Wat begon als spottende uitspraak en een grappig T-shirt is uitgelopen op een bijzonder dj-collectief met succesvolle feesten door het hele land. Van concept tot productie, alles houden ze in eigen hand. 3voor12/Utrecht ontmoet vier van de elf creatieve producers in een prachtig vrijstaand pand in Leusden. Bert Zuilhof (bijnaam Burt Control): “Dit huis heeft een grote geschiedenis. Als tieners hielden we hier al veel afterparty’s, stonden we de hele nacht te draaien en los te gaan.” Boris Acket (bijnaam Brand!): “In het begin was het alleen maar schreeuwen tijdens de meetings. Tegenwoordig verlopen de vergaderingen wat meer gestructureerd. Daar zit gelukkig nog steeds een stijgende lijn in, haha.” Er moet dan ook het nodige afgestemd worden.
Sinds het eerste Barre Tijden-wapenfeit, een hostingklus op Into The Woods 2011, gaat het hard. Van een feest in De Kelder in Amersfoort naar een twintig-uur durend Barre Tijden-feest op Ruigoord, Amsterdam, niets is de Amersfoortse groep te gek. Robert Mulder, deel van Kerk!, is vooral trots op het laatste feest: “Er zat echt een perfecte opbouw in die dag. We begonnen ’s middags rustig, met hoepelen en chillen. De muziek werd steeds een tandje sneller naarmate het donkerder werd. We betrokken de hele omgeving erbij. Dat is Barre Tijden op haar best. Burt Control zette een legendarische set neer, die later duizenden keren is beluisterd op internet. Wat een feest.” Acket heeft een andere favoriete herinnering: “Ons feest tijdens Koninginnedag in Amsterdam, een dikke rave onder een brug, was onze eerste echte klapper. Het was een wonder dat we een vergunning kregen. Sebas (Cardboard Motel) diende een tekeningetje in, met golfjes voor water en vierkantjes voor de boxen. We waren al met heel andere dingen bezig toen we de envelop van de gemeente kregen. Het werd de eerste complete productie voor Barre Tijden, van stroom tot dixi.”
Amersfoort blijft belangrijk
Ondanks dat Barre Tijden niet zo veel meer in Amersfoort organiseert, is de stad nog erg belangrijk voor ze. Nik Schneijderberg, de regelneef van het collectief, vertelt waarom: “We mochten tijdens Amsterdam Dance Event 2012 iets doen in de Bloemenbar in Amsterdam. De hele tent stond vol, de helft kwam uit Amersfoort. Onze stadgenoten zijn dus nog erg belangrijk voor ons.” In 2013 wil Barre Tijden hen dan ook bedanken. “We gaan iets heel speciaals voor de Amersfoorters organiseren dit jaar. Wat, dat merken ze vanzelf wel!” Verder wil het collectief vooral in de grotere steden dingen doen. Mulder: “In Amersfoort kent iedereen ons intussen wel. In steden als Amsterdam hebben we nog veel zieltjes te winnen.” Een eigen festival, iets dat niet iets voor Barre Tijden? "Als we voor Koninginnedag weer een vergunning krijgen in Amsterdam, dan wordt dat zeker een feest dat je een festival zou kunnen noemen. En anders lijkt een Barre Tijden zomermiddag me wel wat. Lekker zaklopen enzo, haha.” “Aan iets groots beginnen we voorlopig niet hoor,” vult Zuilhof Mulder aan. “Je moet niet meteen alles op grote schaal willen doen. Dan ga je op je bek.”
Naast de nu al volle jaaragenda van Barre Tijden houdt iedereen er ook nog een eigen carrière op na. “We financieren alles zelf en doen alle hostings voor de pot, dat onderscheidt ons van negentig procent van alle andere collectieven.” Is er muzikaal geen verschil te horen dan? Mulder: “Oh zeker wel! Wij draaien geen commerciële deephouse of techhouse, maar vette, solid grooves.” Acket: “Wij gaan voor muziek met een ziel.”