De verhalen over een muzikale verschuiving naar Southern rock deden al wat langer de ronde. Het definitieve bewijs was te zien op een sessie die Tenement Kids een paar maanden geleden opnam voor Walk In | Play | Walk Out. In de vier nieuwe nummers horen we soulvolle rock met invloeden van Bruce Springsteen, The Gaslight Anthem en vooral Drive-By Truckers. Wilbrink vindt zelf niet dat Tenement Kids een Southern rockband is. “De stereotype southern rockband is Lynyrd Skynyrd of the Allman Brothers. Net als zij maken wij muziek uit het zuiden van Amerika met veel ingrediכnten uit gospel en soul. We zijn echter een stuk rauwer en moderner, misschien is dat wel de punkachtergrond.” De verandering was een bewuste keuze: “Vier jaar geleden sprak ik na een optreden in de Escape in Veenendaal backstage met Martijn Koetsier (gitarist) en Tim Meijer (bassist) over wat we nog meer met muziek konden doen.” De uitkomst van dat gesprek was dat ze geen punk meer wilden maken maar hun horizon wilden verbreden. Een stap die voor de toenmalige drummer lastig te verteren was. “Die is meteen gestopt nadat we het hem vertelden”, lacht Wilbrink. “Maar dit is de muziek die we willen maken”
Begin 2009 vindt de band een nieuwe drummer waarmee ze aan een nieuw album gaan werken. Het schrijfproces is ook veranderd. Debuutalbum We’ve All Been Down is helemaal door Wilbrink geschreven, binnen een punkrockstramien. Voor het nieuwe album ging hij met niet meer dan refreintjes of een bepaald gevoel de oefenruimte in. “Daar hebben we ook de invloeden van de andere bandleden ruimte gegeven. Die variכren van akoestisch en folky naar vrij harde shit”. De grootste inspiratiebron voor de hele band is Drive-By Truckers. “Niet dat we per se die muziek wilden spelen, we wilden vooral de manier benaderen waarop zij met elkaar musiceren. Daarbij zijn hun nummers niet alleen goed maar ook heel verhalend.” Maar er zijn wel verschillen legt Wilbrink uit: “Zij zitten tussen country en rock, wij wat meer tussen soul en rock.”
Met de keuze voor een nieuw geluid ging Wilbrink zelf ook weer meer muziek luisteren. “Vroeger, tot een jaar of acht geleden, was 90% van wat ik luisterde punk. Daar werd ik heel enthousiast en gretig van. Ik kocht cd’s, checkte dan het bedanklijstje op namen van andere bands en ging vervolgens naar Rob's Ceedee Shop in Ulft om weer een andere cd te bestellen. Dat gevoel komt nu weer terug, maar dan veel breder.”
De hernieuwde passie voor muziek leidde ook tot de oprichting van het blog: Nummer van de Dag, waarmee hij in januari 2011 per toeval is begonnen. “Ik liep al de hele week met ‘Bell Bottom Blues’ van Derek and the Dominos in mijn hoofd. Een clipje van dat nummer plaatste ik op Facebook en schreef daarbij: ‘Goed voornemen, elke dag een goed liedje’. Toen reageerde iemand met: ‘waarom begin je geen blog’?” Dat heeft Wilbrink gedaan. Inmiddels doet hij het samen met zes andere muziekliefhebbers, waaronder Martijn Koetsier. Meest trots is hij op zijn allereerste stuk na de doorstart: Gimme Shelter van the Rolling Stones, dat de mythe van Merry Clayton ontrafelt. “Het is eigenlijk een journalistiek stuk waarin ik het legendarische verhaal achter Merry Clayton heb uitgezocht. Het is extra mooi omdat Nummer van de Dag daarvoor een maand heeft stil gelegen. Sindsdien hebben we geen dag meer gemist!”
De band heeft het Nummer van de Dag-concept ook gebruikt voor de promo-actie die deze week is gestart. Elke dag wordt er op de website een nummer van het nieuwe album gepubliceerd met daarbij allerlei extra’s zoals een begeleidend stukje, de songteksten en een video. Auteurs van de stukjes zijn onder andere Tijs Heesterbeek (Effenaar), schrijver Henk van Straten, acteur Korneel Evers, Face Tomorrow-gitarist Aart Steekelenburg en 3voor12radio-dj Roosmarijn Reijmer. Tijdens de cd-presentatie op 6 oktober in EKKO zal de band alleen maar nieuw materiaal spelen. “De oude nummers zijn niet meer te verenigen met ons huidige materiaal. Wel spelen we twee covers, waaronder ייn van Charles Bradley.”
Maar voor het zover is doet de band van 21 tot en met 23 september eerst nog mee aan de Utrechtse editie van het 48 hour music video project. Het nummer waarvoor een video wordt gemaakt is All Night Train, de single. Verder blijft Wilbrink nog in het ongewisse over hoe het weekend er uit gaat zien. “Vrijdagavond moeten we het concept rond hebben en zaterdag gaan we opnemen. Heel anders dan we normaal te werk gaan. Normaal nemen we overal de tijd voor.” Daarna is het tijd om het interview te stoppen, er moet namelijk nog een nieuw Nummer van de Dag worden geschreven.
Ruim drie jaar geleden verscheen debuutalbum We’ve All Been Down van Tenement Kids. Met die plaat bevestigde de band de reputatie die met de eerste demo en de vele live-optredens was opgebouwd: die van een energieke en ongepolijste punkrockband. Op 5 oktober verschijnt het tweede album bij Suburban Records. Tussen het eerste en het tweede album is het bandgeluid behoorlijk veranderd zonder daarbij aan emoties en kracht in te boeten. 3voor12/Utrecht vroeg zanger/gitarist Gijs Wilbrink om uitleg over die verandering.
Te zien: Tenement Kids, Paceshifters en Deacon, zaterdag 6 oktober 2012 @ EKKO
Tenement Kids verschijnt op 5 oktober bij Suburban Records