Met Het Klassiek op jacht in Amersfoort

Zoeken naar dé evenementlocatie met dat beetje extra

Tekst: Tim van Reyswoud / Foto's: Joyce Brouwer ,

Rondrijden over een verlaten industrieterrein, gluren door raampjes en aanbellen in de hoop dat iemand open doet; het hoort allemaal bij de dagelijkse gang van zaken voor Nik Schneijderberg en Tim Hogenboom. Samen runnen zij hun creatieve evenementenorganisatiebureau Het Klassiek. Immer en altijd zijn beide heren op zoek naar speciale locaties voor hun evenementen die juist dat beetje extra bieden. 3voor12/Utrecht gaat deze keer met ze mee op jacht in Amersfoort.

De handen ineen
Tijdens onze ontmoeting op het kantoor wordt de voorliefde voor mooie locaties al vrij snel duidelijk: als creatieve onderneming is Het Klassiek gevestigd in het oude klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem. "Nadat we op onze knieën zijn gegaan, konden we per maart 2012 hier intrekken, onder de voorwaarde dat we deze vleugel van het gebouw zouden opknappen", vertelt Tim. Tim en Nik kennen elkaar uit de evenementenbranche. Tim: "Ik was in het eerste jaar van Into The Woods op zoek naar personeel dat goed kon coördineren. Door zijn vorige werkzaamheden voor Source evenementen in Utrecht werd Nik mij aanbevolen." Dankzij de hechte samenwerking ontstond er een goede relatie, waarbij het tweetal merkte dat ze elkaar feilloos aanvullen. Gezien ze allebei graag willen ondernemen, besloten ze de handen ineen te slaan. "We merkten dat we volgens dezelfde visie werkten, elkaar goed lagen en konden aanvullen. We wisten dat we samen meer mensen konden bereiken dan alleen", legt Nik uit. Zo komt Tim uit de elektronische muziekhoek en is hij de communicatie-expert. Nik is door het werk van zijn vader op festivals opgegroeid met bandjes en ontwikkelde zo zijn organisatieskills. Samen vormen ze een sterk team dat blijft leren en innoveren. Nik: "Na mijn werk bij Source heb ik me voorgenomen om zelf te gaan organiseren. Ik vind het belangrijk om mijn hart te volgen en iets te doen wat ik leuk vind. Dit geeft mij energie en ik ben blij dat ik iemand heb gevonden waarmee ik deze visie deel." 

Klassiek, maar niet oubollig
Hoewel creativiteit vaak wordt geassocieerd met vaag en chaotisch, willen Nik en Tim graag degelijkheid en structuur bieden. Ze baseren hun werkwijze op 'de 5 P’s', maar weten er altijd hun eigen kleur aan te geven. Zo betrekken ze graag nieuwe creatievellingen bij hun producties en zijn ze voor elke opdracht op zoek naar unieke belevingsaspecten. "Ook een sterke achterban is belangrijk", roept Tim. "Wij zijn heel blij met ons netwerk. De mensen die wij kennen doen graag dingen voor ons en wij doen graag dingen voor hen." Zo gaat Het Klassiek in januari met een team van vijftien mensen naar Frankrijk om een feestje te bouwen op de piste van Val Thorens. "Het team werkt een paar dagen voor ons en krijgt een week wintersport in ruil. Goede deal toch?" Op de vraag wat het werk nou zo leuk maakt, antwoordt Nik: "Zodra alles op zijn plek valt na weken of maanden hard werken en mensen je bedanken voor de mooie ervaring. Dat is de mooiste beloning van dit vak."

Tour d’Amersfoort
Eenmaal aangekomen bij het openluchttheater, de eerste locatie van onze tour door Amersfoort, vertelt Tim hoe belangrijk het belevingsaspect van een evenement is. Hoewel we op de plek van de dixi’s staan van het immer uitverkochte Into The Woods Festival, krijgen we een indruk van het imposante terrein dat afgelopen jaar 3500 mensen trok. "Mensen moeten het dagelijks leven even kunnen ontvluchten en volop kunnen genieten van het moment." Verstopt in het bos in een andere wereld krijgen mensen daartoe jaarlijks de kans bij het Into The Woods Festival. "Het is lastig om die belevingsfactor in opdrachten te verwerken als er weinig budget is", vertelt Nik. "Voor Café Onder de Linde hebben we daarom het concept 'Met De Pet Rond' bedacht. Singer-songwriters kunnen zich aanmelden, zijn vrij om te doen wat ze willen en aan het einde van hun optreden mogen ze met de pet rond voor een kleine vergoeding. Ze krijgen geen gage, maar dit concept motiveert ze wel om mensen uit te nodigen in de hoop wat meer geld te krijgen. Op deze manier betrekken we zowel de artiest als het publiek bij de programmering."

Café Hertog Jan
In de binnenstad gaan we naar voormalig Café Hertog Jan, waar Nik vroeger achter de bar werkte. Hij legt uit dat dit vroeger de plek was waar mensen heen kwamen om te dansen. "Dit was de enige kroeg waar ze house en techno draaiden. Soms stond het hier bomvol en soms was er niemand. Er was geen touw aan vast te knopen." Tim voegt toe dat deze plek een kickstart was voor veel jong talent: "Als ik nu mensen in Duitsland spreek, verwijzen ze soms naar gasten uit Amersfoort die labels runnen of dj zijn en hier vroeger altijd kwamen." Hoewel Café Hertog Jan al jaren niet meer bestaat, leggen de jongens uit dat Café Onder De Linde het stokje goed heeft overgenomen. "Zij programmeren echt jonge bands en artiesten die een podium nodig hebben. Podium De Kelder is vervolgens een mooie tweede stap."

Podium De Kelder
Na een korte stop bij de oude Kelder, waar Nik zijn eerste optredens bezocht en ook zelf voor het eerst op het podium stond, vinden we onze weg naar de huidige locatie van het poppodium. "De nieuwe programmeur is vooral gefocust op bandjes en wil jonge ondernemers de kans geven om een dansavond neer te zetten", vertelt Tim. "We zijn gevleid om deze taak op ons te nemen en willen De Kelder graag op de kaart zetten als dé plek voor feestjes in het weekend. We willen de ruimte optimaal benutten, zodat mensen kunnen dansen maar ook kunnen socializen met hun vrienden. De Kelder blijft het culturele hart van Amersfoort en we willen het graag nieuw leven inblazen door kwalitatief goede en dansbare muziek te bieden in een sfeervol jasje."

Op jacht
Het tweetal wil ons vervolgens nog graag een potentiële locatie op een industrieterrein in Amersfoort laten zien voor een ander concept. "We azen altijd op ambachtelijke loodsen, fabriekshallen... Het liefst een gebouw met een stukje monumentale waarde, een plek die arbeid, productie, industrie en mensen ademt." Een locatie met een verhaal dus. Aangekomen beginnen de ogen van Tim en Nik te stralen wanneer blijkt dat de huismeester aanwezig is. Voorzichtig wordt gevraagd of we wat foto’s mogen maken, maar al snel volgt een rondleiding en een enthousiast verhaal over de geschiedenis van het bedrijf. Nik: "Mijn hart gaat tekeer en er gaan zo ontzettend veel dingen door mijn hoofd heen. Ik heb zo veel ideeën nu ik de locatie echt van dichtbij heb kunnen zien. Dit is zo gaaf!"

2013 belooft een mooi jaar te worden voor de jongens. Op 29 januari staat Het Klassiek op de piste van Val Thorens en elke zondag is 'Met De Pet Rond' in Café Onder De Linde. Houd de website of Facebook in de gaten voor de evenementen in Podium De Kelder en andere activiteiten.