Einde dreigt voor Azotod

Muziekpodium in De Meern heeft snel 20.000 euro nodig

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Mogelijk komt maandag 16 september na meer dan 25 jaar een einde aan de activiteiten van Azotod. Het muziekpodium in De Meern zit in de financiële problemen en heeft snel 20.000 euro nodig om de schuldeisers af te betalen, vertelde bestuurslid Bernie Harkema aan RTV Utrecht.

Azotod heeft dit voorjaar al een signaal gegeven dat sluiting zou dreigen wanneer er niets gebeurt. En inmiddels is het water tot aan de lippen gestegen. Het is één voor twaalf vertelde Harkema aan RTV Utrecht. De 20.000 euro die nodig is om schuldeisers te betalen, is er niet. Eén schuldeiser heeft al gedreigd met een faillissementsaanvraag. Om tijd te rekken overweegt het bestuur surseance van betaling aan te vragen, maar een concreet plan om het poppodium te redden is er nog niet. Aan de gemeente is 15.000 euro gevraagd, maar omdat een businessplan en een onderbouwing van de aanvraag ontbreken, wil die nu geen geld beschikbaar stellen.
 
Nadat de problemen in het voorjaar bekend werden is de groep Vrienden van Azotod te hulp geschoten. In die groep zitten onder meer D66-politica Gerda Oskam, ondernemer Bub Jongerius en cultureel projectontwikkelaar Joost de Groot. Speerpunt van de groep is een goede terras- en horecavergunning voor het podium. Binnen de huidige beperkte vergunning mag alleen maar drank geschonken worden wanneer er een band speelt en daarbij mag het drankje niet mee naar buiten. Met een brede horecavergunning en terrasvergunning is het mogelijk om de hele dag te eten en drinken bij Azotod, waardoor het mogelijk wordt om rendabel te ondernemen, aldus de groep.

Overigens heeft het podium in 2010 de gemeente al benaderd met de vraag een horecavergunning te verlenen om een terras mogelijk te maken. Destijds hebben ambtenaren echter geadviseerd om geen horecavergunning en bestemmingswijziging te vragen omdat de verwachte opbrengsten niet op leken te wegen tegen de kosten. Het college geeft aan dat Azotod tot nu toe geen formele aanvraag voor een horeca- en/of terrasvergunning heeft gedaan.
 
Daarnaast wil wethouder Gilbert Isabella dus ook dat er een goed businessplan op tafel komt. Het college is er namelijk van overtuigd dat Azotod met een stevig ondernemingsplan, met een vernieuwd programma wel degelijk tot een sluitende exploitatie kan komen zodat een noodgedwongen verkoop van het pand wellicht te voorkomen is. Oskam van de Vrienden van Azotod heeft vorige week in het AD aangegeven dat het businessplan begin oktober klaar is. Als er een sluitend plan ligt, stelt Oskam, moet de gemeente ook over de brug komen met de vergunningen.

Echter, gezien de acute financiële problemen zou dat businessplan wel eens te laat kunnen komen. Bestuurslid Harkema geeft aan dat de feesten van dit weekend gewoon doorgaan, maar over de activiteiten van volgende week durft ze geen garantie te geven.