Toegankelijk
Achter de grote deuren van Plompetorengracht 6-8 bevindt zich het Labrehuis. Vroeger een opvanghuis voor dakloze mannen, nu een woongroep van zo’n veertig mensen (inclusief kinderen). Lange hoge gangen en trappen verbinden kleurrijke keukens en kamers met elkaar. De vele kunstwerken aan de muur zijn al even kleurrijk. Achter in het gebouw bevindt zich de kapel, met openslaande deuren naar de binnentuin.
Rolof Groothoff woont sinds januari in het Labrehuis. De man achter de Raspberry Sessions vertelt enthousiast over zijn initiatief. "Ontstaan vanuit mijn onbedwingbare organisatiedrift", lacht hij. "Met huisfeesten speelde hier wel eens een bandje, maar muziek op reguliere basis was er nog niet. Terwijl de kapel daar ideaal voor is. Met de Raspberry Sessions wil ik muzikanten een plek bieden om te spelen en mensen bij elkaar brengen. En zo maken we ook onze woongroep wat meer toegankelijk."
Creatief
Rolof als muzikant zou je kunnen kennen van Mevrouw Tamara, Femme Vanille of Goodwin Sands. Momenteel drumt hij in de band Counter Jib. Met de Raspberry Sessions maakt hij het anderen mogelijk om muziek te maken. De naam ontstond letterlijk op een bierviltje. "Raspberry Records, een platenlabel. Maar voor een label heb je startkapitaal nodig. Toen werden het de Raspberry Sessions."
Het plan is om eens in de drie maanden een sessie te organiseren. "Vaker hoeft niet, het blijft tenslotte een woonhuis. Een enorm leuk huis met veel creatieve mensen. Bij de Raspberry Sessions krijg ik alle hulp. Er zijn mensen die het geluid regelen, anderen maken video-opnamen. Het logo is ontworpen door André Slob, een striptekenaar die hier woont. Zo’n samenwerking is sowieso iets van deze tijd. Nergens is meer budget voor en mensen worden creatief als er weinig middelen zijn. Het is mooi om te zien hoe we dit samen tot stand brengen."
Uitdaging
Een belangrijk doel van de Raspberry Sessions is het samenbrengen van mensen. Dat lukte al snel: na de eerste sessie bleken mensen elkaar te hebben opgezocht om ideeën uit te werken. Ook ontstond een samenwerking met Trinkgarten, een Utrechts bedrijf dat bijzondere frisdranken levert. "Alcohol schenken doe ik niet, dan blijven mensen maar hangen. Dit is een leuk alternatief."
Raspberry Session #1 (met Awkward I) werd een groot succes. Raspberry Session #2 was een week van tevoren uitverkocht. "Voor volgende sessies heb ik al namen in gedachten", vertelt Rolof. "Er zijn veel goede singer-songwriters, maar ik vind het ook een uitdaging om wat meer neer te zetten. Een band als Town of Saints bijvoorbeeld, die hier dit weekend speelt. Ook zou ik wel een theatergroep willen programmeren. Mensen gaan gemakkelijk naar bandjes, maar niet zo snel naar het theater. Misschien is hier de drempel wat lager."
Vrienden
De kapel oogt vanavond als een grote huiskamer. Zelfs kussens op de vloer ontbreken niet. De boog boven het podium geeft het geheel iets sacraals. Voordat het optreden begint worden op de achterwand tekeningen van André Slob geprojecteerd. Town of Saints heeft een drukke dag: vanmiddag speelde de band in Apeldoorn op Roots in the Woods. De tour in het kader van debuutalbum ‘Something To Fight With’ is sowieso intensief: Harmen, Heta en Sietse staan momenteel vrijwel iedere avond op een podium of in een huiskamer. Deze maand in Nederland, volgende maand in Finland en Italië.
‘Partners in crime’ voor deze tour zijn Ian Fisher & the Present, oftewel Ian en Ryan. Naarmate de avond vordert blijken zij meer dan een support. Er is eerder sprake van een vriendengroep die samen muziek maakt dan van een voorprogramma en een hoofdact. Ryan ontfermt zich al snel over de piano achter in de kapel en zo vult de muziek de gehele ruimte.
Aandacht
Wat volgt is een indrukwekkende avond met mooie liedjes, zowel ‘shitkicking songs’ als meer ingetogen werk. Er is veel dynamiek, een hoop interactiviteit en ook een flinke dosis humor. Harmen en Ian spreken hun waardering uit voor het feit dat het publiek alle aandacht heeft voor de muziek. Tijdens de eerste toegift kun je zelfs de spreekwoordelijke speld horen vallen.
De avond wordt geheel in stijl afgesloten met een afscheidslied. Het publiek heeft genoten, hetzelfde geldt voor de muzikanten. En wat vindt de organisatie? "Geweldig, hier kan ik maanden op vooruit!" is de reactie van Rolof. Enthousiast publiek en muzikanten die het de mooiste show van hun tour noemen: fijnere complimenten kun je als organisator niet krijgen. Raspberry Sessions, dat smaakt naar meer!
Gezien: Town of Saints & Ian Fischer, zondag 20 oktober 2013 @ Raspberry Sessions, Utrecht
Raspberry Sessions brengen mensen bij elkaar
Dynamische show van Town of Saints in uitverkochte kapel
Intieme optredens in de sfeervolle kapel van woongroep het Labrehuis, om muzikanten een podium te bieden en mensen samen te brengen. Dat zijn de Raspberry Sessions, een nieuw initiatief in Utrecht. Een interview met organisator Rolof Groothoff en een sfeerverslag van een indrukwekkende avond met Town of Saints en Ian Fischer.