De beste foto's van 2015

Geselecteerd door de fotografen van 3voor12/Utrecht

Redactie 3voor12/Utrecht ,

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar eigenwijs als we zijn, menen we er goed aan te doen om dit jaar ook zo’n duizend-of-wat woorden aan de beelden toe te voegen van zo’n vijftien fotografen. Zij doken hun archief in op zoek naar hun favoriete foto van het afgelopen jaar vergezeld door de vraag: wat maakt je beste foto eigenlijk tot je beste foto?

Fotograaf: Roy Wolters

Pre-release Coffey in dB’s, januari
“Hoe kan het ook anders, mijn beste foto is een foto van John Coffey. De pre-releaseshow in dB’s was mijn hoogtepunt van 2015. Deze opname geeft goed weer hoe de band is: een bonk energie die tot uitspatting komt als ze op het podium staan. Supertof dat ze dit jaar eindelijk doorgebroken zijn bij het grotere publiek zonder in te boeten aan identiteit. John Coffey is en blijft John Coffey.”

Fotograaf: Joyce Brouwer

 Record Store Day/Emil Landman, april
Na zijn optreden gaf Emil Landman op de Record Store Day toe de hele dag nog geen tijd te hebben gehad om eens flink te spitten door vinyl. Hij haastte zich van het podium om samen met zijn band de platenbakken in te duiken. Deze foto is gemaakt vanuit de Velvet (platenzaak Amersfoort) door de etalage. Omdat ze zo gebiologeerd stonden te struinen merkten ze niet dat ik de foto maakte. Juist daarom is het een van mijn favorieten.”

Fotograaf: Gerard Kollaard

 Bevrijdingsfestival/Direct, mei
“Een deel van het Bevrijdingsfestival bestond uit live-verslaggeving. Dat betekent een paar nummers fotograferen en dan zo snel mogelijk je foto’s uploaden naar de site. Je hoopt op een bijzonder moment binnen die paar nummers waarbij je aanwezig bent - anders dan alleen de artiest bij de microfoon. Gelukkig is Di-Rect een energieke band en was deze foto zo’n interessant moment voor mij.”

Fotograaf: Paul Hoes

Portret bij interview met mevrouw Tamara, mei 
“De blik naar binnen van mevrouw Tamara past goed bij haar en haar nummers. De locatie waar het interview door Michiel van de Weerd plaatsvond was niet erg inspirerend. Dus ben ik later speciaal naar haar studio gereden, waar ik dit portret maakte en ze een paar mooie liedjes voor me zong.” 
 

Fotograaf: Wijgert-Jan van As

Klein New Orleans festival/The Pignose Willy, mei 
“Het optreden van The Pignose Willy's was de afsluiting van het Klein New Orleans festival. De zaal van EKKO was bomvol en frontman Pieter Kamp had net een rondje door het publiek gelopen met zijn versterker op z'n schouders. Het publiek kon dit goed waarderen en de sfeer was uitgelaten. Pieter Kamp klimt vanuit de zaal weer het podium op, zet zijn versterker neer en gaat er zelf naast liggen, terwijl hij op zijn mondharmonica speelt. Het bier loopt over het podium heen, het meisje in de witte jurk keurt Pieters optreden goed. Heerlijk rauw moment om mee te maken!”

Fotograaf: Wouter van de Kamp

 Dronegoat in de dB’s, mei
“Hoewel rock en metal op het podium doorgaans expressief en in your face is, is het niet zelden de basis voor contemplatie en introspectie. De in zichzelf gekeerde zanger van Dronegoat weerspiegelt deze state of mind. Een prachtig, paradoxaal contrast.”

Fotograaf: Dinger Knoop

Festival deBeschaving/Typhoon, juni
“Dit was mijn eerste bezoek aan festival deBeschaving. Ook Typhoon zag ik voor het eerst live spelen. In een tent die uitpuilde van de mensen heb ik enorm genoten van deze energieke band. De eerste drie nummers mochten gefotografeerd worden, waarbij ik gelukkig de energie van Typhoon heb kunnen vastleggen.”

Fotograaf: Sanne Lagerberg

“Tivoli Oudegracht was jaar in jaar uit mijn favoriete plek voor concerten en stapavonden. Ongeveer een jaar na het sluiten van het poppodium kom ik onverwachts terug op die plek die nu Kytopia heet. Ik ben er om te fotograferen bij een interview met muzikale duizendpoot Mathijn den Duijf. Schrijver Mathijs en ik krijgen een rondleiding door het gebouw en zien de oude concertzaal, nu vol gezellige banken en stoeltjes. Mijn favoriete foto uit de serie is toch niet iets herkenbaars van het oude Tivoli, maar wel eentje van de studio van Mathijn, verstopt achter de ramen aan de Oudegracht. Het is mijn favoriete foto vanwege het moment en het koffiekopje op de stoel. Mathijn schiet in de lach na een vraag van Mathijs en op het moment dat ik de ontspanknop indruk, weet ik dat het de beste foto van de serie is. Mathijn is helemaal in z’n element in zijn habitat vol knopjes en snoertjes.”
 

Fotograaf: Raymond Dekker

"Tijdens Studio Stekker vond het door Sonar Traffic en Stekker georganiseerde Modulation plaats. Ook Colin Benders (Kyteman) zou daar met zijn zelfgebouwde modulaire bakbeest optreden. Voor aanvang van zijn optreden leek Benders niet zeker van zijn zaak. Veel nummers die hij zou spelen waren namelijk nog niet af. Het optreden van Benders bleek het hoogtepunt van de avond waar hij zijn genialiteit liet blijken. Na afloop van het optreden liep Benders vertwijfeld het podium af waarbij het leek of hij zijn verontschuldigingen aan het publiek aanbood."
 

Fotograaf: Pauluz van Dorsten

"Sorry! 
Sorry dat dit Kyteman niet is!
Sorry dat er geen trompet is!
Sorry als je hier niet bij was!
Sorry dat dit de toekomst is! 
Sorry dat ik er bij was!
Sorry iedereen!
Sorry!"
 

Fotograaf: Harold van der Kamp

“Oud 3voor12/Utrecht fotograaf Reinier Asscherman heeft dit jaar een mooi fotoboek uitgebracht van concertfoto's: '(not) just another show'. Voor dit boek interviewde Raymond Dekker hem en ik nam foto's tijdens dit interview. Het viel mij op dat Reinier veel met z'n handen praat. Daarbij komt dat er bijna geen (gezichts)portretten van hem te vinden zijn (ga maar eens googelen). Een foto van zijn handen klopt helemaal bij de fotograaf die hij is. Een fly on the wall tijdens concerten: je ziet hem niet maar hij is er wel.”
 

Fotograaf: Rob Sneltjes

Jett Rebbel op Smeerboel Festival , september

“Bij deze foto koos ik ervoor om in het publiek te staan en niet in de fotopit, zodat ik de mooie kleuren van het podium in beeld zou krijgen. Op het moment dat ik deze foto nam, dacht ik: ‘Ja, dit is hem'.” 

Fotograaf: Dorien Hein

 Boyle Release Festival/World of Dust, september
“Deze foto vind ik karakteristiek voor de sfeer van het Boyle Release festival in de Metaal Kathedraal; intiem en ongedwongen. En zo voelde het ook rondlopend met camera. Mooie momenten zoals deze kropen als vanzelf in de lens. Tijdens het optreden van The World of Dust (lees: Stefan Breuer) zoekt zijn dochter hem meermaals op om haar zingende en gitaar spelende vader te begroeten. Papa zelf vindt het allemaal prima, hij geniet er zichtbaar van, deelt dit opgetogen met het omringende publiek en gooit er met een kwinkslag uit: 'Jullie kunnen de cd kopen als je ongestoord naar de muziek wilt luisteren.'"
 

Fotograaf: Eric Duijvestijn

Sofie Letitre in Ekko, oktober
“Er mag bij een foto wat mij betreft wel iets te raden vallen... De foto past goed bij de sfeer van de nieuwe muziek van de artieste, die eigenlijk meer aandacht verdient in de media.  De muziek is het meer dan waard en het gaat ook nog ergens over. Het mysterieuze in de tekst en de muziek zit ook in de foto. In combinatie met het uitproberen van mijn nieuwe camera bewaar ik leuke herinneringen aan deze foto.” 
 

Fotograaf: Faizel Joemrati

IAMTHECITY/OIJ, november
"IAMTHECITY richtte zich in 2015 geheel op electro/techno. Eén van mijn hoogtepunten was het optreden van OIJ. Kenmerkend voor zijn optreden is de indrukwekkende lichtshow. Omringd door een stuk of veertien LEDstaven staat hij zijn set te spelen. Ik wilde de artiest en zijn lichtshow op een knallende manier fotograferen. Ik pakte het moment dat de artiest zijn armen in de lucht hield en omringd werd met het blauwige licht plus de mist van de rookmachine."
 

Heb je de smaak te pakken? Bekijk dan het overzicht van 2015 met meer beste werken van al onze 3voor12-fotografen.