Muziekpaleis Utrecht gaat TivoliVredenburg heten

Programmering klassieke muziek volgend jaar bekend

Judith Laanen ,

Het Muziekpaleis in Utrecht gaat TivoliVredenburg heten. Dat is gisteren besloten tijdens de installatie van de voorlopige ondernemingsraad, schrijft de website DeStadUtrecht. Het nieuwe gebouw heeft nu nog het Muziekpaleis als werktitel. Barry de Vos, bestuursvoorzitter van Tivoli, vindt dat Tivoli en Vredenburg allebei “ijzersterke merken” zijn en het zou “doodzonde” zijn om die zomaar weg te gooien.

“Vredenburg heeft een landelijk bekende naam als het om klassieke muziek gaat”, aldus De Vos. Voor Tivoli en popmuziek geldt hetzelfde. “Men weet waar het voor staat. De combinatie van de twee namen is simpel en mooi om mee verder te gaan.” De vervangende naam van het Muziekpaleis is volgens De Vos een unaniem besluit van de Stichting Muziekpaleis, die bestaat uit de gemeente Utrecht en Tivoli.

Over de programmering kan De Vos nog niets kwijt. “Je weet hoe het is met de popmuziek, dat kan je nooit zover van tevoren bekend maken als klassieke muziek omdat het over een jaar alweer anders kan zijn. Wat betreft de klassieke programmering hopen we volgend jaar al wat bekend te maken, want dat gaat om het seizoen 2013-2014.”

De opening van het nieuwe muziekcentrum in de Utrechtse binnenstad staat vooralsnog gepland op begin 2014. Rond het oude Vredenburg, in de jaren ’70 ontworpen door Herman Hertzberger, worden vier nieuwe zalen gebouwd: een pop-, jazz-, cross-over- en kamermuziekzaal. De popzaal moet als eerste opgeleverd worden. Samen zijn de vijf muziekzalen straks goed voor ruim 5000 bezoekers en moeten ze jaarlijks meer dan 900 concerten, activiteiten en verhuringen huisvesten.