Muziekpaleis: de nieuwe Popzaal in beeld

Muziekgebouw niet tijdig gereed voor prestigieuze viering Vrede van Utrecht

Ingmar Griffioen ,

De Pop-rockzaal van het Utrechtse Muziekpaleis is al zover gevorderd, dat we even naar binnen konden. 3voor12 nam met de directeuren van Tivoli en Vredenburg een kijkje in het muziekverzamelgebouw in aanbouw: kwestie van camera mee, valhelm op, veiligheidsschoenen en oranje hesje aan en achter de bouwmeester aan de trap en het podium op klimmen. Nu de Popzaal vorm krijgt en de contouren van de andere zalen van het Muziekpaleis ook duidelijker zichtbaar worden, neemt het enthousiasme toe: "Dit is de grootste goederenlift. Die komt direct op het podium uit en er past de inhoud van een kleine vrachtwagen of een hele personenauto in."

Doorbouwen ondanks de kou

Ondanks de extreme koude wordt er nog gewoon doorgebouwd. Geen probleem volgens Petra Lutke Schipholt, bouwmanager Muziekpaleis: "Pas bij een gevoelstemperatuur van -6 is het niet meer verantwoord en stoppen we. Maar zolang de mannen door willen werken is het goed." Die kou is een van de voornaamste factoren die roet in het eten kan gooien. "Tot nu toe hebben we geluk gehad met de winter", vertelt de bouwmanager. "We liggen nog op het schema dat in oktober 2013 de grote Pop-rockzaal en de andere zalen opgeleverd worden, waarna de zalen gefaseerd (zaal voor zaal, red.) proef kunnen draaien en zomer 2014 het hele gebouw in gebruik kan worden genomen."

Popzaal bijna 'wind- en waterdicht'

Dat betekent dat 2014-2015 het eerste volwaardige seizoen moet worden voor het Muziekpaleis. Tot de zomer van 2014 zullen veel activiteiten nog op de huidige, tijdelijke locaties als Vredenburg Leidsche Rijn en de Leeuwenbergh kerk plaatsvinden. Binnenkort zal de Popzaal in ieder geval al 'wind- en waterdicht' zijn, waarna de aankleding een stuk harder zal gaan en er ook bij extremere vorst 'binnen' gewerkt kan worden. Voor de rest van het gebouw geldt dat waarschijnlijk vanaf september. Vandaar dat verwacht wordt dat de volgende winter de bouw niet kan hinderen. Voor nu zijn de betrokken partijen er niet rouwig om, dat het ernaar uitziet dat we geen Elfstedentocht krijgen in Nederland. Zo geeft bouwmanager Lutke Schipholt ook toe.

Toch geen Vrede van Utrecht viering in Muziekpaleis

Opvallend is dat in de planning van het Muziekpaleis de officiële herdenking van de Vrede van Utrecht in 2013 is losgelaten. Het is in april 2013 300 jaar geleden dat het verdrag in de Domstad getekend werd, wat van 11 april tot en met 21 september groots gevierd wordt met onder meer "de grootste Culturele Danszondag ooit". Het halen van die prestigieuze datum was altijd een keiharde eis van de gemeente aan de projectontwikkelaars.

Viering elders in de stad

Directeur Ris erkent dat die streefdatum niet langer haalbaar is. "Dat gaan ze elders in de stad vieren, waaronder in Vredenburg Leidsche Rijn." Het zou wel in de bij de sloop gespaarde oude Vredenburg-zaal kunnen, maar het zou te duur worden om de veiligheid van de bezoekers op de bouwplaats te garanderen. "Dat geld kunnen ze beter in de programmering stoppen", oordeelt Ris. De directeur zwaait bij de oplevering van het Muziekpaleis af. "Dat is de bedoeling ja. Dan houdt Vredenburg op te bestaan als gemeentelijke dienst. De exploitatie van het Muziekpaleis valt dan onder een nieuwe stichting, die het gebouw huurt van de gemeente en daar ook een subsidierelatie mee heeft."

Het Muziekpaleis krijgt vijf zalen. Hoe ziet de indeling eruit?

Drie muziekzalen gaan straks feitelijk op in het Muziekpaleis: het nu op tijdelijke locaties programmerende Muziekcentrum Vredenburg, poppodium Tivoli (dat aan de Oudegracht niet verder kan groeien) en de inmiddels gesneuvelde Stichting Jazz Utrecht (SJU). De grote zaal van architect Herman Hertzberger blijft overeind als Symfoniezaal. Daar tegenaan en overheen worden vier nieuwe zalen gebouwd voor pop, jazz, cross-over en kamermuziek.

Samen zijn de vijf muziekzalen straks goed voor ruim 5.000 stoelen en moeten ze 'jaarlijks meer dan 900 concerten, activiteiten en verhuringen' huisvesten. Er wordt gerekend op 'meer dan 500.000 bezoekers per jaar met een doorgroei potentie naar 790.000'. Het laden en lossen vindt straks ondergronds plaats, zodat daar bovengronds geen overlast meer van is. Daardoor komt er ook ruimte vrij voor een ‘muziekplein’ met terras aan de herstelde Catharijnesingel.

Vier architecten ontwierpen de vier verschillende zalen

De popzaal is de eerste zaal die gebouwd wordt. Daarna volgen de andere drie zalen: de jazz-, cross-over- en kamermuziekzaal. De grote zaal van het oude Vredenburg, vaak geroemd om de akoestiek, krijgt een nieuw leven als Symfoniezaal. De uit eind jaren '70 stammende zaal is wel kwetsbaar: er wordt tegenaan en overheen gebouwd, maar er mag niks meer op de oude constructie gebouwd worden.

Uniek is dat de vier nieuwe zalen ontworpen zijn door vier verschillende architecten. De gemeente Utrecht heeft architectuurstudio Hertzberger (van Herman Hertzberger, geestelijk vader van het huidige Muziekcentrum Vredenburg) verzocht om een ontwerpstudie naar een nieuw Muziekpaleis. Hij tekent ook voor het ontwerp van de Kamermuziekzaal en de supervisie van het huidige project. Verder ontwierp Jo Coenen de popzaal, Thijs Asselbergs de jazz-zaal en tekende NL-architecten de cross-overzaal.

De rest van de fotoreportage vind je in de galerij hieronder, voor de onderschriften (uitleg) klik je de foto's/fotogalerij aan.