"Als je getipt wordt als een van de artiesten van 2015 is dat leuk, maar Spotify is wel een van de belangrijkste platforms van de muziekindustrie, dus dat zegt wel wat," zegt zanger/gitarist Yoshi Breen. "Meerdere media hadden een lijstje met 'de artiesten van 2015', maar je weet niet waar het op gebaseerd is. Bij Spotify zijn het gewoon feiten: hoe wordt iets gestreamd. Kennelijk hebben we online gigantisch veel aandacht gehad," lacht Koen-Willem Toering, zanger/gitarist van de band.
Er stonden meerdere Nederlandse bands in de lijst, zoals Kovacs, The Elementary Penguins en Lucas Hamming. Toch was Sunday Sun de band waar alle media mee kopte. "Het grappige is, Spotify heeft ons gevraagd of we de voorkant wilden zijn voor de campagne, omdat ze onze foto zo leuk vonden," vertelt Toering. Dat de media zoveel aandacht heeft besteed aan Sunday Sun is volgens de band wel puur toeval. "We wisten wel dat wij een soort van het gezicht zouden worden, maar die media bepaalt zelf welk bandje ze eruit pikken."
Sunday Sun vertelt over debuutplaat en toekomstplannen
Plezier, vrolijkheid en een warm gevoel staan centraal: "Het groepsding is iets bijzonders bij ons"
De Utrechtse band Sunday Sun is niet onopgemerkt gebleven. De debuutplaat We Let Go is net uit, ze maakten samen met Gary Fomdeck (Gerard Ekdom) de kersthit ‘I’ll Be There This Christmas’ en staan ook nog in de ‘Spotlight on 2015’ lijst van Spotify. Die laatste is samengesteld door muziekexperts en gebaseerd op streamingdata. Enthousiast vertellen de bandleden over deze ontwikkelingen en de nieuwe plaat.
2015 wordt dus het jaar van Sunday Sun. De plaat is net uit en er staat ook een nieuwe tour gepland. Toering: "Dat is waar we ons vooral op richten en we gaan nog wel een singletje de deur uit doen." Breen valt hem bij: "En de festivals druppelen al aardig binnen. We hopen natuurlijk dat het een volgepakte zomer wordt." Zo zou een optreden op Pinkpop voor de band een hoogtepunt zijn. Breen gaat verder: "Daar hebben we niet alle macht over. We doen heel erg ons best om veel in de aandacht te komen en de tour gaat hopelijk erg leuk worden. We hebben nu veertien shows staan en dat worden er waarschijnlijk nog meer."
De debuutplaat We Let Go kwam uit op 17 november 2014. In een eerder interview met Face Culture zei de band dat ze de plaat gingen maken die ze wilden maken. Dat is volgens Toering dubbel en dwars gelukt: "We hebben van tevoren heel goed met elkaar besproken welke kant we op wilden. De plaat moest kernachtig, vlug en catchy zijn. Niet meer dan kleine korte verhaaltjes die uit de speakers knallen. We hebben geen rekening gehouden met hoe het live zou zijn en of het radiohits zouden zijn. Dit is het geworden en we staan er volledig achter."
Het was voor de band even slikken toen drummer Wouter Rentema de band verliet om in Berlijn te blijven. Breen: "Het was een moeilijk afscheid. Hij wilde de band combineren met in Berlijn wonen, maar dat was geen optie. Het was een verschrikkelijke timing, maar hij heeft ons nog bijgestaan zo lang als we hem nodig hadden." De band ging op zoek naar een nieuwe drummer. Nu is een nieuwe drummer vinden één ding, maar een drummer die heel goed kan zingen is voor de band net zo belangrijk. Dit vonden zij gelukkig in Dave Menkehorst. "Dave begon uit zichzelf een Bon Jovi-achtige vibe te zingen, dus wij waren wel om," vertelt Toering hierover. Breen: "En het is een heel goede drummer, dat zou je bijna vergeten. Hij snapt wat we doen en kan er zijn eigen creativiteit in kwijt." Menkehorst heeft ook een bijdrage geleverd aan het eerste album. Zo heeft hij het nummer ‘Wherever You Go’ gemixt. "We vonden het wel leuk dat hij op die manier toch onderdeel was van het creatieve proces."
De komst van Menkehorst heeft niet veel aan het geluid van de band veranderd:"De positieve energie is het belangrijkste en dat is hetzelfde. Het heeft wel een nieuwe invalshoek, maar wij geloven allemaal heel erg in het middelpunt van de band. Toen Dave erbij kwam hebben we ook met elkaar afgesproken dat er nieuwe dingen gingen gebeuren en dat we daar in mee zouden gaan in plaats van halsstarrig vast te houden aan een vibe die we daarvoor hadden," zegt Toering.
Vergeleken met de eerder uitgebrachte EP’s heeft de band zeker stappen gemaakt. Bij de nieuwe plaat was het voor het eerst dat de band bij de preproductie met een producer werkte en dat is te horen. Breen: "We hebben onze producer Bart Constant een vetorecht gegeven. Als er één persoon in de band zei dat we iets moesten doen, kon Bart die persoon gelijk geven. De liedjes zijn wel heel gevarieerd, dus dat vetorecht is wat dat betreft iets wat de boel bij elkaar houdt. Bij de vorige EP’s dachten we gewoon van: nu gaan we West Coast Amerikaans geluid en nu Brits Beatles geluid’en nu gaan we rocken." Toering is het met hem eens: "Nu is het echt Sunday Sun."
Over de omschrijving van de soort muziek kan de band kort zijn: popmuziek. De bandleden hebben allemaal een grote liefde voor mooie popliedjes. Zo zijn ze groot fan van de Beatles en houden ze van de sixties hoek. Breen: "Die invloeden zullen er altijd zijn, maar eigenlijk zijn we veel meer andere dingen gaan luisteren om die plaat een soort van gezicht te geven. Dus ook hiphop dingen, minder het standaard gitaarbandje." Toering vult aan: "Iedereen heeft zijn eigen ding op de plaat kunnen zetten, maar de kern, daar komen we op terug."
Die kern is iets waar de band in de toekomst aan vast wil houden. "Ik hoop natuurlijk dat het alleen maar in een stijgende lijn gaat, zowel qua succes als artistiek gezien en dat we steeds trotser zijn met wat we maken, maar ik vind de kern het leukst, om met deze gasten muziek te maken," zegt Breen. Toering vult hem aan: "Het groepsding is iets bijzonders bij ons. Wat ik met deze band heel sterk heb is dat plezier, vrolijkheid en een warm gevoel centraal staat. Dat maken we bij elkaar los en dat vind ik iets heel magisch. Dat moeten we nooit verliezen."
Te zien: Sunday Sun & Lucas Hamming, donderdag 12 maart 2015 @ EKKO