Zaterdag 31 januari opende Per Expressie de deuren voor eenieder die geïnteresseerd is. Ook 3voor12/Utrecht besloot een kijkje te nemen, om zelf te zien wat Per Expressie zo'n bijzonder initiatief maakt.

Het begint allemaal in 2001. Ide Koffeman ziet een hoop creatief talent in Amersfoort dat het moet doen met beperkte middelen en bovendien moeite heeft om het publiek te bereiken. Daar moet verandering in komen. Samen met wat vrienden besluit hij een kunstzinnig festival te starten: Per Expressie. Het festival biedt ruimte voor alle vormen van kunst (muziek, film, beeldende kunst, cabaret, noem maar op), en wordt een succes. Als vervolg besluit men een plek te zoeken om regelmatig samen te kunnen komen. Zo wordt Per Expressie een uitlaatklep voor creatieve geesten en een broedplaats voor jong talent. Dertien jaar en tal van bijzondere projecten later is Per Expressie nog altijd een springplank voor creatief talent en dat laten ze ons zien op de open dag 

De oPEn dag

Per Expressie heeft een plek gevonden achter het NS-station van Amersfoort, in een oude laswerkplaats dat is omgedoopt tot Perron Expressie. Het gevoel van de oude werkplaats hangt er nog steeds. Logisch, want nog steeds wordt er keihard aan allerlei projecten gewerkt. Duidelijk wordt vooral dat de mensen achter Per Expressie zeer gedreven zijn. Met zichtbaar enthousiasme vertellen zij over hun bezigheden.

Er is een boeiend programma samengesteld voor de bezoekers van de open dag, waarbij de muzikale kant van Per Expressie toch wel wat wordt overbelicht. Er zijn namelijk voornamelijk optredens van lokale muzikanten, terwijl andere vormen van kunst niet tot nauwelijks aan bod komen.

Springplanksessies

Tijdens de zogenaamde Springplanksessies vertellen verschillende mensen hoe Per Expressie als een soort springplank diende voor hun carrière. Eén van de bekendste voorbeelden daarvan is Diggy Dex. Hij begon zijn carrière in de formatie D.A.C, een rapgroep die veel te danken heeft aan Per Expressie. Ook Ide Koffeman, de oprichter, komt aan het woord en weet zijn publiek te boeien met de ontstaansgeschiedenis van Per Expressie. De verhalen maken duidelijk waar de kracht van Per Expressie ligt: artiesten krijgen de mogelijkheden om hun creativiteit te uiten, er een publiek voor te vinden en hun krachten te bundelen met gelijkgestemden.
 

Het muzikale programma

De rest van het programma bestaat uit muziek. Dit varieert van de piepjonge zangeres Sanne, tot de indierockband Echo Movis en van de gevestigde waarde Willem Wits (theater, film, drummer bij Herman van Veen) tot de nieuwkomers van rockband Olli's Gone. Eén van de hoogtepunten is Willem Wits (foto), die kleine Nederlandstalige liedjes brengt en de zaal vermaakt met zijn humor tussen de liedjes door. Ook Echo Movis is de moeite waard, ze zetten een overtuigende show neer, het ene nummer dromerig, het andere rockend, met een extra harmonieuze laag door de samenzang. De band lijkt er klaar voor om door te breken. 

Iedereen is welkom

Tussen de optredens door zijn de mensen van Per Expressie beschikbaar om eens een praatje mee te houden en erachter te komen wat Per Expressie nou precies inhoudt. Natuurlijk zijn ze veel bezig met de door hun georganiseerde festivals (zoals het jaarlijks terugkerende Blokfest), maar als er iemand een interessant idee heeft, kan hij daarmee naar Per Expressie. Er zijn dan altijd wel wat enthousiastelingen te vinden die mee willen helpen. Dit gaat van beeldende kunst tot film en theater en daarom is het jammer dat we daar niet wat meer van zien op de open dag. Het wordt echter wel duidelijk dat Per Expressie een mengelmoesje is van allerlei verschillende mensen die één gezamenlijk doel hebben: het creëren van iets moois. Eenieder die zich daardoor aangesproken voelt, is van harte welkom. 

Gezien: Per Expressie oPEn dag met o.a. Echo Movis en Willem Wits @ Per Expressie, Amersfoort.