Kalio Gayo en de drang om door te gaan

Nieuw album van Utrechtse partyfolkformatie

Tekst: Arnold le Febre & Eva Assink ,

De hoes van het nieuwe album van de Utrechtse partyfolkformatie Kalio Gayo, Drango 13, is zo kunstzinnig en kleurrijk als we van de groep gewend zijn. Maar wie de band niet kent, zal niet vermoeden dat de naam van het album is afgeleid van het woord drang. Want dat is wat de groep dreef bij het maken ervan. De drang om door te gaan met leven en de muziek na de dood van hun goede vriend en bandlid Egbert den Braber in 2011.

Gitariste Anja Pleit: “De single Ghazo die ook op Drango 13 staat verscheen al in 2012, kort na het overlijden van onze banjospeler Egbert. Maar we hebben tot dit jaar nodig gehad om het album af te maken. Te ontdekken hoe we zonder Egbert, met wie ik altijd de nummers schreef, nieuwe songs konden maken. En te ervaren hoe we als band verder wilden. Met een nieuw bandlid erbij, of niet… uiteindelijk hebben we besloten om door te gaan met zijn vieren: Renske (accordeon/zang), Joost (drums), Sijmen (bas) en ik.”

Anja Pleit en Renske Das schreven samen de songs voor Drango 13. Kalio Gayo laat in grote lijnen dezelfde energieke, aanstekelijke partyfolk horen die we van eerdere platen als Parti y Prije (2011) en Mei ti sera Foun (2008) kennen, met invloeden van folk, balkan, ska, punk en reggae. Pleit: “Op Drango 13 heeft de accordeon een iets sterkere rol en de invloed van Keltische folk is iets minder. Maar de banjo blijft zeker terugkomen in onze muziek; ik heb mijzelf inmiddels het instrument leren spelen!”
 
Drango 13 bevat – de titel verraadt het al - dertien uptempo tracks waarbij je automatisch heen en weer begint te wiegen. Achter de schermen mag er dan het nodige zijn voorgevallen, de muziek van Kalio Gayo brengt je in een goed humeur en neemt je mee naar een denkbeeldig Oost-Europees land waar de zon altijd schijnt. Denkbeeldig inderdaad, want de groep zingt in een zelfverzonnen taal, die weliswaar authentiek klinkt, maar eigenlijk niets betekent.  “We schrijven onze nummers heel intuïtief”, vertelt Pleit, “waarbij we ons vooral laten inspireren door onze stemmingen en gevoelens.”  
 
In ‘Betteroff’, ‘Mehita’ en ‘Heyoheyo’ is weliswaar Engels te horen, maar de overige tracks zijn in onvervalst Kalio Gayoos – dat je gelukkig zo mee zingt. Na verloop van tijd slaat de verveling wel enigszins toe; alle nummers hebben ongeveer dezelfde opbouw en boempa-tsjak-ritme. De ballad ‘Amengè’ is een aangenaam rustpuntje; nog een ballad of een reggaenummer (om maar eens wat te noemen) zou het album wat spannender hebben gemaakt. 
 
Voor de releasetour van Drango 13 gooide de groep het over een andere boeg. “We wilden voor deze plaat geen releaseshow in een Utrechtse zaal”, vertelt Pleit. “Drango 13 heeft dertien nummers, en we bedachten toen vrij spontaan: laten we dan ook een releasetournee doen op dertien plaatsten in het land, en dan op niet heel erg voor de hand liggende plekken. Zo hebben we de afgelopen maand op Texel gespeeld, in Limburg, Friesland, in een huiskamer, op een boot, in een schuur... Ontzettend leuk om te doen. En je spreekt daardoor ook nog eens een heel ander publiek aan!”
 
Kalio Gayo sluit de releasetournee van Drango 13 af in Moira in Utrecht op zaterdag 1 november tijdens het Fuel to the Fire-festival. Aanvang: 20.00 uur. Meer info en kaarten via het event op Facebook

Te zien: Fuel to the Fire Festival met o.a. Kalio Gayo, zaterdag 1 november @ Moira, Utrecht.