Tommy Ebbens nieuwe album komt eraan

Verslag van een wederopstanding

Tekst: Marieke Steijvers / Foto's Margriet van Vianen ,

Het was tijd voor iets nieuws voor deze songwriter, gitarist en creatief leider van Knalland. Zijn roots liet hij rusten en verruilde band voor producer. In maart verschijnt zijn nieuwe album. 3voor12/Utrecht sprak met hem over oude muziek, nieuwe muziek en het lef om uit je comfortzone te stappen. Meet the new Tommy Ebben.

Waarom ben je muzikant geworden?
Over het lezen van boeken is ooit gezegd: ‘Een boek is een tuin op zakformaat.’ Je eigen wereld die je overal mee naar toe kunt nemen. Een gitaar is draagbaar en overal waar je maar wilt, kun je in je eigen wereldje kruipen. Dat is wat me aan muziek trok.

Wat is je muzikale basis?
Mijn muzikale leven is eigenlijk begonnen met het uitdiepen van mijn vaders platencollectie. De Rolling Stones, de Beatles, Bob Dylan, Deep Purple, van die muziek die vaders draaien. Mijn vorige band The Small Town Villains is daar een duidelijk verlengde van.

En nu?
Ik kwam heel erg vanuit de blues en country hoek en in mijn vorige band waren synthesizers en elektronica uit den boze. Deze nieuwe plaat is best elektronisch geworden. Ik heb heel bewust geen blue note op het hele album gezet, maar heb me bezig gehouden met andere muziek, met een modernere aanpak van liedjes en instrumentarium.

Waarom wilde je die switch maken? Of zie je het zelf niet echt als een switch?
Ik zie het zeker als een switch. Als een nieuw begin. Ik heb me jarenlang verdiept in de blues en country. Dat heeft me gevormd als songwriter. Maar met die keuze leg je jezelf ook beperkingen op. Je zit in een bepaalde sound, liedjesstructuur, akkoordenprogressie. Nu lagen opeens alle mogelijkheden open. Ik kon tijdens het maken van deze plaat niet van tevoren dingen afschrijven door te zeggen: ‘dit past niet in deze sound’. Juist nu kun je alles proberen en het kan bijna niet gek genoeg.

Was dat een specifiek punt, de beslissing een andere koers te gaan varen?
Het is niet één dag geweest, maar bepaalde momenten. Ik had mijn tweede plaat met de Small Town Villains gemaakt en toen ging mijn relatie, na vijf jaar, uit. Ik was helemaal van de kaart en als je hart gebroken is dan schrijf je meestal niet hele uitbundige rockliedjes. Je gaat meer in jezelf zitten en maakt ingetogenere muziek. Ik besloot een EPtje te maken en het wat experimenteler aan te pakken, met electronica erbij. Ik begon het hoofdstuk roots-rock eigenlijk steeds meer af te sluiten. En toen kwamen er een paar platen op mijn weg…

Welke?
Bart Constant. Een Nederlander die nu in Berlijn zit en die een prachtige plaat heeft gemaakt waar ik nogal ondersteboven van was: Tell yourself whatever you have to. Hij combineert echte instrumenten met elektronica. Een tijdje later kwam daar ook nog Alt-J bij. Ook bij die jongens ligt de basis in de folk. Ze tokkelen op gitaren en je hoort het in samenzang, maar ook zij gooien er allerlei elektronica bij. Langzamerhand begon het me te dagen. Dit wordt geen EP, dit wordt een album. Dat album heb ik gemaakt, ik heb er een nieuwe band bij gezocht en gevonden. 16 april is de release in Tivoli Spiegelbar.

De eerste single is uit: Golden. Waar gaat die over?
Dit is een liedje van hoop. Het is geschreven voor iemand die destijds in zak en as zat. Ik heb het geschreven om te zeggen: het komt wel goed.

Is het exemplarisch voor de rest van het album?
Zoals gezegd was het oorspronkelijke plan om een EP'tje te maken met heartbreak songs, maar het project duurde maar, en op een gegeven moment was de heartbreak over. Ik werd weer opnieuw verliefd. Als je je na een lange tijd weer goed voelt, is alles nog intenser. Deze plaat heeft nog een paar heartbreak nummers uit die eerste periode. Maar de sleutelnummers zijn liedjes die gaan over hervonden levenslust. Achteraf gezien is dit album dus eigenlijk het verslag van een wederopstanding.

Te zien:
13 maart 2014, Concerto, Amsterdam (instore)
16 april 2014, Tivoli Spiegelbar (album release show)

Het nieuwe album van Tommy Ebben is nu al te beluisteren op de Luisterpaal.