Een vooruitblik op Studio Stekker Een vooruitblik op Studio Stekker

Studio Stekkerweek voorafgaand aan het festival is dit jaar toegankelijk voor publiek

, tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Een vooruitblik op Studio Stekker

Studio Stekkerweek voorafgaand aan het festival is dit jaar toegankelijk voor publiek

tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Eindelijk is het zover, de derde editie van de Studio Stekkerweek, het evenement van Vers Vermaak en Triomf, is begonnen. Het idee in een notendop: de artiesten die geboekt staan op het Studio Stekker Festival op 25 juli in de Voorveldse Polder, verzamelen zich een week voorafgaand aan het festival in Kytopia. Daar gaan ze samenwerkingen aan die worden vertoond op het festival. 3voor12/Utrecht stond in 2013 aan de wieg van Studio Stekker. Dit jaar zijn we er weer bij. Nieuw is dat er gedurende de studioweek allerlei aan Studio Stekker gelieerde evenementen toegankelijk zijn voor bezoekers. We geven jullie een vooruitblik op wat er zoal te beleven valt.

Maandag

Pianoconcert Francesco Tristano
Waar?
TivoliVredenburg, Grote Zaal
Hoe laat?
20.30 uur
Hoe duur?
Helemaal gratis!

Wat gaat er gebeuren?
Toen 3voor12/Utrecht Francesco Tristano, zowel begaafd pianist als elektronische duizendpoot, vorig jaar vroeg hoe hij de klassieke en de elektronische werelden met elkaar verbond, zei hij: "Er zijn geen twee werelden. Er zijn ofwel een oneindig aantal werelden, of gewoon één. Dat is de manier waarop ik muziek beleef – als een ding." Gesproken als een muzikaal genie, die je tenminste eens in je leven in actie gezien moet hebben. Op het Studio Stekker Festival treedt hij op met Brandt Brauer Frick. Maandag zie je hem in TivoliVredenburg, waar hij zijn klassieke ziel blootlegt in een pianoconcert.

Dinsdag

Vertoning 'Eden'
Waar?
Louis Hartlooper Complex
Hoe laat?
21.15 uur
Hoe duur?
€ 7,50

Wat gaat er gebeuren?
In het Louis Hartlooper Complex is een vertoning van de film 'Eden' te zien. Alhoewel een avondje onderuitgezakt in de bioscoop zitten in schril contrast staat met een studioweek vol experimenteel elektronisch geweld, is het een goed moment om je op te laden en je te wapenen voor wat nog komen gaat. 'Eden' vertelt het verhaal van een jonge Franse student die in de jaren negentig verknocht raakt aan de illegale ravescene en hierin de welkbekende rise and fall doormaakt. Een soort Scarface dus, maar dan zonder afgezaagde ledematen in motelbadkamers, en met muziek van Daft Punk en MK.

Woensdag

Workshop Richard Devine + Stimming, Pitto & Maarten Vos
Waar?
’t Hoogt Filmtheater
Hoe laat?
21.00 uur
Hoe duur?
€ 9,-

Wat gaat er gebeuren?
De uit Atlanta afkomstige Richard Devine is zo’n typische tientonner in de elektronische muziek. Hij is al sinds de jaren negentig actief en drukte zijn stempel op tal van producties, waaronder Aphex Twin’s 'Come To Daddy'. Hij geeft een workshop, waarin hij zijn wijsheid deelt over zaken als de opkomst van het digitale tijdperk en de terugkomst van modulaire systemen. En als dit je allemaal te technisch vindt, is er na Devine ruimte voor Stimming en Pitto & Maarten Vos – die de films 'Un Chien Andalou' en 'Father & Daughter' respectievelijk voorzagen van filmscores. Vrijdag is Devine ook te zien in Kytopia bij Modulation.

Donderdag

Peaking Lights + The Mole en Nuno Dos Santos
Waar?
Poppodium EKKO
Hoe laat?
22.00 uur
Hoe duur?
€ 10,- (€ 12,- voor Late Birds)

Wat gaat er gebeuren?
Peaking Lights, een psychedelische popband uit Los Angeles, bestaat uit Aaron Coyes en Indra Dunis, die naast bandleden ook geliefden zijn. Ze omschrijven hun huidige show als volgt: 'Peaking Lights A.C.I.D. Test AKA P/L.S.D.'. Deze set bestaat uit instrumentale bewerkingen van Peaking Lights-tracks uit het verleden. Wat er precies te verwachten valt weten wij ook niet, maar met twee referenties aan hallucinogene middelen in de showomschrijving kan het niet anders dan één grote trip worden. De avond wordt afgesloten met sets van Nuno Dos Santos en The Mole, beiden kind aan huis bij Studio Stekker.

Vrijdag

Modulation
Waar?
Kytopia
Hoe laat?
19.00 uur
Hoe duur?
Gratis voor bezoekers van Studio Stekker Festival

Wat gaat er gebeuren?
De charme van een modulaire synthesizer is dat je nooit precies weet wat er gaat gebeuren. De enigmatische machines, die met hun vele snoertjes en radartjes voor een buitenstaander nog het meest lijken op een tijdbom uit een B-film, gaan al een tijdje mee, maar maken vandaag de dag hun revival. Dat heeft te maken met de onvoorspelbaarheid van de machines, die je met een produceerprogramma niet hebt: als je er een geluid in stuurt weet je nooit hoe het eruit gaat komen. Tijdens deze avond maken een aantal modulaire masterminds hun opwachting: Niels van Falafelbiels – de grondleggers van modulaire events in Nederland, Mark Verbos uit de Verenigde Staten – bekend van de modulaire Buchla-systemen, Richard Devine – die we tegen die tijd kennen van zijn workshop in 't Hoogt, en onze eigen Colin Benders.

Zaterdag

Studio Stekker Festival
Waar?
De Voorveldse Polder in Utrecht
Hoe laat?
vanaf 12.00 uur
Hoe duur?
€ 38,50

Wat gaat er gebeuren?
In een tijd waarin de elektronische muziekfestivals die haast niet meer van elkaar te onderscheiden zijn je om de oren vliegen, is de noodkreet voor iets nieuws en experimenteels nog nooit zo luid en schel geweest. Dat is precies wat het Studio Stekker Festival biedt: iets nieuws en experimenteels, wat helemaal nergens mee te vergelijken is. Voor zij die op jacht zijn naar een dertien-in-een-dozijn-doorrolrave is dit misschien allemaal iets te obscuur en griezelig, maar diegenen die bereid zijn de four-to-the-floorbeat los te laten en te ontdekken wat er gebeurt als je alle elektronische remmen losgooit, zullen hier nog weleens de dag van hun leven kunnen hebben.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht