Met veel enthousiasme vertelt ze hoe ze vanuit Londen in Utrecht terecht is gekomen. “Ik bezocht een muziekfestivalletje in Groot-Brittannië. Mensen zaten rond het kampvuur, er kwam een gitaar bij en ik begon te zingen. Na afloop kwam een man naar mij toe en hij was erg te spreken over mijn rauwe stemgeluid. Ik moest en zou zijn vriendin Sylvia ontmoeten, een singer-songwriter uit Utrecht. Zodoende kwam ik in de stad terecht en ontmoette ik mijn huidige bandleden en Nick, de vader van mijn baby,” zegt Weston.
Van Londen naar Utrecht
Al snel raakt ze verliefd op Utrecht: “Het sneeuwde destijds, een prachtig gezicht. Ik wilde een album opnemen, maar wist tegelijkertijd dat mijn Nederlandse bandleden daarvoor niet naar Groot-Brittannië wilden afreizen. Dus ben ik maar in Utrecht gebleven,” lacht ze.
Met een levendige muziekindustrie in Londen, zou je verwachten dat je je als muzikant enorm beperkt in je doorgroeimogelijkheden door voor Utrecht te kiezen. Weston ziet dat anders: “Ik loop niet tegen beperkingen aan in Utrecht, er zijn zoveel getalenteerde mensen en muzikanten. Overal is er competitie, met opkomende artiesten die het tegen elkaar opnemen. Londen is prachtig, maar voor mij komt hier alles samen.”
Een van haar grootste uitdagingen is om de Nederlandse taal machtig te krijgen. “Ik krijg ook weinig kans om het te leren of te ontwikkelen, omdat iedereen hier graag in het Engels met mij spreekt.” Voor Weston was het nog even spannend hoe haar Britse fans zouden reageren op haar vertrek naar Nederland. “Ik begon hier echt opnieuw en moest mijn fans thuis achterlaten. Gelukkig volgen ze me nog steeds en ook in Nederland loopt het nu los, met dank aan mijn bandleden die alles op alles hebben gezet om hun vrienden en familie warm te maken voor mijn muziek.”
Voor en door fans
Mede door die fans kon ze haar nieuwe album Inside Out opnemen. Via het crowdfundingplatform Pledge Music konden belangstellenden bijdragen aan het opnameproces. Als beloning voor een bijdrage kregen fans toegang tot achter-de-schermen-materiaal en het laatste nieuws rondom het project. “Het was fantastisch om te zien hoe ik daarin gesteund werd,” zegt de zangeres. “Het was een nieuwe ervaring voor mij.”
Inside Out is voornamelijk een folkplaat geworden: “Dat was voor mij het meest voor de hand liggende genre, omdat we een dubbele bas, viool en cajon tot onze beschikking hadden. De basis is folk en soms maak ik een uitstapje naar rock of zelfs jazz. Elk liedje op het album is anders en vertelt een verhaal. Inside Out gaat over je emoties tonen. Het nummer 'Little Things' vertelt bijvoorbeeld over de vriend die altijd lacht. Zijn droevige kant zie je nooit, maar je weet dat die emoties er wel zijn.”
Korte pauze
In bepaalde mate is de plaat eveneens een reactie op haar zwangerschap. Van binnenuit voelde ze zich al vanaf het begin van de opnames gesteund: “Mijn baby is de eerste persoon die mijn muziek echt voelt. Het is grappig, als ik gitaar speel is het aan een kant van mijn buik heel hard.
Hoewel haar focus de komende maanden op de zwangerschap ligt, wil Weston snel weer het podium op. Als alles volgens plan verloopt, speelt ze vanaf eind dit jaar shows in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië. “Het zal het wachten waard zijn,” belooft ze.
Hoe Joanna Weston verliefd raakte op Utrecht
Britse zangeres over haar verhuizing naar Nederland, zwangerschap en nieuwe plaat
Toch lastig. Heb je net je nieuwe album Inside Out uitgebracht, kun je het niet promoten in het Nederlandse clubcircuit. De hoogzwangere zangeres uit Groot-Brittannië neemt eerst wat tijd voor zichzelf en haar toekomstige dochter voor ze tegen het einde van het jaar weer op de planken wil staan. Maar haar verhaal hoeft ze niet te zingen, praten gaat haar goed af.