BFU verslag deel 2

Le Peuple de l'Herbe, DJ DNA, Cookachoo, Kovacs, David Douglas, La Chiva Gantiva, Nuno dos Santos, Pitto en Dotan

Tekst: Redactie 3voor12/Utrecht, Erwin van der Laan, Nienke Sinnaeve, Lane Reckman & Fay Troost / Foto's: Redactie 3voor12/Utrecht, Jerry van Vliet, Anahí Clemens & Gerard Kollaard ,

Met zo'n 18.000 mensen is Park Transwijk goed vol. Een 1-erin-1-eruit-beleid is dan ook van toepassing. Ondertussen gaat het muzikale programma verder en vermaakt het publiek zich uitstekend. Langzaam verdwijnt de zon achter de flats van Kanaleneiland en worden we wakker geschud door het geluid van een helikopter. Het is Dotan, hij sluit om 22.00 uur het Hoofdpodium af. Maar voor het zover is, zijn er nog genoeg acts om vast te leggen. Hier het tweede deel ons Bevrijdingsfestival Utrecht verslag.

DJ DNA presents: bFake & EJ von Lyrik 18.15 - 19.00 uur, Sena Talent Podium


De zon is inmiddels weer volledig doorgebroken en de laatste regenponcho’s verdwijnen weer in de tas. Het is tijd voor het project dat inmiddels meer dan een jaar de muzikale band tussen Utrecht en Kaapstad belichaamt: DJ DNA presents bFake en EJ von Lyrik. Oftewel: Kytopia meets Kaapstad. De Zuidafrikaanse zangeres EJ von Lyrik heeft er zichtbaar zin in en probeert het publiek voor het Sena Talent Podium meteen voor zich te winnen. Dit lukt slechts gedeeltelijk, maar het hiphop-feestje is er niet minder om. Het is simpelweg een gezellige boel en de band klinkt strak op elkaar ingespeeld (en hoe vaak zie je nu een echte drummer bij een hip-hop act?). Er wordt nog een schepje bovenop gedaan als de gebroeders Pinki en DaBruin het podium betreden in hun kleurige outfits en het publiek nog meer bij de show betrekken. De eerste plaat van dit project werd vorige week vrijdag gepresenteerd.

Le Peuple de l'Herbe, 18.30 – 19.20 uur, Hoofdpodium


Wat krijg je als je de ingrediënten scratch, beatbox, gitaren en een trombone in de blender gooit? Een dosis Le Peuple de l'Herbe! Deze Franse hiphopband laat een veelzijdige mix van rock, drum, bass en breakbeat horen. Het aantal beats per minuut is hoog om op te dansen, maar wordt ook net zo makkelijk weer tot een lager tempo teruggebracht. Deze wisselende ritmes en dito herkenbare stijlen uit de rijke en diverse muziekhistorie die de mannen al sinds 1997 beïnvloeden, lijken zowel jong als oud aan te spreken. Hoogtepunt van de show is een lesje muziekgeschiedenis beatboxstyle, waarin frontman DJ Pee met zijn skills als beatboxer het publiek stijl achterover doet slaan. Later op de avond staan ze nog op het Bevrijdingspodium in Rotterdam, maar Utrecht is in ieder geval opgewarmd terwijl de zon achter de flats van Kanaleneiland verdwijnt.

Cookachoo, 19.30 - 20.00 uur, Sena Talent Podium


Al voordat Cookachoo begint, dansen bezoekers vooraan op de muziek van de pauze dj. Dat belooft nog wat, want als er één ding zeker is, is dat er bij Cookachoo gedanst gaat worden. Een Ivory Black Blonde, Arabian Prince en een Afro Gent vormen het gezicht van de 'open minded tropical bass act' Cookachoo. Bij elk nummer hoort een volledige act met synchrone danspasjes, en er wordt vooral veel met billen geschud: "Utrecht, houden jullie van billen?" Een mix van hiphop, dancehall, reggae en een bas die door de grond boort, zet iedereen in beweging. Het laatste en tevens meest bekende nummer 'The Law (You're Free)' is met de tekst: "Let me lay down the law: you're free" wel heel erg van toepassing op het Bevrijdingsfestival. Er wordt dan ook met volle overgave meegezongen.

Kovacs 19.50 - 20.35 uur, Hoofdpodium


De zon is op z’n laagste punt beland wanneer Kovacs het hoofdpodium betreedt. De band rondom zangeres Sharon Kovacs zet meteen een ontspannen sfeer neer, waarin strijkers een duidelijke rol spelen. Dan komt Sharon in haar typische bontkraag/wolfsmuts het podium oplopen en kan haar donkere, rauwe stem de muziek vergezellen. Kovacs werd al Serious 3FM Talent van vorig jaar, had optredens op onder andere Lowlands en North Sea Jazz, en is winnares in de categorie Beste Soul & Jazz Talent van de NPO Radio 6 Soul & Jazz Awards. Dat is nogal wat voor een pas 25-jarige zangeres. Maar het blijkt terecht: het veld is gecharmeerd van de performance van de band. Wel moet gezegd worden dat deze mellow muziek beter op een iets vroeger tijdstip, met een biertje in de zon, tot zijn recht was gekomen. Maar op deze relaxte manier meedeinen op muziek die je toch een wegdromend gevoel van vrijheid geeft, is niet bepaald verkeerd.

La Chiva Gantiva 21.00 - 21.45 uur, Hoofdpodium


De volgende act op het Hoofdpodium gaat gegarandeerd de benen van de dan nog aanwezige mensen - en dat aantal is nog steeds behoorlijk groot - in beweging krijgen: La Chiva Gantiva. Ooit begonnen ze als een stel Colombiaanse vrienden die zich via muziek dichter bij hun vaderland wilden voelen. Nu is het een mix van Colombianen, Vietnamezen, Belgen en Fransen en opererend ze vanuit de Belgische hoofdstad Brussel. Het is een flink dansbare cocktail van allerlei stijlen die uit de speakers knalt, maar waarin de salsa-feel wel het meest duidelijk naar voren komt. Qua cocktail is er ook wel een minpuntje; het klinkt namelijk af en toe wat chaotisch. Dat kan echter ook deels door de afstelling van het geluid komen, waarin de drums en percussie wat meer naar voren komen. Hoe dan ook: een feestelijke band, die met opruiende zanger Rafael Espinel de perfecte frontman in huis heeft.

David Douglas 20.30 - 21.10 uur, Sena Talent Podium


David Douglas is een Utrechtse producer met een Brits randje. Zijn debuutalbum Moon Observations klinkt als de soundtrack voor bloedhete zomeravonden met langzaam zakkende zonnen. Voor het Sena Talent Podium staat het vol met mensen die genieten van de laatste zonnestralen, met een drankje in hun hand meebewegend op een mix van dansbare toegankelijke house en lome elektronica. Douglas laat na elk nummer de muziek iets wegebben om vervolgens de beat weer in te zetten. Dit zorgt voor een mooie opbouw van de set. Wanneer hij een remix draait van Lana del Rey's 'Summertime Sadness' volgt er gejoel uit het publiek ten teken van herkenning. De set bouwt ten slotte op naar een typische melodieuze 'eindplaat'. Als we nu op een elektronisch muziekfestival hadden gestaan gingen de handjes in de lucht en werd er gesmeekt om nog een aller-aller-allerlaatste nummer.

Nuno Dos Santos 21.10 - 21.40 uur, Sena Talent Podium


Je moet haast wel onder een steen gelegen hebben als je nog nooit van Nuno Dos Santos hebt gehoord. Deze man staat bijna op elke line-up van ieder festival dat je kunt bedenken, vandaag staat hij er zelfs twee keer op! In een booth naast het podium staat de Nederlandse producer Nuno Dos Santos klaar om direct na David Douglas te starten. Terwijl het publiek gezellig met elkaar staat te kletsen begint hij zijn set met rustige melodieuze house. Maar na het tweede nummer knalt hij er een iets stevigere beat in, wat de mensenmassa voor het Sena Talent Podium wat meer tot leven brengt. Wat Nuno Dos Santos kenmerkt, is dat hij zich aanpast aan het soort publiek waarvoor hij draait, misschien is hij daarom wel in zoveel line-ups terug te vinden. Vandaag fungeert hij vooral als een betere versie van een chage-over dj en als opwarmer en afkoeler voor Pitto, en dat doet hij goed!

Pitto 21.40 - 22.25 uur, Sena Talent Podium


Pitto is de Utrechtse producer Geert Kersjes die in 2009 de hit 'Feelin' scoorde en dat jaar ook de Grote Prijs in de categorie dance voor zijn producties en live performance in de wacht sleepte. Tegenwoordig treedt Pitto, na het uitbrengen van zijn debuutplaat Objects In A Mirror Are Closer Than They Appear, ook met live-band op. De dansbare melodieuze techno/deephouse is toegankelijk en krijgt het publiek vrij makkelijk aan het dansen. Visueel en hoorbaar is de invloed van Pitto groot ten opzichte van de drummer en gitarist/basgitarist Angelo Boltini die naast hem op het podium staan. Dit valt vooral op bij de momenten dat de overige instrumenten weg- of invallen. Of je dus van een volwaardige live-band kunt spreken, is misschien de vraag. Het publiek slikt het op dit uur van de dag echter als zoete koek.

Dotan 22.00 - 23.00 uur, Hoofdpodium


De helikopter zagen we rond 21.00 uur al overkomen, maar nu staat hij er dan echt: Dotan. Hij won de 3FM Award voor beste zanger van 2014, 'Home' is 3FM Song van het Jaar 2014, hij is Ambassadeur van de Vrijheid 2015 en de afsluiter van Bevrijdingsfestival Utrecht op het Hoofdpodium. Niet zo gek dus dat het al ruim voordat Dotan begint al afgeladen vol is voor het Hoofdpodium. Ondanks dat hij een singer/songwriter is, wordt hij verstevigd door band, wat bijdraagt aan de kracht van zijn muziek. De trommels en de meerstemmigheid zorgen ervoor dat elk nummer een soort van strijdlied wordt. Dat dit laatste optreden ook een beetje een strijd is, laat Dotan na het eerste nummer weten: "Ik zal gelijk eerlijk zijn, we zijn gesloopt. Dit is onze vierde en laatste show, maar ik beloof jullie dat het de mooiste gaat worden!" Ondanks de vermoeidheid weet hij heel Park Transwijk mee te nemen. Als bij het laatste nummer 'Home' iedereen meezingt en er een brede glimlach op het gezicht van Dotan verschijnt, zou je inderdaad kunnen zeggen dat het de mooiste afsluiting van Bevrijdingsfestival Utrecht is die je zou kunnen bedenken.


Gezien: Le Peuple de l'Herbe, DJ DNA, Cookachoo, Kovacs, David Douglas, La Chiva Gantiva, Nuno dos Santos, Pitto en Dotan tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht, dinsdag 5 mei 2015 @ Park Transwijk, Utrecht.