen bij The Cool Quest heeft Akwasi dorst gekregen. “Ik heb dorst, dorst, dorst, dorst, dorst.” Dit hitje gemaakt in samenwerking met Gerson Main en Rob Dekay kennen we natuurlijk wel. De Smeerboelers laten weten dat zij ook wel zin hebben in het bier, de smirnoff en wodka waar Akwasi over rapt. De hip- en Nederhop, aangevuld door harp en viool, blijkt een goede combinatie voor het publiek.

Op zaterdagochtend is bekendgemaakt dat Rondé vervangen wordt door de jongens van The Brahms. Dit is niet vermeld in het blokkenschema, dus de jongens beginnen al met 1-0 achterstand. Dat is terug te zien in de opkomst. Vooraan het podium zitten een paar Jett Rebel-fans, die gedurende het optreden ook gewoon blijven zitten. Dat is knap van ze, want het is verleidelijk om mee te deinen met de golvende coupletten en de prettige stem van zanger David Westmeijer, of te dansen op de ritmische gitaren en harde refreinen. De springende gitaarlijnen van de Bombay Bicycle Club meets Two Door Cinema Club-achtige indie worden strak uitgevoerd. Naarmate het optreden vordert komt het publiek los en bij 3fm megahit Golden wordt uit volle borst meegezongen. Ook de vooraan zittende Jett Rebel-fans staan op en springen enthousiast mee.  

Het geduld van de fans wordt beloond. Met zonnebril en Wonderwoman croptop bestormt Jett Rebel het podium. Trekkend aan zijn kleren werpt hij al gitaarspelend moeilijke blikken de zaal in en met zwoele heupdansjes flirt hij met het publiek; ze eten uit zijn hand. De band die hij heeft meegenomen speelt superstrak. Of ‘Tight Like A Baby Tiger’; wat ook de titel is van het live album dat hij in juni heeft uitgebracht. Hulde voor deze muzikanten. Jett Rebel heeft zo zijn maniertjes en daar kan je van houden of niet, maar een feestje bouwen kan hij zeker en muziek maken al helemaal.  

Na het optreden van Jett Rebel loopt de net nog zo overvolle tent weer helemaal leeg en blijft een handjevol mensen staan voor Talisco. Het trio uit Frankrijk onder leiding van Jérôme Amandi, laat een nagenoeg lege tent niet in de weg staan om een strakke show neer te zetten. Talisco viel dit voorjaar op met een van de meest frisse popsingles in tijden: Your Wish. Een licht elektronische sound, met een akoestische basis en de heldere stem van Jérôme Amandi. Meerstemmigheid zorgt voor een folk-achtig effect. Amandi doet erg zijn best om de mensen die er staan mee te krijgen, met succes. Zodra hij ‘Your Wish’ inzet volgt er een blijk van herkenning: “Dit nummer ken ik wel!” zegt een vrouw die vrolijk staat te springen in een gele poncho. Er wordt nog uitbundiger gedanst en zelfs meegezongen. Als de set ten einde loopt roept iemand: “One more song!”. Die spelen ze met liefde.  

Dan komt Splendid om iedereen mee te nemen naar het strand “Let’s go down to the beach today”; zoals shirtloos gezongen wordt tijdens het nummer The Beach. Het publiek wil maar wat graag mee. Een opblaasbare orka surft over de mensen en de dansende massa beweegt golvend van links naar rechts terwijl de tropische klanken door de Live stage klinken.

Dit tropische feest wordt nog dikker aangezet tijdens Jungle By Night die de Live tent afblazen. De mannen van Jungle By Night hebben met hun afro-funk geïnspireerde muziek al menig festivalweide op z’n kop gezet. En de altijd enthousiaste groep jonge muzikanten is in de afgelopen jaren alleen maar beter geworden. Met Ko Zandvliet als aanvoerder van het stel, doet het publiek al snel alles wat hij wil. Zelfs met elkaar walsen is niet teveel gevraagd. Wie Jungle By Night eerder heeft gezien weet dat de gymnastiekoefeningen een vast onderdeel zijn van het optreden, ook op Smeerboel slaat het goed aan en gooit het publiek al hun ledematen los. Naast de ongelofelijke muzikaliteit van deze groep jongens is hun enthousiasme ontzettend aanstekelijk en is het geweldig om te zien hoe zeer ze genieten op het podium en elkaar alle ruimte geven om te shinen. Als dan ineens uit het niets ook nog eens een man in lederhosen en een vrouw volledig onder de glitters op het podium verschijnen is het feest compleet. Een waardige afsluiter. 

EKKO
Een groot bruin zeil en houten planken op de vloer. Het podium dat gehost wordt door poppodium EKKO is retro en gezellig. Naarmate de lucht steeds bewolkter wordt, is het onder het zeiltje zonniger dan ooit. “SMEERBOEL” Sunday Sun had niet verwacht dat woord ooit nog zo hard te schreeuwen maar “Oh, wat een heerlijk woord!”. Het publiek wordt keer op keer gevraagd om mee te zingen en dat wordt “Mooi zuiver” gedaan, aldus Koen-Willem Toering, één van de bandleden. Mooi zuiver is ook de beste benaming voor de meerstemmige zang van de jongens. Het enthousiasme spat van het podium af en werkt enorm aanstekelijk.

Naast Sunday Sun staat later op de dag nog een voormalig 3fm Talent op het podium: Sue The Night. Ondertussen is het begonnen met regenen en heeft bijna het hele publiek zich verzameld onder het zeiltje van EKKO. Bijna, want er staan drie jongens in poncho’s op de drie meter tussen het zeil en het podium. Dus in de stromende regen. Zeiknat en met lolly’s in de mond gaan ze helemaal uit hun plaat. Schaamte bestaat niet op Smeerboel. Hoe gekker hoe beter. 

De stage van EKKO wordt afgesloten door het tropische techno-duo Yakumo. Hoewel het duo slechts twee tracks heeft uitgebracht ‘Flamingo’ en ‘Soulfire’, staan ze hun mannetje met een complete liveset. De jongens smelten al spelend met hun analoge synthesizers en andere mooie speeltjes complexe Afrikaanse drumritmes samen met de doorgaans meer traditionele houseritmes, en hypnotiseren je zo naar een dromerige dansjungle. Broeierig, funky, en bovenal dansbaar. Een zwoele afsluiter die het een paar graden Celsius laat stijgen onder het doek van de EKKO stage. 

Techno-Stage
De bas die je al hoort zodra je de Prins Claus Brug op fietst is die van de Techno-stage. Het podium recht om de hoek van de ingang is het terrein voor liefhebbers van techno. De dag begint nog tamelijk rustig met Kevin Arnemann en Jasper Wolff & Maarten Mittendorf, maar zodra de broers Lenny en Lawrence Burden van Octave One de eerste drop laten vallen is de toon gezet. De broers zijn al ruim twintig jaar niet meer uit de techno-scene weg te denken. Octave One probeert de scheidingslijnen tussen verschillende genres te vervagen, dit is ook terug te horen in hun set op Smeerboel. Elementen van onder ander funk en soul zijn in de set vol momenten van "Wauw!" terug te horen. 

Tijdens Nina Kraviz staat de tent overvol en het zweet komt zo wat van het 'plafond' naar beneden. De vrouwelijke dj uit Rusland is een van de meest interessante karakters uit de techno-scene. Haar rauwe mix van house en techno met een 'acid' randje heeft de kracht om haar publiek steeds weer te verrassen. Op Smeerboel staat ze met een set die meer neigt naar acid dan dat we gewend zijn. Het publiek deint als één beweging op en neer, maar echt los komt het niet. Toch is en blijft Nina Kraviz voor veel mensen dé techno-koningin, en de tent blijft dan ook gedurende haar twee uur durende set stampvol.

De Techno-stage is verreweg de meest bezochte stage van het festival. Ondanks dat Smeerboel de focus in de line-up niet meer persé op elektronische acts legt, is het wel duidelijk waar het Smeerboel publiek de meeste focus op legt. Dit zou natuurlijk ook deels aan de regen kunnen liggen, maar wij denken dat het komt een ijzersterke line-up met internationale topartiesten die het Smeerboel publiek naar de Techno-stage trekken. Als de avond valt worden de lasers en lichten van de Techno-stage uit de kast gehaald. Dit betekent maar een ding: handjes in de lucht en dansen maar. Gelukkig is er nog een after, want het publiek bij de Techno-stage is er nog lang niet klaar mee.  

House-stage
Helemaal achterin op het festivalterrein bevindt zich de House-stage. De houten omheining van de stage zorgt ervoor de het geluid blijft hangen en geeft, ondanks dat het een open podium is, een intieme sfeer. Het publiek kan ook op de 'balkons' staan wat dit gevoel versterkt. Verschillende dj's, die we deze zomer al op meerdere festivals hebben zien staan, staan hier op het programma, namen als Nuno Dos Santos, Michel de Hey en De Sluwe Vos bijvoorbeeld. Gerd Janson stond daar misschien minder vaak tussen, maar deze man is niet alleen de eigenaar van platenlabel Running Back, maar tevens ook een van de beste house-dj's ter wereld. Hij laat klassieke houseplaten op een andere manier horen, in combinatie met toekomstige klassiekers. Het is wellicht nog iets te vroeg voor zijn iets donkere set; het publiek staat voornamelijk met een biertje in de hand met elkaar te kletsen, al staan de echte fans vooraan wel te dansen. 

Beesmunt Soundsystem zorgt met hun experimentele aard in ieder optreden weer voor een verrassing. Ze stonden op de House-stage, maar als je Beesmunt Soundsystem onder het kopje 'house' plaatst doe je hen eigenlijk te kort. Een mix van techno, house, disco, hier en daar iets van 'african-beat' en daartussen in alles wat de mannen David van der Leeuw en Luigi Vittorio Jansen zelf leuk vinden.

De sfeer zit er goed in, het wordt intussen donker en Smeerboel is gedurende de dag al voldoende opgewarmd om los te gaan. 

LOS: Desperados Crazytown
Voorgaande jaren was er op Smeerboel een HIPHOP-stage met live optredens van diverse artiesten. Dit jaar is hiphop te vinden bij LOS. LOS wordt gehost door Desperados Crazytown, een bar die op verschillende festivals is uitgegroeid tot de plek voor hiphop en alles tussen EDM, dance, zeroes en ander feestgedruis. Het podium, bestaande uit zeecontainers en grote ijzeren tonnen is de plek om mee te zingen en te springen met onder andere Willie Wartaal, The Flexican & Sef en FeestDJRuud. Er is vrijwel geen live hiphop-artiest meer te bekennen op Smeerboel, op Maask na. Maask is een beatboxer en stemkunstenaar die elke beat die je hoort live met zijn stem maakt. In het half uurtje tussen FeestDJRuud en Mental Theo in laat hij een ongelofelijk goed en muzikaal optreden zien. Helaas heeft het publiek al lang niet meer door hoe ontzettend knap het is wat Maask doet. Van een gabberbeat naar drum&bass inclusief een door hem gemaakte remix van Stigma van Noisia. Er wordt goed op gereageerd, maar niet beter dan op voorgaande acts, wat Maask muzikaal gezien wel verdiend. 

Overige smerige en minder smerige feestjes
Jasper Coenen zei het ooit zelf al: "mensen komen voor Smeerboel en niet voor de line-up." Paradoxaal genoeg is dit ook terug te zien in de line-up. Zo heeft Singlefeestje zijn eigen stage met een hoge feest-garantie, met VUIG DJ's, DJ Moortje, Rave van Fortuin en natuurlijk de dj's van Singlefeestje zelf. Met glitters en de welbekende Singlefeestje vlaggen stijgt de temperatuur in de tent al snel. Ook al regent het buiten: bij Singlefeestje is het altijd zomer! 

Als je dacht dat je op Smeerboel na een rondje over het terrein alles hebt gezien, dan heb je het mis. (Dans-)Feestjes zijn in elk hoekje van het festival te vinden. Bij de Southern Comfort Zone kan je met je handjes in de lucht genieten van zwoele R&B-plaatjes, bij de HakBar wordt alle energie eruit gestampt, in een veel te warme Pelican House Silent Disco staan vijf mensen los te gaan op volledige stilte, althans voor buitenstaanders dan. En wanneer je even genoeg hebt van al het dansen kan je in de zweefmolen of korte films kijken in de Bosbios, onder het genot van een zakje popcorn met persoonlijke boodschap van een mede-festivalganger. Of op de foto bij De Jongens van de Photobooth, en zelfs daar is het een groot feest onder een partytent. 

Ook Fluff Disco was aanwezig met Fluff Disco Outdoor. Van klassieke houseplaten tot oldschool hiphop en van ordinaire reggeaton en smerige muhmbaaton tot de meest nostalgische hitjes. Wanneer de tweede act Julian Everhard & The Eagle de ene dansplaat na de ander draait is het nog tamelijk rustig, maar Fluff Disco Outdoor heeft alle ingrediënten voor een intiem (capaciteit is ongeveer 75 man), fout, dansbaar en warm (nogmaals: capaciteit is 75 man) feestje. Hoe smeriger hoe beter zoals de mannen van TUIG ook zeggen tijdens hun set: "Een smerige track, op een smerig festival!". Wanneer even later een drie kwartier lang durende Limburgse Carnaval polonaise ontstaat met dank aan Limbo Disco & MC Analoge Airhorn is het zeker: op Smeerboel kan alles. 

Gezien: Nina Kraviz, The Advent, Octave One, Truss, Rebekah, Jasper Wolff & Maarten Mittendorff, Kevin Arnemann, Jett Rebel. Talisco. Jungle by Night. Splendid, The Brahms, Akwasi, The Cool Quest, Mano Le Tough, Gerd Janson, De Sluwe Vos, Michel de Hey, Nuno Dos Santos , Beesmunt Soundsystem, Florinsz Janvier, Sue the night, Sunday Sun, Kuenta I Tambu, Yakumo, Kako Da Ne, El Maria & Calico, Diep in de Groef dj's, The Flexican & Sef, FeestDJRuud, Willie Wartaal, Mental Theo, Kris Kross, Puinhoop Kollektiv, Maask , Erik Heijting (Hip Hop Set), Singlefeestje, Trafassi, DJ Moortje, Rave van Fortuin, Tuig, 12 september 2015 @ Smeerboel Festival, Grasweide Papendorp.