Klein New Orleans Festival beleeft sfeervolle en geslaagde eerste editie

De Breedstraat kleurt zwart van de mensen op eerste Pinksterdag

Tekst: Nienke Sinnaeve / Foto’s: Wijgert-Jan van As ,

De Breedstraat in Utrecht kleurt zwart van de mensen op de eerste editie van Klein New Orleans: een nieuw straatmuziekfestival geïnspireerd op de stad New Orleans, de bakermat van gospel, jazz en brass. Het is Pinksterzondag en de zon laat zich langdurig van haar beste kant zien, perfecte ingrediënten voor een heerlijke ontdekkingstocht door de Breedstraat gevuld met veel brass, streetfood en een artistiek randprogramma. Het festival is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding en moet volgens de organisatie, Stichting Broad Street, aanvoelen als “een spontaan buurtfeest”. Het blijkt een goede formule, want het festival trekt meer dan vijfduizend bezoekers en er wordt al gesproken over een vervolg!

Veel en gemêleerd publiek
Aan het begin van de middag kon niemand nog vermoeden dat dit festival zoveel bekijks zou trekken, met een behoorlijke hoeveelheid ander aanbod op muzikaal gebied in de stad, waaronder het Utrechts Jazzfestival en TREK. De stoet die zich achter de brassband Koppersnellers gevormd heeft en die vanaf de Neude via de Predikherenstraat naar de Breedstraat trekt, zorgt echter gelijk voor veel publiek bij deze openingsact. De bandleden hebben gekleurde Mardi Gras-kettingen om en leggen daarmee de link naar dit uitbundige parade- en verkleedfeest uit New Orleans. Bewoners uit de straat hangen uit hun ramen en genieten zichtbaar van de drukte beneden hen. Jong en oud beweegt zich al slenterend langs diverse eettentjes, biertafels en artistieke standhouders tussen het begin van de Breedstraat ter hoogte van de Wijde Begijnestraat tot de Hardebollenstraat. Wie naar boven kijkt ziet juist in die hoek van het festival diverse waslijnen gespannen met pikante lingerie en ondergoed, een verwijzing naar de voormalige raamprostitutie in de Hardebollenstraat en de rauwheid van de stad New Orleans. 

Straatmuziek
Het concept van het festival draait om het leven op straat, waarbij de muzikanten zich kunnen mengen in het publiek en ook andere festiviteiten zich in de buitenlucht afspelen. Er zijn geen podia en de meeste bands spelen op onversterkte instrumenten. Het is dan ook niet verrassend dat er al gauw opstoppingen rondom de verschillende bands ontstaan en er volop gedanst wordt. Broken Brass Ensemble bijvoorbeeld sluit het festival af met een polonaise door het publiek, dat op dat moment de regen trotseert, terwijl de rollen wc-papier hen boven de hoofden vliegen. En ook de zanger van Reverend Shine Snake Oil Co. baant zich tijdens hun show een weg door een uitzinnige menigte. En bij het optreden van Pierre et Les Optimistes worden spontaan twee muzikanten verwelkomd om zich ter plekke bij de band te voegen.

Succesformule
Spontaan, laagdrempelig en sfeerverhogend. De muziek en de muzikanten versmelten gedurende de dag met de omstanders en er ontstaat een levendige en bruisende sfeer. Je wordt als voorbijganger haast gedwongen om te blijven staan, wat het entertainmentgehalte zeer ten goede komt, maar helaas inboet op een soepele doorloop. Ook leent niet elke band zich even goed voor dit concept en zelfs met behulp van een of meerdere megafoons komt hun boodschap helaas niet altijd op het publiek over. Ook doemen her en der wat klachten op over het aantal toiletten, tappunten en de kwaliteit van het bier. Over het algemeen is de stemming echter positief en zijn dit slechts kinderziektes die horen bij een evenement dat voor de eerste keer georganiseerd wordt en meer bezoekers trekt dan de organisatie op had kunnen hopen. Tegelijkertijd zorgen juist deze tekortkomingen voor het vervolbrengen van de wens van de organisatie om een sfeer neer te zetten van een spontaan buurtfeest. De Breedstraat lijkt zich al met al zich goed te lenen voor een straatmuziekfestival als dit: In het hartje van de stad, in een buurt in opkomst en met veel zonuren.

Er wordt door de organisatie al gesproken over een vervolg. Als de straat dan in zijn geheel gebruikt wordt en er zo voor meer ruimte voor extra acts, standhouders, tappunten en een wat betere spreiding van het publiek wordt gezorgd, dan kent Utrecht er de komende jaren geheid een vast terugkerend festival bij.


Gezien: Klein New Orleans, zondag 24 mei 2015 @ Breedstraat, Utrecht