Welke zes albums trekt David Douglas uit zijn platenkast?

“Uiteindelijk is de sfeer die muziek brengt het belangrijkste”

Tekst: Roeland Rutgers ,

Het verhaal van de Utrechtse producer David Douglas is er een uit de Spinvis-hoek:
na een tienertijd “als drummer in bandjes” bouwt hij zeven jaar lang in zijn eentje tot diep in de nacht met analoge synths en samples aan een kosmische ambiance van dromerige elektronica. Gezien de support op Pitchfork, Xlr8r, Electronic Beats, THUMP etc. lijkt de rest van de wereld er nu ook klaar voor te zijn. Voordat deze week bij Atomnation zijn debuutalbum uitkomt vragen wij ons af: welke platen zijn voor David Douglas van blijvende invloed?

1. Glenn Gould - The Goldberg Variations
"Mijn vader werkte thuis als grafisch ontwerper. Als kind liep ik daar vaak rond terwijl hij aan het werk was en klassieke muziek luisterde. Glenn Gould speelt onorthodox de onovertroffen melodieën van Bach op een piano en neuriet ook nog eens mee tijdens de opnames! Daardoor is het heel persoonlijk en heb ik op een of andere manier altijd een voorliefde voor klassieke muziek gehad."

2. Air - Moon Safari
"Omdat je in die periode nog zo onbevangen op zoek bent naar nieuwe muziek is de muziek die je ontdekt tijdens je 15e, 16e of 17e van grote invloed. Air klinkt als elektronische muziek met echte instrumenten. Moon Safari was als een nieuwe wereld die voor mij open ging. Zo ontzettend sfeervol en organisch! Het hoort in mijn belevenis bij die zomer toen ik 17 was. Met vrienden zaten we langs de Vecht, we rookten wat, luisterden naar muziek: het was de perfecte vibe voor een lome zomeravond aan de rivier."

3. Boards of Canada - Geogaddi
"Sommige muziek luister je een paar maanden, maar dit album gaat eigenlijk al elf jaar mee. Tijdens het reizen luisterde ik dit album erg veel, en het was allemaal zo nieuw en fris voor me! Boards of Canada is eigenlijk zó geproduceerd is dat het weer organisch voelt; het lijkt net alsof er een bandje aan het jammen is. Dat vind ik wel heel mooi, dat een album zo sterk is dat het al elf jaar van tijd tot tijd helemaal wordt geluisterd."

4. David Axelrod - Songs of Innocence
"Dit is erg bijzonder: is dit nou eigenlijk een bekend album? Ik denk het niet hé? Dit is wel leuk voor de mensen om te checken. Deze komt uit 1968. We kennen al de muziek van de laatste jaren allemaal wel, maar het gaat om de oorsprong. Die productie is zo ongelooflijk rijk, ik blijf deze plaat vaak draaien. Prachtige melodieën die zweven op een bedje van orkestrale strings. De drums die warm klinken en dan opeens een orgel partij, of blazers die erbij worden gehaald. Het is een groot warm bad waar je in terecht komt."

5. Miles Davis -  Bitches Brew
"Wat ook heel tof is om mee te nemen als je het gaat luisteren is de context van de opnames. Miles Davis werd tijdens het maken hiervan geïnspireerd door Jimi Hendrix’ geluid op Woodstock, terwijl dit weer Miles’ een van z’n betere albums is. Miles Davis deed wat hij wilde. Hij maakte wat hij wilde. Had schijt aan wat anderen dachten of wat hij zou moeten maken. Dat vind ik echt te gek. Bij Bitches Brew kan ik makkelijk de hele avond wegdromen."

6. Can - Tago Mago
"Het toffe aan krautrock is dat het altijd vanuit een sfeer gemaakt werd. Het ging maar door en door: die herhaling van patronen heeft veel weg van elektronische muziek en dan hadden ze ook nog die psychedelische rock-invloed. Een erg goede combinatie. Toen ik ‘Oh Yeah’ van Can voor het eerst hoorde, wauw, het was bijna een soort Radiohead uit de jaren ’70. Het had gewoon op Kid A kunnen staan!"


David Douglas’ debuutalbum Moon Observations komt op donderdag22 mei uit bij Atomnation Records. Het album staat tijdelijk op de luisterpaal.