Op het menu: Soeplabel, nieuw minifestival in EKKO

Wat hebben de Nederlandse undergroundlabels in huis?

Tekst: Michiel van de Weerd ,

Drie keer twee bands van Independent labels en een warme hap voor 5 euro. Dat is wat je krijgt bij Soeplabel, een door vier HKU-studenten bedacht minifestival in EKKO op 23 januari. “We willen een laagdrempelig festival creëren met supertoffe muziek.”

Laura Beijsens, Lieke Belderbos, Tibor Bijl en Joep Schmitz bedachten voor hun opleiding musicmanagement aan de HKU een concept voor poppodium EKKO in Utrecht. 3voor12/Utrecht sprak met laatstgenoemde. “De opdracht was het bedenken van een interessant muzikaal project voor poppodium EKKO. Voorwaarde was dat het vernieuwend moest zijn, dus wij hebben de gekste dingen bedacht; een StarWars-avond of lasergamen in EKKO”, vertelt Schmitz. Uiteindelijk is het datgene geworden wat het poppodium en de studenten het liefst wilden: een muziekfestival met muziek uit de undergroundscene. 
 
Soeplabel is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen EKKO en de HKU, maar die samenwerking wil niet zeggen dat EKKO een concept ook automatisch een plek geeft, vertelt Schmitz. “Wildgroei, een gratis avond met dansmuziek, is het laatste project dat door het poppodium omarmd werd, drie jaar geleden. Dat EKKO plaats wil bieden aan Soeplabel is hierdoor extra bijzonder, vinden wij. Het concept sluit goed aan bij het EKKO's profiel; vernieuwend programmeren en podium bieden independend labels.” Hoewel het festival een uitgebreide basis heeft, blijft de muziek centraal staan en dat is voor beide partijen het uitgangspunt geweest van deze samenwerking.
 
Publiek verdient het de muziek te horen 
Soeplabel nodigt Nederlandse independent labels uit om aan het Utrechtse publiek te laten horen wat zij in huis hebben. “We vinden dat de labels het verdienen een podium te krijgen en het publiek het verdient om deze muziek te mogen beluisteren. We hebben contact met de labels gelegd en hen uitgelegd wat we willen. Ze reageerden direct enthousiast.” Schmitz legt uit dat ze bewust weinig invloed hebben op gehad op de keuze voor de geprogrammeerde bands. “De bands zijn gekozen door de labels, zij hebben zelf bepaald hoe zij zich presenteren.”
 
Snowstar Records wordt vertegenwoordigd door Lost Bear en Bart van der Lee. Space Siren en Homemade Empire geven acte de présence namens Subroutine Records. Zoology Records, een nieuw label dat zich volgens eigen website richt op unieke muziek en esthetiek, brengt Glass Eyes en Mineral Beings naar EKKO. Zo is er van alles wat; noise rock, singer-songwriters en ambient popmuziek en dat allemaal uit de Nederlandse undergroundscene. 
 
Maar waarom de naam Soeplabel? Het antwoord getuigt van de slimme aanpak die voor dit minifestival gekozen is. “Als je op een doordeweekse avond muziek programmeert, dan zit je qua toegestane decibels aan bepaalde tijden vast en die zijn niet zo ruim als in het weekend. Daarom beginnen we vroeg. Om 19.00 uur zal de eerste band spelen. Om mensen op tijd binnen te krijgen, bieden we ze een maaltijd aan die bestaat uit soep met brood.” Mooi detail: de labels kiezen de soep uit, wat zij laten serveren past bij waar zij voor staan. Op de avond zelf wordt uitgelegd waarom ze voor welke soep gekozen hebben. De bezoekers maken dus echt kennis met de aanwezige labels. Schmitz licht een tipje van de sluier op: “Snowstar kiest voor pittige tomatensoep, Zoology voor vegetarische champignonnensoep, van Subroutine moeten we het nog horen, dat is een verrassing.”
 
Geen verspilde tijd 
De bands zijn afwisselend in het café van EKKO en op het podium in de zaal geprogrammeerd. Tussen de bands door is er vijf minuten de tijd om van het ene podium naar het andere te lopen en ondertussen een biertje te bestellen, legt Schmitz uit. “Zo verspillen we geen tijd ombouwen en kunnen de bands een fatsoenlijke set spelen.”
 
Soeplabel lijkt alle ingrediënten te bevatten om een zeer smakelijk festival te worden. Schmitz vertelt dat Lieke en hij na 23 januari ermee doorgaan, ondanks dat het project van school dan officieel afgerond is. “Het festival moet drie keer per jaar plaats gaan vinden en Lieke en ik willen er heel graag bij betrokken blijven. Als het allemaal goed gaat, zijn wij straks de programmeurs van ons eigen festival, eigenlijk best wel tof!”

Te zien: Soeplabel, woensdag 23 januari 2013 @ EKKO, Utrecht