Amersfoort heeft er een bijzondere podiumavond bij. Iedere derde zaterdag van de maand kunnen liefhebbers van luisterliedjes, kleinkunst en avant-garde hun geluk zoeken bij de Kampvuursessies van cultureel centrum Nieuwe Erven. We hoorden programmeur Karen Witteveen en initiator Philip Westera uit over hun drijfveren en de kracht van stilte.

Echt nieuw zijn de Kampvuursessies van Nieuwe Erven niet. Al een jaar of vijf geleden begon Philip Westera met het organiseren van muzikale activiteiten rondom een (soms fictief) vuurtje binnen de muren van cultureel centrum Nieuwe Erven. Sinds november vorig jaar is Karen Witteveen betrokken bij de programmering, nadat vlak daarvoor de verbouwing van Nieuwe Erven was afgerond. Westera: “We zijn vijf jaar geleden begonnen rond het vuur, maar dat werd toch wat koud in de winter. We wilden er een binnenpodium bij, wat Nieuwe Erven gelukkig kon faciliteren. Sindsdien is de muziek binnen, maar hebben we buiten altijd wel een fijn kampvuur; vaak ontstaat daar ook iets mooi muzikaals.” Inmiddels is er een kleine én grote zaal in Nieuwe Erven, en is het centrum precies zoals de eigenaren (David en Hendrien) het hebben willen. Westera: “We kunnen nu ook grotere ensembles kwijt in de grotere zaal, dat geeft meer mogelijkheden. Alleen het geluid moet op akoestisch niveau blijven, maar we willen ons luisterpubliek ook houden, dus dat is geen probleem.”

De Kampvuursessies hebben inmiddels een vast publiek weten te bereiken. Maandelijks zijn er 40 tot 60 mensen. Witteveen: “Het grootste deel van deze mensen is in de grote zaal naar de muziek aan het luisteren. De mensen die toch willen praten doen dat buiten bij het kampvuur. Daardoor is de sfeer altijd erg goed om deze avonden. Je kunt een speld horen vallen, wat ook heel fijn is voor de artiesten.” Westera vult aan: “Praters voelen zich bij ons als een gekleed mens op een naaktstrand. Ik ben blij dat we die sfeer hebben weten te creëren.” En hoe zou het duo de sfeer dan definiëren? “De sfeer hier is heel respectvol, naar elkaar en naar de artiest,” vult Westera zichzelf aan. En er ontstaan iedere avond weer bijzondere kruisbestuivingen, op het podium of bij het vuur.

De meeste artiesten vinden het ook heel leuk om hier te spelen, om diezelfde redenen. We hebben weinig budget, maar kunnen dit wel bieden. Dat is heel fijn, vooral als je als artiest iets wilt vertellen.” Wat de artiest dan te vertellen heeft, dat maakt niet zoveel uit. Westera: “Van mij mag het heel experimenteel zijn, avant-garde zelfs.” Witteveen is het daarmee eens: “Het mag best wel eens wat anders zijn, wat hier te horen is. We willen ook wel dingen gaan doen met dichters en livemuziek, zoiets lijkt me super tof. Ik hoop dat artiesten dit gaan zien als plek waar ze iets kunnen uitproberen, met een fijn luisterpubliek.”

Deze zaterdag, 18 juli, staan de dames Emma Lou en Mevrouw Tamara op de planken. Witteveen: “Emma Lou is kleinkunstachtig, met kritische teksten. Ze speelt viool en piano, een muzikale duizendpoot. Mevrouw Tamara is hier ook al een wat bekendere naam. Ze vraagt veel van de luisteraar, met haar gelaagde muziek. Ik verwacht dat dat heel mooi gaat worden. Een maand later speelt Mocking Birds. Vooraf komen er Syrische en Iraanse koks koken, voor een tientje kan men drie gangen mee-eten. Ook dat soort kruisbestuivingen proberen we hier te laten plaatsvinden.”

Bands en artiesten die de uitdaging aandurven mogen zich melden bij kvs@nieuweerven.nl. De Kampvuursessies vinden elke derde zaterdag van de maand plaats bij Nieuwe Erven, op de Heiligenbergerweg 144 in Amersfoort.