Creativiteit
Niets menselijks is ook orks, zombies en elfjes vreemd. In hun prachtige kostuums paraderen ze over de paden en lanen van landgoed De Haar, achternagezeten door schietgrage fotografen. Want wanneer krijg je nou zoveel moois op een presenteerblaadje aangeboden? Dat vindt ook groengeschminkte boself Gerhard, die aan een picknicktafel van z’n biertje nipt. ‘Ik geniet enorm van de creativiteit die ik hier zie’, zegt hij. ‘Dat is voor mij nog wel het belangrijkst van de Elf Fantasy Fair.’ Zelf is hij die ochtend tot elf omgetoverd bij één van de professionele grimeerstands op het terrein. Zijn outfit houdt het midden tussen middeleeuws kostuum en boswachterstenue. Op de fair ontmoet Gerhard fantasyliefhebbers uit heel Europa die hij via virtuele wereld Second Life leerde kennen. Zijn Duitse buurvrouw knikt: ‘We wonen daar in een elfenwereld.’ Van het hoofdpodium klinkt het openingsnummer van de middeleeuwse muziekgroep Capud Draconis. Wat vindt Gerhard van de muziek op de Elf Fantasy Fair? ”Middeleeuwse muziek, folkmuziek: ik mag er graag naar luisteren. In m’n huis in Second Life stem ik de radio ook geregeld af op de folkzender. Er komen dan altijd wel wat mensen bij me in de huiskamer zitten. Gezellig.”
Muziek op Elf Fantasy Fair 2013
"Een muzikaal spektakel tussen Folkwoods en Oerol"
Waar ze vooral voor komen, de bezoekers van de Elf Fantasy Fair? De sfeer. De bijzondere kraampjes. De creativiteit van al die wonderlijk uitgedoste bezoekers. En de muziek? ”Ach, hier vind ik het best grappig, maar thuis zou ik het nooit opzetten.“ Bij Europa’s grootste fantasy-event ontsnapt de bezoeker vooral even aan het leven van alledag in het sprookjesachtige decor van Kasteel de Haar. Afgelopen weekend beleefde het festival zijn dertiende editie met zo’n 25.000 bezoekers.
Sfeer
Een stukje verderop heeft een slanke verschijning in korset en tule zich neergevlijd op het gras. Met haar lichtgetinte huid en zwartgestifte lippen is ze in deze omgeving grappig genoeg een opvallende verschijning. Haar fantasynaam is Linah Rose. ”Dit kostuum heb ik zelf gemaakt in twee uur tijd. Maar ja, ik ben dan ook kleermaker!” giechelt ze. ”Ik ben niet verkleed als een bepaalde personage hoor, ik vond dit gewoon een mooie combinatie. En nee, die muziek hier is niet echt mijn ding. Ik zou zoiets thuis nooit draaien. Maar het past wel goed bij de sfeer. En die is heel leuk!”
Muziek versterkt sfeer
”Sfeer is inderdaad heel belangrijk op de Elf Fantasy Fair. En muziek kan dat versterken”, verklaart festivaldirecteur Stefan Struik de dag na de fair aan de telefoon. ”We zijn geen puur muziekfestival, zoals Castlefest dat bijvoorbeeld is. Bij Elf Fantasy Fair gaat het om de juiste mix van entertainment en serieuzere zaken. Je vindt er kostuumwedstrijden en dansworkshops naast lezingen en oude ambachten. Muziek werkt daarbij als aanvullend element.”
Opvallend aan de muziekprogrammering van 2013 is het ontbreken van echte headliners uit het middeleeuwse- en folkmuziekgenre, zoals die bij eerdere edities wel te zien waren. Op de podia en 'loslopend' tussen het publiek staan wat minder bekende namen als Pyrates! (UK), Kelten zonder Grenzen (NL), Serpentyne (UK) en Ars Floreo (D). Met hun stoere uptempo songs of gevoelige ballades hebben die overigens een zeer aanstekelijke werking op het publiek, dat volop meedanst en -klapt. ”Het is geen bewuste keuze geweest”, zegt Struik. ”We streven zeker naar één aansprekende headliner op het programma. Daarnaast willen we meer show en spektakel in de muziekprogrammering gaan brengen. Denk aan een Cirque du Soleil-achtige sfeer.” Elf Fantasy Fair zou op die manier een festival moeten worden tussen Folkwoods en Oerol in. Struik: ”Neem bijvoorbeeld de Tsjechische groep Maledictus: schermers en stuntmannen die ook aan Hollywoodproducties en historische actiefilms meewerken. Zij gaven dit weekend een schermshow in steampunkstijl met special effects, stunts, vuur en flink wat humor. Zoiets, dát is nu echt Elf Fantasy Fair.”
Gezien: Elf Fantasy Fair, zondag 21 april @ Kasteel de Haar, Haarzuilens