Ane Trolle. Een zoektocht via Google levert naast een MySpace-pagina en wat YouTube-filmpjes niet zoveel op. Dat zal bij menig artiest die op het affiche van Nordic Delight prijkt niet anders zijn. Volgens de Engelse Wikipedia-pagina staat de Deense singer-songwriter vooral bekend om haar samenwerkingen met andere artiesten, waarbij die met Trentemøller vooralsnog haar grootste wapenfeit is. Trolle zegt dat haar muzikale carrière eigenlijk in de Deense undergroundscene is begonnen. "Ik nestelde me beetje bij beetje in de undergroundscene van Kopenhagen. Ik improviseerde veel met andere artiesten en op die manier heb ik echt de capaciteiten ontwikkeld om mooie melodieën te maken. In dat opzicht was het perfect om met een band te spelen. Ik ontmoette onder meer F.U.K.T., Peder en Trentemøller en daar zijn mooie dingen uitgerold." Trolle vindt het vooral interessant om zichzelf nu op al die verschillende producties terug te horen. "Het was een goede manier om mijn stem middels verschillende muziekstijlen te ontwikkelen. Men zegt wel eens dat ik een veelzijdige zangeres ben; die veelzijdigheid is zonder twijfel gedijd door die samenwerkingen."
Samenwerking met producer Peter Leth
Die samenwerkingen met andere artiesten boden Trolle inspiratie om een soloalbum te gaan maken. Honest Wall kwam in oktober 2012 uit in Denemarken. Voor het album werkte Trolle met producer Peter Leth, die zaterdag 2 maart ook op het festival speelt onder zijn artiestennaam Lars and the Hands of Light. "In eerste instantie wilde ik met verschillende producers werken, maar toen ik zijn producties had gehoord, was ik ervan overtuigd dat hij perfect de sfeer kon creëren waarnaar ik op zoek was. We hechten beide veel waarde aan artistieke vrijheid. De vorm van liedjes is daarbij van ondergeschikt belang. Ik wilde niet zomaar een stel popsongs schrijven; ik wilde echt een verhaal vertellen. Dat doe ik al van kinds af aan. Dan liep ik fluitend de straat op, het bos in en stond ik mijn verhalen daar hardop te verkondigen."
Improvisatie
Ane Trolle wordt niet graag in een hokje geplaatst en wil op artistiek vlak niet in herhaling te vallen. "Ik moet mezelf dwingen me te blijven vernieuwen. Dat is de drijvende kracht achter mijn muziek. Ik wil vooral niet blijven hangen in één en dezelfde manier om mezelf uit te drukken. Wat ik het allerliefste doe, is het improviseren op het podium. Op die plek en op dat moment ervaar ik de puurheid die muziek te bieden heeft en daar komen al mijn artistieke impulsen samen. Het is de plek waar me niet langer bewust ben van ruimte en tijd."
Verhalen vertellen is wat ze wil, maar waarover dat dan precies gaat, doet er volgens Trolle niet eens zo heel veel toe. Voor debuutalbum Honest Wall ging het haar vooral om het koppelen van verschillende stemmingen en stijlen en wilde ze daar een samenhangend album van te maken. "De melodieën die ik schreef, reflecteerden precies de atmosfeer die ik wilde terug horen in mijn eigen muziek. Voor Honest Wall stapte ik bewust af van het elektronische genre en wilde ik mijn diversiteit als zangeres laten horen."
Eerste optreden in Nederland
Net als meer dan twintig andere Nordic acts maakt Ane Trolle op zaterdag 2 maart haar opwachting tijdens het Nordic Delight festival. Trolle ziet het als een geweldige kans om haar muziek ook over de grens te laten horen. "Het wordt mijn eerste optreden in Nederland. Ik ben dus net zo benieuwd als de organisatie wat me te wachten staat. Maar op basis van de acts moet het wel goedkomen, denk ik. De Deense muziekscene is erg hecht, dus ik ken wel een aantal van de artiesten die er spelen." Verder is de singer-songwriter erg enthousiast over het experimentele karakter van het festival. "Ik geloof dat DJ Nuno Dos Santos bezig is met een remix van mijn album. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat klinken. Voor mijn eigen optreden neem ik alleen mijn bassist mee. Zodoende zullen de nummers heel anders klinken dan op het album, maar ik hou er wel van om de zwaarte van een lied terug te brengen. Tegelijkertijd kijk ik er juist ook erg naar uit met het koor (Dekoor Close Harmony, red.) te gaan spelen."
Nieuwsgierigheid
Trolle vindt het belangrijk dat haar muziek goed overkomt tijdens een optreden en heeft in dat opzicht dan ook wel degelijk bepaalde voorbeelden. "Ik bewonder de manier waarop Nina Simone op de bühne staat. Ze oogt zo sterk en kwetsbaar tegelijk en is ongeëvenaard in het zich eigen maken van andermans liedjes, zonder de essentie daarvan te verliezen. Ook Karen Dalton inspireert mij. Ze heeft in haar jeugd aandachtig naar de slaapliedjes die haar oma voor haar zong geluisterd en die herinneringen verwerkt in haar muziek. Ik luister veel naar Leonard Cohen als het gaat om teksten. Hij is een van de beste verhalenvertellers ter wereld. The Flaming Lips vind ik heel goed om hun gekke melodieën en producties. Er zijn veel artiesten naar wie ik opkijk en op wie ik stiekem een beetje jaloers ben om wat ze bereikt hebben in de muziek."
Genoeg inspiratie om uit te putten, maar Trolle vindt het lastig te zeggen welke richting ze muzikaal gezien op zal gaan op haar tweede album. "Ik leg mezelf geen grenzen op bij het maken van muziek. Nieuwsgierigheid is het belangrijkste. Als er een moment komt waarop ik niet meer nieuwsgierig ben, stopt alles. Het gebruiken van mijn verbeelding is essentieel in het werk dat ik wil leveren."
Te zien: Ane Trolle e.v.a. tijdens Nordic Delight festival, zaterdag 2 maart 2013 @ NUtrecht (naast dB’s) en dB’s, Utrecht. Kaarten winnen? 3voor12/Utrecht geeft er twee weg.