Gezellige en intieme 19e editie KNG56

Muzikale diversiteit en mooi weer

Tekst: Frank Gesink / Foto’s: Johan Breij ,

Op vrijdagavond was het alweer tijd voor de negentiende editie van KNG56. Ook deze keer stond de avond vol geprogrammeerd met experimentele muziek. Drie zeer verschillende acts maakten hun opwachting in de kleine kelder bij de Kromme Nieuwegracht. Beneden was muziek, boven in de achtertuin was er tijd voor gezelligheid en een drankje!

Op Kromme Nieuwegracht 56 worden onregelmatige avonden georganiseerd met kleine, vaak experimentele acts. Het pand kent ongeveer dertien bewoners en je zou het dus kunnen opvatten als een “huiskamerconcert”. Bij binnenkomst in de achtertuin staat een tafel met de kassa. Links bij de achterdeur staat een koelkast met een spaarpot waarop het te betalen bedrag voor je drankje staat geschreven. Rechts bevindt zich een gevaarlijke trap naar beneden, die uitkomt op de extreem lage kelder. Hierin past – na flink doorschuiven – iets meer dan dertig man. De eerste rij mensen zit dan al bijna letterlijk op de lip van de muzikanten.

Aan Microloop de eer om de avond te starten. Dit is het soloproject van Henk Hop (78 RPM, Headcollision en het Eat This Records label). Met verschillende loops en effecten maakt hij donkere soundscapes. De set bouwt rustig en minimaal op. Gruizige effecten worden er op een subtiele manier doorheen verweven en zwellen steeds harder aan. Uiteindelijk resulteert dat in een stevige muur van geluid, die even later op een subtiele manier ook weer wordt afgebouwd. Op deze manier wordt er een leuk “spelletje”gespeeld met de luisteraar, dat wat concentratie vergt. Zeer boeiend is het zeker.

Als tweede staat het duo van Big Hare op het programma. Met verschillende analoge effecten wordt een rauwe vorm van synthpop ten gehore gebracht. 80’s aandoende synth-tonen worden gecombineerd met op zijn tijd keiharde beats. Beide jongens verzorgen ook de vocale bijdrages in het geheel. Waar de ene erg donker en theatraal klinkt, is de ander meer springerig en chaotisch. Muziek vol kleine tegenstellingen, die elkaar toch mooi aanvullen. Zowel songteksten als visuals geven de act een surrealistisch en haast komisch tintje. “Deze is voor Hans. Dit is een slaapliedje” krijgen we te horen voordat er een beukend nummer wordt gestart. Bizar en energiek zijn de woorden die bij dit duo passen. 

Als de eerste rij nog wat verder naar voren geschoven is, is het de beurt aan Natural Snow Buildings. Dit Franse duo heeft in het folk/gitaardrone genre al snel een cultstatus opgebouwd door meerdere, zeer gelimiteerde, albums uit te brengen op experimentele platenlabels zoals Blackest Rainbow en Students of Decay. Met twee gitaren en veel effecten wordt een gelaagd geluid ten gehore gebrachte. De ene gitaarlaag wordt over de ander gelegd en met effecten bewerkt. Het is apart om te zien is hoe een gitaar met een strijkstok wordt bespeeld. Het zorgt voor een erg apart geluid. Het resultaat is een extreem gelaagd totaalgeluid, dat vaak betoverend mooi is, maar soms ook verraderlijk hard en intens. De drones hebben vooral een tranceopwekkend effect, wat valt af te zien aan de dromerige blikken van het publiek. Als afsluiter wordt nog een nummer gezongen, dat de folk-kant van de band wat meer benadrukt.

Een geslaagde avond met mooi weer, gezelligheid en vooral bijzondere muziek. De kleine ruimte zorgt voor een zeer intieme concertervaring. Zowel de harde vloer als het dicht op elkaar gepakte publiek maken het niet de meest relaxte omstandigheden. Er is echter niemand die zich daar aan stoort als we er zo’n bijzondere avond voor terugkrijgen.

Gezien: Microloop, Big Hare en Natural Snow Buildings, vrijdag 27 juni 2014 @ KNG56, Utrecht