KEEK-eigenaar Erik Zwart over het succes van Soup 'n Songs

“Ik ben trots op ons bijzonder fijne, luistergrage publiek”

Tekst: Kelly Leeuwis / Foto's: Loes Schurink ,

Zien, proeven, luisteren en voelen. KEEK gaat met koffie en kunst in op de wens van de totaalbeleving. En het werkt. Sinds 2008 staat het nostalgische groene pandje in de Twijnstraat bekend om de huiskamersfeer waar je met een voldaan maagje poëzie, interactieve lezingen maar vooral ook muziek beleeft. 3voor12/Utrecht sprak met mede-eigenaar Erik Zwart over het succes van Soup ’n Songs.

Kunst en Koffie
“We hadden altijd in ons hoofd dat KEEK een lunchroom moest worden waar vrijwel al je zintuigen worden geprikkeld”, vertelt Erik Zwart. “Dat er naast het eten en drinken om je heen ook iets gebeurt, iets dat tot gespreksstof kan leiden.” Dat begon allemaal bij de exposities aan de muren, waar elke zes weken een andere kunstenaar zijn of haar werk mag ophangen. “Ik, en velen met mij, gaan niet zo snel een galerie in. Terwijl dat wel gewoon kan. Met KEEK brengen we kunst op een toegankelijke manier bij het publiek”, vertelt Erik. “En we merkten dat beginnende kunstenaars in Utrecht moeite hebben een podium te vinden. Daar wilden we iets aan veranderen.” Hun missie is daarin geslaagd; tot volgend jaar september is het programma al volgeboekt en sommige mensen komen tegenwoordig speciaal voor de kunst naar KEEK.

Zelfgemaakte soep en live muziek
“Met het succes van de exposities, was er weer ruimte om iets anders uit te proberen”, Erik doelt daarmee onder andere op Soup ’n Songs. “We proberen iets nieuws altijd drie keer uit. Het hoeft dan niet gelijk stampend vol te zijn, het gaat om het gevoel en de sfeer dat het creeërt. Zit er potentie in? De eerste drie keer van Soup ’n Songs waren toevallig gelijk leuk en druk, er was geen twijfel over mogelijk of we dat vaker gingen doen.” Op dit moment staat de teller bijna op 25 Soup ’n Songs-edities. “De basis is nog altijd hetzelfde als op het begin; één donderdagavond per maand zijn er twee zelfgemaakte soepen en treden er drie bands op”, aldus Erik. Maar waar je op het begin nog om 19.00 uur een plekje kon bemachtigen, is dat nu een unicum. Vanaf 18.15 uur zit het namelijk al stampend vol en vanaf een uur of acht kun je figuurtjes op de ramen tekenen door al het condens.

Bijzondere sfeer
Niet alleen het publiek heeft KEEK gevonden, Erik heeft ook niet te klagen wat betreft bands die bij KEEK willen spelen. Hij ontvangt veel mailtjes van bands die willen optreden. “Die populariteit is vooral te danken aan het publiek van Soup ’n Songs. De sfeer is namelijk erg bijzonder. Je komt niet vaak tegen dat een publiek zo respectvol en geïnteresseerd van begin tot eind luistert.” Maar het is geen toeval dat die sfeer en dat fijne publiek juist in KEEK te vinden is. De lunchroom ziet er namelijk niet alleen uit als een knusse huiskamer, het ademt ook de sfeer van een gezellig huis waar net gebakken taarten naast je tafel worden aangesneden en de koffie is voorzien van een zelfgemaakt koekje. Een ongeïnteresseerde, onbeleefde gast zal uit zichzelf dan ook al snel de conclusie trekken hier niet op zijn plek te zijn.

Ondanks het brave, zoete karakter van KEEK, komt er heel soms een band voorbij die dat even helemaal onderuit schopt. “Baby Face Nelson had als missie om het publiek op de tafels te krijgen. En dat lukte ze nog ook!”, Erik lijkt nog steeds verbaasd als hij aan die avond terugdenkt. Maar meer herinneringen aan ruige Soup ’n Songs-avonden zijn ofwel verdrongen of (nog) niet aanwezig. Wel herinnert Erik zich een andere bijzondere editie, die met singer-songwriter Marten de Paepe. “Ik vind Marten de Paepe een heel goede muzikant en ik was dan ook erg enthousiast toen ik hoorde dat hij tijdens Soup ’n Songs wilde spelen. Hij kan ook zulke mooie verhalen vertellen.”

Indie, singer-songwriters en meer
Baby Face Nelson is een van de weinige muzikanten die Erik zelf benaderde. Waar Erik de muzikanten dan vandaan tovert? Die worden zowaar in zijn schoot geworpen. “Ik zoek zelf nooit meer naar bands, ik selecteer gewoon uit de mailtjes die ik ontvang. Wel let ik erop dat het niet alleen maar dezelfde muziekgenres zijn. Die afwisseling houdt het namelijk leuk.” Ondanks die ambitie, leunt Soup ’n Songs - logischerwijs - vooral op de indie- en singer-songwritermuziek. Zo kon je T.S. Eliot Appreciation Society, Amber Arcades en Marlon Penn al bij KEEK bewonderen.

Meer Soup 'n Songs
Deze zomer heeft KEEK voor het eerst Soup ’n Songs buiten georganiseerd, bij De Daktuin. “Die editie was erg leuk. We zijn daarom voor komend jaar aan het kijken of we vaker een buiteneditie van Soup ’n Songs kunnen organiseren.” Wat Erik op het oog heeft, wil hij helaas nog niet met ons delen. Maar verdere plannen om Soup ’n Songs uit te breiden of om samenwerkingen aan te gaan, zijn er tot nu toe niet. “Ik vind dat de kracht van het concept binnen de muren van KEEK zelf ligt. En met één keer per maand blijft Soup ’n Songs bijzonder.”


Te zien: Soup ’n Songs #24 met Tess et Les Moutons Magnifiques, Laura Arkana & Mees, donderdag 17 oktober 2013 @ KEEK, Utrecht