Nordic Delight Festival: interview met founding fathers Ad Pontier en Arne Dee

“De sfeer van het festival? Knus met een industrieel randje”

Tekst: Niels Spinhoven / Foto's: Harold van de Kamp ,

Op zaterdag 2 maart 2013 vindt de eerste editie van het Nordic Delight Festival plaats. De ondertitel van het festival is A Nordic music and lifestyle expedition. 3voor12/Utrecht bevraagt initiatiefnemers Ad Pontier en Arne Dee over hun noordelijke festival-ambities.

Wij van 3voor12/Utrecht zijn ook niet zo matineus, dus het verzoek van Arne Dee en Ad Pontier om later in de middag af te spreken kwam ons niet slecht uit. Dee en Pontier zijn naast de initiatiefnemers ook verantwoordelijk voor de programmering van Nordic Delight Festival. En, niet onbelangrijk, bedrijfsleider respectievelijk ex-medewerker bij EKKO. Dee heeft er net een nachtdienst bij het poppodium opzitten en heeft een paar espresso’s nodig om zich weer mens te voelen.

Dromen
Pontier neemt daarom het voortouw bij het beantwoorden van de vraag naar waar het idee voor een festival met uitsluitend Scandinavische muziek is ontstaan. “Arne en ik ontmoetten elkaar als medewerkers voor EKKO. Daaruit ontstond het idee om te gaan werken voor Roskilde in Denemarken. Dit gigantische festival wordt gerund door vrijwel uitsluitend vrijwilligers. We kwamen daar in contact met de mensen van poppodium Gimle uit de plaats Roskilde. We zijn via die eerste kennismaking gaandeweg thuisgeraakt in de Deense en verdere Scandinavische muziekwereld.” Dee vult aan: “We ontdekten daar in korte tijd ontzettend veel goede artiesten. Toen we ons voor de zoveelste keer afvroegen waarom we daar op de Nederlandse podia zo weinig van horen en zien, is het idee ontstaan van een festival met enkel Scandinavische acts. Het plan is eigenlijk gaandeweg ontstaan maar in Roskilde geboren.“

Verwerkelijking
Dat was pakweg twee jaar geleden. Inmiddels is er heel veel werk verzet om het oorspronkelijke idee te verwerkelijken. Er is een naam gekozen, een datum geprikt, de programmering is vrijwel rond en er is een festivallocatie geregeld. Pontier: “We hebben veel keuzes moeten maken, bijvoorbeeld over de timing en de sfeer van het festival. We wilden een indoorfestival in de rustige, donkere tijd van het jaar. De keuze voor de stad ging tussen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. We hebben uiteindelijk gekozen voor Utrecht. Het kleinschalige en huiselijke karakter dat we voor ons zien, past het beste bij deze stad. Het festival op één locatie te organiseren in plaats van op verschillende podia is ook een eis geweest. We hebben met de keuze voor NUtrecht (de voormalige CAB-busremise in de Cartesiusdriehoek, red.) een locatie die zowel een ruwe, industriële kant heeft, maar waar vanwege de vele ruimtes ook een huiskamersfeer te realiseren is. Dat past precies bij wat wij zochten.”

Dertig Denen
Wellicht nog bepalender voor het gevoel van het festival is volgens Pontier het feit dat Nordic Delight Festival door enkel vrijwilligers wordt georganiseerd. “Het non-profitkarakter heeft enorm veel invloed op het gevoel van zo’n evenement.” Tijdens het festival zullen dertig Deense vrijwilligers naar Utrecht komen om te helpen tijdens het festival. Dee: “Ze kregen bij Gimle lucht van onze plannen. Ze stelden dat als wij hen kwamen helpen met Roskilde, zij ons zouden komen helpen bij Nordic Delight Festival”. Pontier: “Wat ook bijzonder is dat de medewerkers van de organisatie slaapplekken aanbieden aan de artiesten die komen spelen. We willen het festival daarmee ook voor de artiesten tot een bijzondere ervaring maken die past bij onze opzet en helpt bij het verkrijgen een goede naam."

Zwaan kleef aan
Pontier en Dee raken niet uitgesproken over het rijke muzikale aanbod in Scandinavië. Pontier: “Bij het programmeren van dit festival voelde ik me als een kind in een snoepwinkel; er zijn zoveel meer artiesten de moeite waard dan we in het programma kwijt kunnen. De stelregel is overigens dat we alle acts zelf eerst een keer live willen hebben gezien voor we ze programmeren. Dat is gelukt, behalve bij Lydmor. We kregen haar getipt door verschillende Deense insiders, dus we hebben de gok maar genomen.” Dee: “Het publiek heeft altijd centraal heeft gestaan bij de keuze van de acts. We hebben niet willen programmeren op een bepaalde stroming. We willen een divers programma bieden voor nieuwsgierige muziekliefhebbers. We realiseren ons dat niet alle artiesten en bands op de line up meteen een belletje doen rinkelen, maar juist daardoor hopen we het publiek positief te verrassen.” Omdat Nordic Delight Festival het podium biedt aan veel acts die in hun thuisland als veelbelovend te boek staan maar die nog nooit in Nederland te zien zijn geweest, verwordt het festival onbedoeld een beetje een showcase-festival voor Nederlandse boekers. Het wordt daarmee mogelijk een springplank voor bands naar een nieuw publiek in een ander deel van Europa. Dat levert onverwachte situaties op. Dee: “We waren aangenaam verrast toen we de laatste tijd spontaan werden benaderd door Scandinavische artiesten die de line-up hebben gezien en die graag willen aansluiten.”

Mash-ups
Nordic Delight Festival probeert tijdens het festival de verbinding te leggen tussen Nederlandse artiesten en de artiesten die op het festival spelen door het faciliteren van zogenoemde mash-ups. Dee: “Tijdens het festival zijn de oefenruimtes van dB’s beschikbaar voor artiesten om samen te experimenteren. De mooie resultaten van deze samenwerkingen gaan we, hoop ik, terug zien op het podium, maar dat blijft afwachten. Samenwerkingen die nu gepland staan, zijn die tussen Ane Trolle en Nunos Dos Santos. We zijn ook bezig met een samenwerking tussen Lay Low en Sunday Sun en hebben een Utrechts koor en strijkkwartet gevraagd mee te spelen met bepaalde artiesten.”

Insteken, omslaan, doorhalen en koffie
Nordic Delight Festival wil meer bieden dan muziek alleen. Over de eerder genoemde lifestyle expedition is ook uitgebreid nagedacht. Pontier: “We gaan meer aspecten van de Scandinavische cultuur laten beleven, zoals film- en eetcultuur. Filmplatform Breaking Ground zal een doorlopend programma verzorgen van Scandinavische shorts van filmstudenten. En Carla Visch, mede-oprichtster van de Zweedse lunchrooms Broodnodig, verzorgt mede de publiekscatering. Verder hebben we Lego- en breiworkshops en zal het Deense The Coffee Collective ervoor zorgen dat er een fatsoenlijke kop koffie te krijgen is.”

Over dat het geen eenmalig feestje wordt zijn beide heren helder: “Met deze eerste editie zetten we een naam neer. Met deze ervaring staan we naar verwachting sterker bij het boeken van grotere artiesten voor toekomstige edities. De Zweedse muziekwereld is nog vrij afwachtend. Hopelijk opent een succesvolle eerste editie daar ook deuren.”

Het moet nog allemaal gebeuren, maar Pontier is al een stap verder. Hij reist binnenkort weer af naar Oslo. Om nieuwe contacten te leggen voor editie van 2014...

Te zien: Nordic Delight Festival met onder andere Ane Trolle, Lars and The Hands Of Light, Nelson Can, de Trollenwol Breiworkshop en nog veel meer, 2 maart 2013 in NUtrecht