Indie folklore en palmboom-predikant op clubavond mei

Donderdagavond in dB’s drukbezocht ondanks prima weer en andere evenementen

Tekst: Marissa Ettema / Foto’s: Paul Hoes ,

APRIL verzorgt vanavond in het café een dj-set met heerlijke 80’s en 90’s-platen. No Ninja Am I laat het publiek verliefd worden op zijn melancholische folk. Destructive Cult verbaast de meisjes met hoge octaven en brengt ons terug naar de jaren tachtig. Ten slotte brengt Crying Boys Cafe iedereen in hogere sferen onder de palmboom van Jasper Hupkens. De zomer wordt ingeluid met dikke vette synthesizers, akoestische gitaren, een predikant en nog veel meer.

APRIL
Het tweekoppige duo Julia Hendriks en Jorn Mathijssen van de band APRIL zorgt vanavond voor vrolijke 80’s en 90’s-deuntjes en staan achter de draaitafel waarop de stapels vinyl platen klaar liggen. Zij kunnen vanavond hun favoriete platen draaien: ”Onze muziek” aldus Jorn Mathijssen, die vanavond dus even geen basgitaar in zijn handen heeft. Het is de bedoeling dat er komende zomer veel geschreven gaat worden zodat de band volgend jaar een album uit kan brengen met nieuwe indie-pop liedjes.

No Ninja Am I
We beginnen deze mooie Club 3voor12/Utrecht-avond rustig, alhoewel songwriter Sander van Muster van No Ninja Am I stampvoetend als een indiaan zijn zang ten gehore brengt op het podium van dB’s. De spotlights zijn welverdiend op de frontman gericht die ondersteund wordt door zijn vaste gitarist Rens van den Boogaard, Chris Siegers op basgitaar en Wubbo Siegers op drums. Gijs Kerkhoven bespeelt vanavond viool en een beetje gitaar. Er lijkt geen eind te komen aan het eerste nummer en een mooier intro kan het publiek zich niet wensen. De nummers zijn lang, mooi en weloverwogen. De twee gitaren, elektrisch en akoestisch, gaan veelal samen op in het ritme, maar vinden uiteindelijk hun eigen weg. De muziek doet zomers aan door de melancholische folk en gevoelige tonen. Bij het prachtige nummer ‘White Lies’ komt alle zang samen, wisselt het zichzelf af om vervolgens weer één te worden. Alle zangcomponenten zijn mooi op elkaar afgestemd, wat vooral in het nummer ‘Siren Song’ van het nieuwe EP Vegas is te horen, wanneer de band vierstemmig het publiek mee voert en deze stilletjes laat luisteren.

Destructive Cult
Middelpunt van deze avond is dan toch Destructive Cult, de 3voor12/Utrecht Selecteert van deze maand. Deze band is opgericht door gitarist Rinse Visser en het publiek kijkt elkaar verwonderd en lichtelijk verbaasd aan (enkelen knikken goedkeurend) wanneer zij de hoge tonen uit de strot van zanger Milan Fortuin tegemoet horen komen. De dames in de zaal zijn fan! ”Shirt uit!”, wordt er geroepen. Milan Fortuin reageert en roept ”Ik zie jou later!”. De mannen staan dan ook zelfverzekerd op het podium. Milan Fortuin versterkt zijn zang met zijn vertellende handen. Zonder moeite slingert hij hoge tonen de zaal in, ondersteund door dikke synthesizers die samen komen met de drums uit een oude bandrecorder die op het midden van het podium staat te ronken.

Ook met zijn ogen dicht komt zanger Milan Fortuin geloofwaardig over. Zijn one-liners zijn typerend voor het jaren tachtig-geluid van de band. Zinnen als "You’ve got me head over heels’’ uit het nummer ‘Wonder Why’ doen het goed bij dit publiek. Er lijkt nogal miscommunicatie te zijn met de geluidsman, maar de band heeft veel interactie met het publiek en weet zich snel te herpakken. Binnenkort komt het debuutalbum I Believe in Jim Jones uit. Tot die tijd is Destructive Cult te beluisteren op Soundcloud.

Crying Boys Cafe
Er is van alles aan de hand op het podium en zanger Jasper Hupkens doet een dansje om het publiek een beetje in te palmen en op te warmen. De ruimte vult zich met warme zachte Afrikaanse klanken en ritmische drums op de achtergrond. Deze gospelband brengt zijn beheerste poëtische teksten onder een grote palmboom ten gehore. Zanger Jasper Hupkens gaat helemaal op in zijn teksten en predikt met zijn handen in de lucht, zoals het ook hoort in een echte gospelband. Ruben van Asselt zorgt voor het ritme op zijn drums, Mink Steekelenburg verzorgt vanavond de toetsen en Bas Vernooij de gitaar. Verrassend genoeg worden er hier en daar ook nog effecten in gegooid door zanger Hupkens met zijn pedalen, die daarvoor zelfs op zijn knieën gaat, terwijl het publiek danst.

Dit laatste optreden is helaas maar van korte duur, desondanks doen we het laatste nummer met zijn allen. Het publiek zorgt namelijk voor de beat door te klappen. Iedereen doet mee en samen met het publiek zorgt deze band voor een mooie afsluiter van de avond.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met No Ninja Am I, Destructive Cult, Crying Boys Cafe en APRIL dj-set, donderdag 30 mei @ dB’s, Utrecht