Op bezoek bij Angelo Boltini

Een gesprek over inspiratie, opvoeding en ambitie

Tekst: Jan Schenkels / Foto’s: Paul van Dorsten ,

3voor12/Utrecht zet deze maand Angelo Boltini in de spotlight. Na zijn tijd bij bands als For The Birds is de 23-jarige alleskunner een nieuwe weg ingeslagen. De invloed van onder andere jazz, soul en rock in combinatie met het samenspel van verschillende instrumenten creëert een eigen sound die lastig is te omschrijven. Binnenkort brengt Boltini zijn album uit, waarvan hij onlangs al de single ‘Over’ lanceerde. Reden genoeg om eens bij hem op bezoek te gaan.

De bestemming van de ontmoeting met Angelo Boltini is Naarden, waar het ouderlijk huis van de muzikant te vinden is. Hier bivakkeert Boltini totdat hij weer een kamer heeft gevonden in Amsterdam. Eenmaal aangekomen op het station Naarden/Bussum worden we door Boltini opgepikt. Nog voordat de auto is gestart en we een gesprek kunnen beginnen zet hij al een nummer van zijn aanstaande album op, wat getuigt van de gedrevenheid en passie van de muzikant. Twee eigenschappen die hem naar eigen zeggen hebben gebracht tot waar hij nu is: afgestudeerd aan het conservatorium van Amsterdam (jazzrock) en inmiddels bezig aan de masteropleiding Live Electronics. Daarnaast is de eerste solo-album van Boltini inmiddels bijna klaar om uitgebracht te worden, waarvan de single Over al te horen is op 3voor12 Luisterpaal.

Eenmaal aangekomen op onze locatie ontmoeten we de moeder van Boltini en verplaatsen we ons vervolgens naar zijn muziekhok. De kamer ademt muziek: er staan onder meer een drumstel, een elektrische gitaar, een basgitaar, een synthesizer en een orgel opgesteld. Dat Boltini een veelzijdige muzikant is wordt duidelijk wanneer hij een instrumentale versie van een nummer van het aankomende album laat horen.

Jazzrock
Angelo Boltini’s muzikale veelzijdigheid was al op een vroege leeftijd merkbaar. Toen hij zes jaar oud was begon hij met het bespelen van de blokfluit, waarna gitaar, piano, saxofoon en zang al snel volgden. Boltini kreeg de instrumenten - evenals zijn schoolvakken - al op een opmerkelijk jonge leeftijd onder de knie. De gitaar – het instrument dat uitgroeide tot zijn favoriete instrument - bracht Boltini tot het beluisteren van (rock-)bands als The White Stripes en The Beatles, terwijl de saxofoon hem de aanleiding gaf om naar jazzmuziek te luisteren. Deze combinatie zorgde ervoor dat Boltini in aanraking kwam met jazzrock, een muziekstijl die tot op de dag van vandaag een grote inspiratiebron is voor zijn muzikale ontwikkeling: "Jazzrock is voor mij eigenlijk de ultieme stijl. Veel complexe en geïmproviseerde ritmes, ruig, hard en het dan toch zo perfect klinken." De muzikant ging zich al snel verdiepen in deze stijl en was vastbesloten de studie Jazz te gaan volgen op het conservatorium van Amsterdam.

Tijdens de afgelopen jaren als student aan het conservatorium kwam Boltini in allerlei bands terecht. Voornamelijk als gitarist, maar soms als drummer of zanger. Eén van deze bands is For The Birds, waar hij naast de gitaar ook de leadzang op zich nam. "Ik ben me altijd blijven focussen op zang. Zang is voor een band van groot belang dus is het zingen er bij mij al snel bijgekomen. Zang is eigenlijk het mooiste instrument wat er bestaat. Elk ander instrument probeert zang te benaderen.” For The Birds werd echter geen groot succes en hield op met bestaan: “For The Birds was begonnen als een soloproject van me, maar het werd steeds meer een democratische band. Dat is op zich niet verkeerd, maar het probleem ontstaat wel dat iedereen zijn eigen draai aan de muziek wil geven. We kwamen er uiteindelijk achter dat een democratische band toch niet helemaal werkt.”

De eigen sound
Dit jaar is Angelo Boltini een nieuwe eigen weg ingeslagen met een soloproject, waarvan de eerste EP in begin februari is verschenen en het album bijna klaar is om uitgebracht te worden. "Het is fijn dat ik nu mijn eigen draai aan de muziek heb kunnen geven. Voor elk gebruikt instrument had ik een bepaald idee voor ogen en dat heeft mijn band goed in kunnen vullen." Over zijn soul-, jazz- en rockinvloeden: "Ik probeer met de nummers mijn muzikale persoonlijkheid uit te dragen. De verschillende genres die in mijn muziek terug te horen zijn kunnen ervoor zorgen dat de nummers onderling wat van elkaar verschillen. De ene track neigt meer naar pop, de ander bijvoorbeeld meer naar soul. Toch hoop ik met terugkerende thema’s en de manier waarop de nummers worden gespeeld een bepaalde cohesie in mijn muziek te bewerkstelligen die kenmerkend is voor mijn sound.”

Naast eerder genoemde genres is zelfs Afrikaanse volksmuziek een inspiratiebron geweest voor de totstandkoming van enkele nummers. “Ik heb een tijdje veel naar indie geluisterd, zoals bands als Dirty Projectors en tUnE-yArDs. Daar zijn vaak Afrikaanse ritmes te horen en dat vond ik wel lekker klinken. Zo ben ik bij Afrikaanse volksmuziek terechtgekomen. De Afrikaanse gitaarritmes bieden veel ruimte voor improvisatie en dat probeer ik nu ook toe te passen op dit album. Ook de meerstemmige zang in Congolese volksmuziek is een inspiratiebron geweest voor de zang op mijn eigen album.” Ter illustratie zet Boltini met trots een Afrikaansgetint nummer op, genaamd ‘Californian Skies’. Over het gebruik van synthesizers in de muziek: “In mijn tijd bij For The Birds ontmoette ik Allert Aalders, die een synthesizerstudio in Kytopia heeft. Daar kwam ik met synthesizers in aanraking en vanaf toen ben ik er ook steeds meer gebruik van gaan maken. Zo ook op het nieuwe album.”

Inspiratie
Boltini vertelt over de eisen die hij aan zichzelf stelt om tot een goede plaat te kunnen komen: "Het is naar mijn mening van belang een duidelijk plan van aanpak voor ogen te hebben. Ik vind het zelf fijn om per dag een bepaald aantal uur voor ogen te hebben om aan een plaat te werken. Natuurlijk hangt het af van de 'flow' waar je op dat moment in bevindt." Een goede voorbereiding komt volgens Boltini die flow ten goede. "Ik sluit me graag af, bijvoorbeeld onder de douche, om inspiratie te krijgen. Ik zorg dan dat ik zo min mogelijk informatie binnenkrijg. Zo kom ik vaak op ideeën voor songteksten of voor melodieën. Het luisteren van muziek, het bezoeken van concerten en de emotionele staat waarin je jezelf bevindt kunnen natuurlijk ook tot inspiratie leiden." Voor het album heeft Angelo Boltini zich samen met zijn vaste band een week opgesloten in dit huis in Naarden. "Natuurlijk moeten sommige nummers nog afgemixt worden, maar het grote deel was na die week af. Ik heb mijn ideeën goed tot uiting weten te brengen en ben tevreden over het resultaat. Het was een mooie week."

Circus Boltini
Het is inmiddels half elf en donker buiten - tijd om langzaam huiswaarts te keren. In de woonkamer aangekomen treffen we de moeder van Boltini weer, die ons vriendelijk nog een kopje koffie aanbiedt - daar kunnen we geen nee tegen zeggen. Het onderwerp van gesprek is inmiddels het circus, een andere grote invloed gedurende de jeugd van Angelo Boltini. Angelo is namelijk de zoon van Toni Boltini, eigenaar van Circus Boltini, een Nederlands circus met een lange historie. Zoon Angelo herkent zich in zijn vader: "Mijn vader is altijd wel een zakenman geweest en ik kan mezelf daar ook enigszins in herkennen. Bijvoorbeeld in het leiding nemen in de band en je zaken op orde te hebben door op tijd en voorbereid te zijn. Ik denk dat ik dat wel van mijn vader heb meegekregen." Angelo Boltini vermoedt dat zijn muzikale veelzijdigheid te maken heeft met zijn opvoeding: "Circusartiesten moeten allerlei vaardigheden beheersen om een goede act neer te zetten. Zo kan een jongleur in dezelfde show ook aan de trapeze hangen. Soms wordt dat nog wel eens vergeten. Wie weet is dat veelzijdige circuskarakter ook enigszins te reflecteren op mij als muzikant."

Onlangs heeft Angelo Boltini de single 'Over' uitgebracht, die tevens te beluisteren is op 3voor12 Luisterpaal. Boltini zal deze single samen met andere nummers van het aanstaande album te horen brengen op de september-editie van Club 3voor12/Utrecht. "Ik hoop dat 'Over' en de rest van de nieuwe plaat goed ontvangen zullen worden en we binnenkort veel vaker op het podium kunnen staan. En dan heb ik het niet over bruiloften", knipoogt de muzikant. "North Sea Jazz, dat zou fantastisch zijn!"

Te zien: Club 3voor12/Utrecht september met Angelo Boltini, IX, Willem Wits en DJ-set van Lucas Hamming, donderdag 25 september 2014 (21.00 uur) @ dB's, Utrecht. De entree is gratis!