Fotoverslag TivoliVredenburg: Popzaal en Vredenburg-zaal onder de loep Fotoverslag TivoliVredenburg: Popzaal en Vredenburg-zaal onder de loep

Rondleiding door Utrechts muziekverzamelgebouw in aanbouw

, Ingmar Griffioen

Fotoverslag TivoliVredenburg: Popzaal en Vredenburg-zaal onder de loep

Rondleiding door Utrechts muziekverzamelgebouw in aanbouw

Ingmar Griffioen ,

Over iets meer dan een jaar moet Tivoli/Vredenburg in Utrecht de deuren openen; een muziekverzamelgebouw met vijf zalen en een totale capaciteit van 5500 bezoekers vlakbij het spoorhart van Nederland. Qua invulling en vooral qua financiële dekking staan er nog wat vragen open, maar de finish is in zicht. De bouwers zijn inmiddels vooral met de afwerking bezig, de contouren zijn steeds duidelijker zichtbaar en de proporties van het 47 meter hoge pand zijn ronduit indrukwekkend. "Hier kunnen zes vrachtwagens tegelijk naar binnen en met de lift kan er één direct op het podium lossen."

De rondleiding door TivoliVredenburg werd begeleid door prominenten als Cultuurwethouder Frits Lintmeijer (die de aanstaande subsidieverlaging toelichtte), Wethouder Ruimtelijke Ordening Gilbert Isabella, de directeuren van Tivoli en Vredenburg en een legertje medewerkers van Tivoli, die ieder een deel van het gebouw coverden. Waar 3voor12 een jaar geleden nog met de bouwhelm op naar binnen moest, waren ditmaal de enige restricties rood-witte afzetlinten en toezicht door iemand van verantwoordelijk bouwbedrijf Heijmans.

3voor12 nam in februari 2012 al eens een kijkje in het muziekcentrum in aanbouw, waar straks de gemeentelijke instantie Vredenburg, poppodium Tivoli en het SJU Jazzpodium in opgaan. Toen werden voornamelijk de contouren van de Popzaal duidelijk en de indeling van de zalen binnen het gebouw. Maar de stalen kabels staken nog uit het podium, de weg omhoog leidde via een geïmproviseerd trappenhuis en de jazzzaal bestond uit niet meer dan een witte stalen constructie in het luchtledige.

Ruim een jaar later zien we waar straks de receptie staat en waar de bars in de popzaal. We kunnen ook een kijkje nemen in de Symfoniezaal (de door water ernstig beschadigde en nu herstelde oude Vredenburg-zaal van architect Hertzberger) en zien hoe het oude op het nieuwe gebouw aansluit. We verkennen de verbindingen en looproutes van TivoliVredenburg, werpen een blik in de Jazz- en Cross-overzalen, in de artiestenfoyer en krijgen uitleg van de ventilatieruimte tot de expeditiekelder en de goederenliften. Omdat de werkzaamheden nog in volle gang zijn, moest het soms bij een blik blijven. Zo was de vloer in de Jazzzaal net gestort.

Totale capaciteit van 5500 bezoekers, verdeeld over vijf zalen

TivoliVredenburg krijgt een totale capaciteit van zo'n 5500 bezoekers. De nieuwe Popzaal kan de meeste concertgangers herbergen: 2000 stuks. De bestaande Symfoniezaal biedt straks weer plaats aan 1700 bezoekers, de eveneens door architect Herman Hertzberger ontworpen Kamermuziekzaal 550 man en in de boven de Popzaal gebouwde Cross-overzaal kunnen 500 bezoekers. De voor het momenteel in ruste verkerende SJU Jazzpodium gereserveerde Jazzzaal wordt de kleinste met een capaciteit van 250. Daarnaast is er nog een centraal Plein van twee verdiepingen, waar iedere bezoeker het gebouw binnenkomt, en een foyer op de negende etage met horeca die ook te bezoeken moet zijn voor koffie als er geen programma is. Opvallend: de scheidingswand tussen de Symfoniezaal en de Popzaal is slechts 80 centimeter dik. Niettemin kunnen er wel in beide zalen tegelijkertijd versterkte concerten plaatsvinden.

Hieronder een route in foto's en helemaal onderaan vind je de rest van de foto's in de fotogalerij.

Het 'Luchthart' waar alleen de airconditioning voor de Cross-overzaal geregeld wordt. Alle vijf de zalen in het gebouw hebben een eigen luchthart. Om maximaal 550 mensen op temperatuur te houden, hebben de installaties de capaciteit om 35.000 kuub lucht te verplaatsen.

Het hele stations- en centrumgebied rond TivoliVredenburg is in ontwikkeling. De vele bussen, auto- en fietsverkeer worden in banen rond het gebouw geleid

Het hele stations- en centrumgebied rond TivoliVredenburg is in ontwikkeling. De vele bussen, auto- en fietsverkeer worden in banen rond het gebouw geleid

Op 21 juni 2014 wil TivoliVredenburg de deuren openen. Bekijk de rest van de foto's in de galerij hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht