OBESE klaar om Europa te veroveren

Debuutalbum Kali Yuga wordt deze week gepresenteerd in dB’s

Tekst: Joost Schreurs ,

Corpulentie voelde nog nooit zo goed. Hoewel de vier bandleden pas sinds december samen in de oefenruimte staan, presenteren de Utrechtse stonerrockers van OBESE nu al hun debuutalbum Kali Yuga op het Italiaanse label Argonauta Records. Wat goed is, komt soms snel, dus zocht 3voor12/Utrecht de band op voor een keukentafelgesprek in de knusse Zuilense woning van zanger Koos Weel. Hier treffen we ook bassist Quirin Wijgers die om de hoek woont.

Hoewel OBESE pas in 2014 het levenslicht zag, lopen de muzikanten al een tijdje mee in de Utrechtse muziekwereld. Zanger Koos Weel speelde met drummer Lennard Post bijvoorbeeld al vijf jaar samen in een hardcoreband, maar zocht naar muzikale verbreding en een muziekstijl waar je meer in kwijt kunt. Binnen de kaders van de hardcore bleek dit lastig, dus werd contact gelegd met bassist Quirin Wijgers die al in een psychedelische stoner/slugdeband speelde (denk aan The Mars Volta). De overgang van hardcore naar stoner/sludge is minder groot dan je in eerste instantie zou denken. Bands als Eyehategod en Corrision Of Conformity hebben ook wortels in de hardcore. Weel beaamt dit: "Ik kan de power en agressie in mijn zang nu ook prima kwijt binnen OBESE en dat zorgt voor een extra stevig geluid. Ook de DIY-mentaliteit die je in de punk en hardcore terugziet, past prima bij OBESE. We houden dingen ook het liefst in eigen hand, zoals T-shirts ontwerpen bijvoorbeeld."

Toen de plannen voor OBESE zich begonnen te ontvouwen, wilde de band het vanaf nu echt serieus en professioneel gaan aanpakken, dus niet één keer per week oefenen, daarna biertjes drinken en misschien drie keer per jaar optreden. OBESE begon aanvankelijk met twee gitaristen uit de vorige bands van Weel en Wijgers. De gevraagde toewijding en inzet bleek voor hen echter niet op te brengen, dus moest er gezocht worden naar een nieuwe gitarist. Die werd al snel gevonden in de persoon van Idde van Zetten. Quirin: "Idde is echt een geweldige gitarist. Hij heeft een enorme bak vol effectpedalen en hij weet echt de meest vette en vage geluiden uit zijn instrument te toveren. Daarom hebben we voorlopig ook voldoende aan één gitarist."

Dan komt het verhaal over het Italiaanse label Argonauta Records ter sprake. Hoe komt een Nederlandse band, die nog geen half jaar bestaat, terecht bij een Italiaans label? Weel legt uit: "Zoals gezegd, wilden we echt serieus aan de slag, dus toen we de band weer compleet hadden, zijn we direct begonnen met het schrijven en opnemen van een album. En met alle respect voor de Nederlandse fans, maar als je het als stoner/slugdeband in Nederland wilt maken, dan moet je al snel over de grens kijken. Landen als Oostenrijk, Italië, Kroatië, daar leeft het echt en gaan de fans bij ieder optreden helemaal los. Daarom hebben we de komende weken ook een tour gepland precies in die landen." Hetzelfde geldt voor platenlabels die gespecialiseerd zijn in doom, sludge en stoner. Op hoop van zegen werd een aantal labels benaderd en Argonauta Records reageerde direct heel enthousiast. Wijgers vertelt hierover: "Dit geeft ook wel weer aan hoe de muziek in die landen leeft bij de mensen. Ze gaan er echt voor, of ze nu in een bandje spelen of een label beheren.” Weel vult nog aan: “Ik besef dat we echt geluk hebben met het feit dat onze cd door een label wordt uitgegeven en niet in eigen beheer. Een label neemt je veel werk uit handen op het gebied van distributie en promotie."

Het nieuwe album Kali Yuga werd vorige week al besproken in 3voor12/Utrecht recenseert, maar er valt nog meer dan genoeg over te vertellen, met name door Weel die ook de teksten schreef: "Het album is in combinatie met het artwork één groot concept, gebaseerd op een verhaal van William Blake, Vala, or the Four Zoas. Dit werk is een allegorie voor het einde der tijden en in negen verhalen (of negen nachten) beschrijft hij het einde der tijden, zoals dat voorkomt in diverse mythologieën uit de hele wereld. Kali Yuga is bijvoorbeeld de hindoeïstische naam voor de eindtijd. Toevallig heeft ook het album negen nummers, net zoals de negen nachten van Blake."

Ook het artwork komt van de 18e eeuwse Engelse dichter, die erom bekend stond zijn werk zelf te illustreren. Een ambitieus en niet licht verteerbaar thema dus. Hebben sfeer en de stemming van de songteksten nog invloed op de muziek? Weel: "Het is een wisselwerking, de ene keer bepaalt de tekst de dynamiek van de muziek, maar soms is het andersom." Inmiddels heeft OBESE ook een videoclip opgenomen voor het nummer 'Red As The Sun'. Volgens Wijgers is het een bizarre clip geworden: "Ik wil natuurlijk nog niet te veel verklappen, maar er zullen een aantal bekende gezichten uit de Utrechtse scene opduiken. En het thema van het nummer is de zondvloed, ook dit zie je terug in de clip."

OBESE presenteert Kali Yuga komende donderdag in dB's. Hoewel het album officieel pas op 1 juni verschijnt, zal het tijdens de show al te koop zijn. Wijgers: "We hebben er echt zin in, het wordt een te gek feestje. De Kroatische band She Loves Pablo komt speciaal naar Nederland om voor ons te openen. Ga die band zien, want ze zijn echt vet. We zijn zelfs een beetje bang om na hen te moeten spelen. Ook het Hilversumse Dronegoat is geweldig trouwens, dus kom op tijd!" Weel vult aan: "We geven drie shows in Nederland, na Utrecht nog in Hoofddorp en Zeist en daarna vertrekken we direct naar Zuid-Europa voor de tour. Lekker met de hele band in een klein busje en spelen! Dat is wat we het liefste doen natuurlijk."

Te zien: OBESE album-releaseshow, met She Loves Pablo en Dronegoat, donderdag 21 mei 2015 @ dB’s, Utrecht.