HAL16 kent geen grenzen

“Het zou wel tof zijn als we hier een dierentuin kunnen neerzetten”

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto's: Lisa te Giffel ,

Ruim tien minuten fietsen vanaf het Utrechtse centrum ligt Hal16; een oud schoolgebouw dat al tijden niet meer gebruikt wordt waarvoor het bedoeld was. De nieuwe bestemming is volgens sommigen een club, maar dat klopt niet. Welke naam willen de initiatiefnemers er dan wel aan geven? Sinds september 2012 hebben Matthijs Mom, Spencer Griët en Jasper Coenen richting gegeven aan de evenementen in HAL16. Ze besloten dan meteen maar om de boel eens flink te verbouwen.

In het pand aan de Archimedeslaan moeten kunst en muziek samenkomen, en tegelijkertijd zullen bezoekers er goed kunnen eten. De drie jongemannen noemen hun project een culturele broedplek. Volgens bedrijfsleider Matthijs Mom is er in Nederland geen enkele plek vergelijkbaar met HAL16: "Deze plek is uniek, of de locatie je nu bevalt of niet. De underground uitstraling van het gebouw doet Berlijns aan en dat is wat we willen."

"Dat HAL16 niet midden in het centrum van Utrecht ligt, zie ik als een pluspunt" vertelt Jasper Coenen. "Op deze manier trekken wij publiek dat bewust onze kant uit komt, geen dronken gasten die toevallig hier binnen komen lopen tijdens een avondje stappen. Onze doelgroep is wel heel divers. We willen met HAL16 zo breed mogelijk inzetten, dus jong en oud kan hier komen voor uiteenlopende activiteiten. Onze visie noemen we het 'nieuwe uitgaan': dat betekent dat je hier meer kunt dan alleen maar dansen. We mogen HAL16 geen club noemen, maar dat willen we ook niet, want we zijn veel meer dan dat." Spencer Griët: "Het nieuwe uitgaan betekent dat we het outdoor festivalgevoel naar binnen willen halen. Daarom bieden we bezoekers van onze feesten niet alleen muziek, maar ook goed eten zodat ze met een gevulde buik de dansvloer op kunnen. En dat alles net een beetje anders, geen ordinaire snackbar dus. Daarnaast bieden we een platform aan kunstenaars om exposities te houden, die bijvoorbeeld later op de avond over gaat in een dansavond."

Dat Matthijs, Spencer en Jasper allerlei disciplines willen samenbrengen komt voort uit hun achtergrond. Matthijs is naast bedrijfsleider van HAL16 ook onderdeel van het collectief Losse Schroeven dat onder andere aankleding op festivals verzorgt. Spencer en Jasper zijn in de eerste instantie verantwoordelijk voor de programmering en het aantrekken van externe partijen. Spencer is als organisator van feesten verbonden aan collectief Boze Buren en Jasper is mede-eigenaar van Elevation-Events (o.a. Soenda en Smeerboel). De mannen zijn door de eigenaren van het pand gevraagd om een succesvolle onderneming te maken van het gebouw en ze hebben daarin de vrije hand. Daarom besloten ze om rond de jaarwisseling te gaan verbouwen. Ze kozen ervoor om niet met professionele aannemers te werken, maar ze boden de ruimte aan kleine creatieve zelfstandigen om hun stempel op het gebouw te drukken. Jasper: "Veel jonge collectiefjes zijn hier tijdens de verbouwing bezig geweest. Zo heeft Losse Schroeven de grote zaal aangepakt en is het paintwork in de gang van The Elephants." Spencer: "De wc's zijn ook anders. Het jonge collectief Shit Art vindt dat wc's niet genoeg worden aangepakt, dus daarom nemen zij die bij ons onder handen. We krijgen bijvoorbeeld unisex wc's." Jasper: "Ja, het lijkt me geinig als een jongen z’n handen staat te wassen terwijl naast hem een meisje haar haren staat te doen."

Over de inrichting is dus goed nagedacht, maar wat staat er nu op het programma? Spencer: "We hebben de agenda tot ongeveer mei helemaal rond. Doordeweeks zijn onze ruimtes beschikbaar voor allerlei initiatieven en de zaterdag wordt een vaste dansavond met vooral elektronische muziek. We gaan voor een totaalbeleving waarbij randprogrammering niet onbelangrijk is. En niet alleen op culinair gebied. Het lijkt me ook wel tof om hier eens een keer een dierentuin neer te zetten ofzo, alles moet kunnen." "Vroeger was het voldoende om een DJ neer te zetten met een paar boxjes en lampjes. Nu gebeurt er veel meer. Die totaalbeleving willen wij doortrekken naar HAL16. Dat is tegenwoordig ook nodig om je te onderscheiden" vult Jasper aan. "We willen ook graag speciale avonden voor homo’s en lesbiennes gaan organiseren waarbij ook hetero’s welkom zijn. Maar dan mag het allemaal wel wat extraverter dan de feesten die nu in Utrecht plaatsvinden."

Het programma van HAL16 heeft een rode draad: diversiteit en creativiteit. Maar hoe zit het met de diversiteit in de muziek? Matthijs: "Het is echt niet zo dat wij alleen DJ’s hosten hier. Feit is wel dat wij voor DJ’s de benodigde apparatuur hebben, waardoor het makkelijk is om grote namen te boeken. Voor bands is dat lastiger, daar komt toch weer hele andere apparatuur bij kijken en dat hebben wij nu niet in huis. Dat neemt niet weg dat we aanvragen voor EP releases of optredens van kleine bands juist graag zien. Lokale artiesten die hier een feestje willen bouwen zijn meer dan welkom."

Te zien: The Beginning (de viering van de verbouwing), zaterdag 26 janurai 2013 @ HAL16, Utrecht