KrancK: niet langer een duister technofeest op een kleine locatie

Een nieuw onderkomen, een breder publiek en grootse plannen

Tekst: Noa Maas ,

KrancK maakte vier jaar geleden naam in het donkere technohol Dock154 onder aan de Oudegracht. Maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Het oude concept moet plaatsmaken voor een frissere KrancK, ditmaal in club Lux. Afgelopen donderdag was de feestelijke aftrap. Alexander Visser, mede-eigenaar: “Met de oude KrancK bleven we een beetje hangen. Het is tijd om groter te worden.”

Met de verhuizing naar een grotere locatie wil KrancK een breder publiek trekken. De oude KrancK was niet aan iedereen besteed. De een vond het gezellig en knus. De ander werd er spontaan claustrofobisch van. Visser: “De kleine locatie was leuk en aardig, maar schrikt ook mensen af. Van den Berg vult aan: “Wij hebben de teugels altijd laten vieren. Misschien iets te ver. De laatste tijd trok KrancK soms verkeerde mensen aan. Nu is het allemaal veel toegankelijker.”

Eerder wees de organisatie van KrancK een aanbod van club Lux om het feest daar te houden af, omdat ze de unieke locatie van Dock154 niet kwijt wilden. Club Lux stond destijds vooral bekend als gay-georiënteerde bar. Het aanbod werd aantrekkelijker door de komst van hippe feesten, zoals Toffe Peren. Twee jaar geleden ontving KrancK ook een aanbod van club Poema, maar de organisatie vond de Poema niet passen bij het knusse Kranck-concept. In reactie daarop organiseert de Poema vanaf deze week een eigen techhouse avond op donderdag. Nick van den Berg, mede-eigenaar: “Uiteindelijk is dat de druppel geweest. Wij willen natuurlijk wel concurreren met de Poema. Dock154 investeerde daarvoor te weinig in ons. Wij hebben de opening expres een week voor die van de Poema gepland.”

KrancK in een nieuw jasje
Volgens Visser verkoopt een goed feestje zichzelf, maar stiekem is hij zenuwachtiger dan ooit. “Ik wil niks liever dan dat ons kindje uitgroeit tot een krachtig concept.” Ondanks roerige tijden was opgeven nooit een optie. De twee grote KrancK-feesten in Stadion Galgenwaard zorgden voor een eerste tegenslag. Na een letterlijk en figuurlijk in het water gevallen KrancK Festival zat de organisatie financieel aan de grond. Visser: “In 2011 moesten wij financieel gezien helemaal opnieuw beginnen. Ik heb alles altijd met plezier gedaan, maar nu willen wij ook wel eens wat geld overhouden aan alle inspanningen.”

Grote namen, zoals Ekkohaus, Melon, Samuel Deep en Prunk sieren de line-ups van de eerste KrancK-feesten in club Lux. Van den Berg: “Wij willen met grotere namen gaan werken, maar wij blijven een springplank voor nieuw talent. Iedereen kan een demo naar mij opsturen! In de toekomst willen wij ook workshops organiseren voor nieuw talent.”

Een mooie toekomst
De aankleding is meteen de eerste avond tiptop in orde. De muren zijn bedekt met kunstwerken en de lichten en visuele beelden bewegen op het ritme van de muziek. Visser: “KrancK is nu ook een soort expositieruimte geworden.” Er is plek om te dansen, plek om te zitten en alle drie de ruimtes worden optimaal benut. In de rookruimte en zelfs op de wc staat een draaitafel met een swingende dj.

De drie eigenaren zien de toekomst van KrancK zonnig in. Een nieuwe locatie, een frisse start en veel mooie plannen. Zo krijgt KrancK een eigen label en samen met evenementenorganisatie Apollo organiseerden ze vorige maand het eerste Avant Garde feest in de Winkel van Sinkel. 31 mei staat de tweede editie op de planning. Het webadres avantgardefest.nl is al vastgelegd voor de zomer van 2014.