De Herman Brood Academie (HBA) is in 2006 begonnen met de mbo-opleidingen Artiest popmuziek en Podium/studiotechniek, later werd het aanbod uitgebreid met Muziekmanagement. De derdejaars studenten van de richting Artiest popmuziek leggen hun examen traditiegetrouw af tijdens het Eindexamenfestival in EKKO.
Ex-Wild Romance-bassist Ivo Severijns was een van de oprichters van de mbo-opleiding. Tegenwoordig is hij onder andere coach van het vak Act Development. “Ik begeleid bands bij het ontwikkelen van een eigen uitstraling. Ze moeten een eigen stijl hebben, een eigen attitude, dat is ook een van de opdrachten tijdens de eindexamenavonden. Bij ons gaat het niet zozeer om de techniek van het spelen, maar om de live-act. Het is heel iets anders dan bands een setje covers laten spelen. Hier gaat het om het eigen geluid van het eindproduct.” Tijdens de avonden zelf is Severijns een van de beoordelaars. “Wij letten op skills en of de bands muzikaal kunnen overbrengen wat ze willen overbrengen. Hoe presenteren ze zichzelf? Hebben ze nagedacht over een licht- en geluidsplan? Wat is de artistieke waarde van het repertoire? Zijn de songs goed?”
Studenten aan de HBA kunnen ervoor kiezen om een band te vormen met medestudenten, of om examen te doen met een band die buiten de opleiding om al actief is. Hét schoolvoorbeeld van een band met HBA’ers die elkaar tijdens de opleiding gevonden hebben, is Mister and Mississippi. Danny van Tiggele, gitarist van deze band, begon drie jaar geleden aan de opleiding om muzikaal zijn ei kwijt te kunnen en om met een band te kunnen spelen. Al snel vonden de vier leden van Mister and Mississippi elkaar en bleek er chemie te zijn. De rest is geschiedenis, want nog tijdens de opleiding volgde de doorbraak.
Van Tiggele blikt tevreden terug. “Het is mooi om een schoolperiode af te sluiten met deze avonden en ook om te zien hoe de andere klasgenoten met hun eigen bands iets moois neerzetten. Het is een bijzondere ervaring. Tijdens de opleiding ben je omringd met veel andere muzikanten met weer andere visies. Je leert ook heel erg om een eigen identiteit te ontwikkelen.” De vier leden sloten hun eindexamenoptreden af met ieder een 8.
Melvin Lieveld is zanger van de band Mary Fields en ook een van de eindexamendeelnemers van dit jaar. Met hun noisecore met jazzinvloeden, beet Mary Fields als hardste band van de avond de spits af op 30 mei. “Super lekker! Het was een energieke show”, zo omschrijft Lieveld het optreden naderhand. De band krijgt uiteindelijk een 8,5, vooral vanwege hun performance en het feit dat ze volgens de jury een enorme vooruitgang geboekt hebben.
“Toen ik aan de opleiding begon, wilde ik in ieder geval beter leren zingen”, aldus Lieveld. “Voorheen deed ik altijd maar wat. Tegenwoordig weet ik veel meer hoe ik met mijn stem kan bereiken wat ik wil bereiken. Ik heb veel geleerd van zangdocent Martha Jane Settler, onder andere op het gebied van ‘incasseren en uitdelen’. Eerst zong ik alleen maar hard, hard, hard, nu kan ik ook gas terugnemen. Dan is daar mijn echte stem met een beetje oversturing. Dat maakt het geheel wat dynamischer.”
Voor Bjørgen van Essen was het eigenlijk logisch om examen te doen met Only Seven Left, de band waar hij sinds 2011 de zanger van is. “Ik ben heel veel tijd kwijt aan OSL, erg goede tijd ook. We zijn gewoon op professioneel niveau bezig.” Toch is ‘gitaar’ zijn eigenlijke hoofdvak. “Toen ik aan de opleiding begon, wilde ik een goede gitarist worden die snelle loopjes zou kunnen spelen. Toen ik eenmaal bij de band kwam, ben ik me meer gaan richten op het zingen.” Uiteindelijk slaagt Van Essen met een 7. “Dat komt omdat ik toch te weinig gitaar heb gespeeld.” Verder is hij zeker tevreden over het optreden op het Eindexamenfestival. “Het ging onwijs goed. Sterke punten waren dat het een goede staande act was en dat ik goed inspeelde op het publiek.”
Van Essen moet eerlijk bekennen dat de opleiding voor hem op zich niet veel toevoegt. “Ik zeg vaak: ik leer bij Only Seven Left in een dag meer dan bij de HBA in een jaar. Je moet in het muziekwereldje zitten als je echt iets wilt leren. Je kunt niet alles uit boekjes halen of leren van mensen die jou vertellen hoe het zit. Ik heb op de opleiding wel meer geleerd op het gebied van gitaarspelen; bijvoorbeeld de nodige muziektheorie. Die leer ik dan weer niet bij de band.”
Volgens alle drie de studenten is de HBA vooral een gezellige school, of ‘een grote familie’, zoals Lieveld het omschrijft. “Je kunt altijd wel je mening of je ei kwijt”, aldus Van Essen. “Er is altijd wel iemand die net als jij is, die dezelfde muziek luistert.” Lieveld: “Ik ken ook veel studenten die zelfs na schooltijd nog contact houden met de docenten en bijvoorbeeld dingen opnemen bij hen in de studio. Ik woon om de hoek, dus ik denk dat ik nog wel regelmatig langs zal komen.”
Ook Severijns blikt tevreden terug. “Het is mooi hoe mensen elkaar in een korte tijdspanne muzikaal kunnen vinden en dat daar iets uitkomt wat cd-waardig is. Je ziet mensen met elkaar afspreken dat ze een bepaalde muzikale richting op gaan. Bij de ene band verloopt het proces als vanzelf, bij andere duurt het iets langer. Het is erg leuk om studenten bij dit proces te begeleiden.”
Nu het examen er weer op zit, is het tijd om vooruit te blikken. Mister and Mississippi gaat zich fulltime storten op het muziek maken, zeker met het festivalseizoen in aantocht. “We hebben geen plannen om nog een andere opleiding te gaan volgen”, aldus Van Tiggele. Lieveld heeft die plannen wel. Hij hoopt aangenomen te worden op Musician 3.0, een nieuwe, brede conservatoriumopleiding. “Ik wil ook meer verschillende stijlen gaan proberen, bijvoorbeeld ambient of triphop.” Voor de band wil hij een tour opzetten met bevriende bands als Gnadap ‘en wellicht ook Second East’. “En die tour gaat dan heten: Tour de Kut. Of: De Veni Vidi Vaginalis Tour (‘Ik kwam, ik zag en het was kut’).”
Ook Van Essen wil verder gaan studeren. “Wel meer in de richting van productie; Composition en Music Production bij de HKU. Bij Only Seven Left zijn we heel druk bezig met het schrijven van nieuwe liedjes. We willen zo snel mogelijk de studio in.”
Zie de fotoslider voor een kort visueel verslag van het EXF van 30 mei; naast Mary Fields en Nesbraska Jones traden hier achtereenvolgens ook I’ll Pick You Up, Only Seven Left en Mister and Mississippi op.
Gezien: Herman Brood Academie EXF, 28 t/m 30 mei 2013 @ EKKO, Utrecht