Los Condors The Musical geeft onzin vleugels

Bezopen rockopera vliegt vervolgens hopeloos uit de bocht

Tekst: Freek Liebrand / Foto’s: Linda Bouritius ,

En nu was er dan de musical. Na in korte tijd een omstreden cultstatus te hebben opgebouwd als geniale feestcoverband voor dronken tieners, hebben de Amersfoortse local heroes van Los Condors zich vergrepen aan het realiseren van een ware rockopera. Op naar de première dus van deze eenmalige voorstelling, zakdoekjes in de tas en met het bange voorgevoel dat we getrakteerd zullen worden op totale onzin in het kwadraat. Het werd een abominabel hoogtepunt van BLOKfest 2014.

De musical, die in zijn thematiek en vormdoet denken aan een stukje van wat dronken vrienden op een bruiloft, is een amateurproject van Los Condors en dient de band iets hoger op de culturele kaart van Amersfoort te zetten. De musical belooft een puur verhaal vol liefde, ambitie, vallen en weer opstaan. Deze belofte wordt feilloos ingelost met een scene waarbij gitarist Chris uit een enorme kut kruipt (liefde), zes speciaal voor de voorstelling uitgekozen covers (ambitie) en een heuse wall of death (vallen en weer opstaan). Geregisseerd door zanger Rens en bassist Dirkjan zijn het slechts twee acteurs en een verteller die de voorstelling moeten dragen. Soms spelen ze komisch, soms dramatisch, maar nooit geloofwaardig of in balans. Ze worden ondersteund door uitstekend in elkaar gedraaide soundscapes (daarvoor hulde aan keytarist Raymond) en een aantal in kwaliteit verschillende muzikanten, die de eer hebben te mogen werken met het gevarieerde repertoire van een gemiddelde feestcoverband. 

Traumatisch epos
De combinatie van vriendschap, kwaad, overwinning en hoogmoed maakt de voorstelling tot een abominabel hoogtepunt. Een voorstelling die je ontroert en laat lachen, waarbij je zelf de onmacht voelt en de oneerlijkheid voor mensen die vechten voor werelddominantie maar worden tegengewerkt door de dj als personificatie van het kwaad. Want je moest wel een hart van beton hebben om geen brok te moeten wegslikken bij dit traumatische epos, vol overdreven pathos en dat alles in een strak en eenvoudig decor van in feite gewoon een verder leeg poppodium. Soms gaat het ietsje te traag en verlang je als kijker naar een beetje minder diepgang. Een vernietigendSpeeeluh!!” klonk dan ook vaker dan eens uit het verder uiterst geduldige publiek. Het lijkt een geijkte formule: laat de mensen eerst lang wachten, dan komt de wall of death later extra hard aan.
 

Waarom is de musical dan toch
uitgegroeid tot een voorstelling die hopeloos uit de bocht vliegt? De reden hiervan lijkt een opeenstapeling te zijn van ongelukkig uitpakkend amateurisme en gebrek aan voorbereiding. De afschuwelijke acteerprestaties van de bandleden, de verkeerd gekozen liedjes en het belachelijke verhaal maken het drama compleet. Op de acteurs is verder bijzonder weinig aan te merken. Stuk voor stuk zetten ze een verschrikkelijke prestatie neer.

Begrijp me niet verkeerd, Los Condors The musi
cal is een frisse en jeuïge productie geworden die op humoristische en muzikale wijze de dilemma’s van de hedendaagse jeugd op de hak neemt. In talrijke scènes beleeft men de komische, extreme en soms obsessionele en extravagante kanten van de bandleden in een navrante overwinning op het kwaad. Toch hopen we de volgende keer weer op een ouderwets knallende show van deze cultgoden.
 
Ook bij de bezoekers leidde The Musical tot wisselende reacties:

Meisje (16) - "Wat een baggermusical. Dat ik die bullshit nog heb afgekeken! Die liedjes,,, AAAAH!! Die Dirkjan, zijn kop blijft je gewoon irriteren. En dat dunne stemmetje van Rens! ******!! Sorry maar ik lach deze musical gewoon uit. Ik vind het echt een dikke flop. Echt HEEL erg slecht, de hele voorstelling is echt om te kotsen. *zucht* Heb ik dan zo'n slecht leven dat ik mijn zaterdagavond hier aan verkloot heb?"

Jongen (20) - "Wat was dit slecht! Mijn moeder getrakteerd op een avondje musical, maar dat viel enorm tegen. Chaotisch, zwak verhaal en niet grappig. Af en toe werd er gelachen, maar volgens mij vooral om het hilarische en niet om de inhoud. Afijn, vooral voor mijn moeder die zich erg op een avondje uit verheugd had, jammer."

Gezien: Los Condors The Musical, zaterdag 23 augustus 2014 @ BLOKfest 2014