Mary Fields: eigenzinnige en onvoorspelbare metal

Utrechters presenteren eerste album: Flawless Victory Over Movement

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters, Eline Meijer, Mary Fields ,

Utrecht mag dan wel niet bekend staan als ‘rock city’ zoals bijvoorbeeld Eindhoven, maar er valt voor de liefhebbers van het hardere werk genoeg te beleven in het midden des lands. Een mooi voorbeeld van wat de Utrechtse metalscene te bieden heeft, is Mary Fields. Deze maand verscheen hun debuutalbum Flawless Victory Over Movement. 3voor12/Utrecht sprak het jonge vijftal in hun thuishonk, dB’s.

Wie Mary Fields googlet, moet even zoeken naar de officiële website van de band. Mary Fields was in de 19e eeuw namelijk ook de eerste zwarte, vrouwelijke postbode in de Verenigde Staten. De meest bekende afbeelding van Mary Fields is er één waarop ze boos kijkend een geweer vasthoudt. Een prima naam voor een metalband dus. Bassist Beau Ringeling legt uit waarom: “We wilden geen cliché metalnaam voor onze band. Tijdens wat rondspeuren op internet kwam ik Mary Fields tegen. De naam klinkt heel zoet en lief, maar zoals je op die foto ziet, is ze eigenlijk behoorlijk badass. Bovendien zaait de naam een beetje verwarring. Mensen die Mary Fields zien staan op een affiche verwachten misschien een singer-songwriter of zoete popliedjes en dan komen wij…”

Mary Fields is begonnen zoals veel bands ontstaan. Een paar vrienden besluiten muziek te gaan maken. Er volgt een periode van zoeken, trial and error, komende en vertrekkende bandleden. Beau: “Onder de naam Mary Fields bestaan we nu ongeveer twee jaar. Inmiddels is onze sound redelijk uitgekristalliseerd en de bandbezetting stabiel. Alleen toetsenist Chris Geevink zit er nu sinds vier maanden bij.” Over het geluid van Mary Fields: dat is behoorlijk heftig. Extreem technische en noisy, maar keiharde metal in de stijl van The Chariot en The Dillinger Escape Pan, vermengd met freaky intermezzo’s en geluiden uit de jazz en funk. De verklaring hiervoor is simpel: “We speelden eerst een soort groovy thrash metal in de stijl van Pantera, maar hier raakten we op uitgekeken. Omdat veel bandleden ook naar andere muziek luisteren, zoals jazz, leek het ons een leuk idee om te proberen deze invloeden in onze muziek te verweven.” Dit verklaart waarom Mary Fields naast Pantera en Textures bijvoorbeeld ook Erik Vloeimans en Kyteman als inspiratiebron noemt op hun Facebookpagina. Zanger Moss Lieveld wil hier wel een kanttekening bij plaatsen: “Kyteman vinden we behalve als muzikant vooral als persoon een inspitatiebron. We kennen Colin al een tijdje en wat hij heeft gedaan met zijn hiphoporkest was te gek en nog nooit vertoond in Nederland. Colin doet wat hij leuk vindt en waar hij zin in heeft en daarom inspireert hij ons als persoon… Maar stiekem zouden we het wel gaaf vinden als hij een keer trompet zou willen spelen met ons.” 

Dan het nieuwe album dat eerder deze maand verscheen. Flawless Victory Over Movement is de naam. Heeft dat nog enige betekenis? Moss legt uit: “We wilden een titel die voor meerdere uitleg vatbaar is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn songteksten en de titels van de songs. Ik vind dat de luisteraar voor zichzelf moet bepalen waar een nummer over gaat. Ik zie vaak bands optreden en dan hoor ik zo’n zanger zeggen 'Dit nummer gaat over mijn overleden kat' en dan denk ik 'Dude, dat wil ik helemaal niet weten! Ik dacht dat het over iets totaal anders ging'. Zo wordt het beeld dat ik van een nummer had om zeep gebracht.” Inspiratie van songteksten kan bij Moss dan ook letterlijk overal vandaan komen: “Ik ben eigenlijk best wel een nerd. Soms stop ik er een quote in uit Dr. Who, of als ik gisteren naar de film 300 heb gekeken, dan laat ik me daardoor inspireren. Als we bezig zijn met een song dan worden de teksten vaak nog flink aangepast en bijgeschaafd, zodat het beter bij de muziek past of gewoon lekkerder bekt.” Beau vult aan: “Zo gaat het eigenlijk ook met de muziek zelf. Iedereen komt met ideeën, niet alleen voor muziek, maar ook voor teksten en songtitels. Die laten we aan elkaar horen, we geven elkaar feedback en proberen de ideeën te verbeteren, totdat ze uiteindelijk goed genoeg zijn om in een song te verwerken.”

Eerder dit jaar berichtte 3voor12/Utrecht in het Kort Utrechts Popnieuws nog dat Flawless Victory Over Movement een EP zou worden, maar nu is er toch sprake van een volwaardig album. Beau verklaart: “We zijn al met al ongeveer wel een jaar bezig geweest met alles opnemen en uiteindelijk hadden we eigenlijk te veel ideeën voor een EP. En aangezien het in de kosten nauwelijks uitmaakte of we een EP of volledig album opnamen…” Op het album horen we veel voor een metalband ongebruikelijke geluiden en instrumenten, waaronder een cello, blazers en in het nummer ‘Cutting-Edge Cars Are Like Electric Razors’ een zangeres. Dit kwam eigenlijk vrij spontaan tot stand en is typerend voor veel ideeën die op de plaat tercht zijn gekomen, zoals Moss uitlegt: “De zangeres is Caroline Westendorp van het Amsterdamse The Charm And The Fury. Ik liet haar een keer wat van onze muziek horen en ze vond het direct supertof. Toen heb ik gevraagd of ze misschien een keer gastvocalen wilde doen en ze was gelijk enthousiast. Vrij snel daarna zaten we op een bedrijventerrein in een ijskoude kelder van een antikraakpand om haar zangpartijen op te nemen. De tekst hebben we ter plekke, samen met Caroline geschreven, zodat ze er zelf ook echt achter staat.” 

Mary Fields verkoopt het nieuwe album ook als ‘special edition’. Er zijn 75 unieke cd-hoesjes gemaakt van oude LP-hoezen. Dit idee is ook weer bij toeval ontstaan: “Eén van ons kreeg een keer van zijn ouders een stapel oude platen. Zo heeft iedereen wel ouders of grootouders met LP’s volgens mij. Eerst denk je dan ‘Gaaf! Vinyl’ maar als je dan gaat kijken, zitten er echt de meest verschrikkelijke en bizarre dingen tussen, Duitse schlagers en weet ik het allemaal. Toen kwamen we met het idee om de hoezen van die LP’s te gaan verknippen en er Mary Fields hoezen van te maken.” Als je er een wilt, dan kun je er op onze Facebookpagina een uitzoeken. Van de 75 zijn er zelfs vijf waar een extra verrassing in zit. Zeg maar het ‘Golden Ticket’ idee uit Sjakie en de chocoladefabriek. Je kunt bijvoorbeeld een huiskamerconcert winnen.”

De komende tijd wil Mary Fields vooral veel gaan optreden om het nieuwe album te promoten. “Momenteel zijn we aan het kijken of het mogelijk is om wat buitenlandse optredens te regelen. Verder zijn we een videoclip aan het maken en in december willen we een nieuwe single uitbrengen, een kersvers nummer.” Aldus Beau. “En niet te vergeten: zaterdag 21 september staan we in dB’s met onder andere Divine Sins. Het wordt een te gekke avond, dus komt allen!”

Te zien: Mary Fields e.a., zaterdag 21 september, vanaf 20:00 uur voor maar 8 euro @ dB’s Utrecht