Popronde Utrecht 2012: de tips van 3voor12/Utrecht

Binnenstad voor de tiende keer decor van muzikale trektocht

Tekst: Iris van Korven ,

Donderdag 18 oktober doet de Popronde wederom Utrecht aan. Voor de tiende keer spelen tientallen bands en singer-songwriters gedurende de hele avond in cafés en poppodia verspreid over de binnenstad van Utrecht. Het uitgangspunt van de Popronde is dat bands niet in hun eigen stad of regio mogen spelen. Zodoende speurde 3voor12/Utrecht uitvoerig bandwebsites en -biografieën af en zette de meest veelbelovende acts voor je op een rij.

Voor degenen met een lege agenda op donderdagmiddag is het zeker de moeite waard vanaf 16.00 uur een kijkje te nemen bij een van de akoestische sessies in de Voorstraat. We beginnen in Plato, bij Bird on the Wire. Het drietal verzorgde onlangs nog het voorprogramma voor St. Vincent in de Melkweg en heeft al een single in de Londense platenzaken liggen. Lijkt ons genoeg reden om er even een kijkje te gaan nemen. En mocht je verhinderd zijn, dan kun je de Amsterdamse band ook ’s avonds nog bewonderen in de Spiegelbar van Tivoli. Dat geldt overigens net zo voor dyzack, een voor velen wellicht oude bekende met nieuw materiaal en Lucas Hamming, een jonge maar vastberaden ‘singer-songstoner’. Beide spelen ’s middags in de Voorstraat, maar zijn ’s avonds nog elders in de stad te vinden.

In de avond raden we je allereerst aan naar Orlando (20.00 uur) in de Spiegelbar van Tivoli te gaan. Tessa Douwstra speelde afgelopen vrijdag nog met enkel blazers en een gitarist in EKKO, maar belooft tijdens de Popronde met haar hele band op te treden, dat wil zeggen blazers, gitaren, drums en bas. “Muziek om de muziek”, luidt een zin in de biografie op haar website. Dat is in principe waarvoor we 18 oktober in de binnenstad te vinden zijn, nietwaar?

We snellen vervolgens naar ’t Hoogt voor de melancholische no-nonsense liedjes van Birdt (20.45 uur). Alleen die combinatie roept al hoge verwachtingen op. Niet helemaal overtuigd? Geen probleem. Met 35 bands verspreid over 26 locaties kun je je eigenlijk niet vervelen deze donderdagavond. Zo wordt het rond de klok van negen al moeilijk kiezen tussen de hypnotiserende folk van de ietwat mysterieuze Rebecca Sier (21.00 uur, Derat) en het nu al veelvuldig geprezen Palio Superspeed Donkey (21.15 uur, Stadsgenoot). Waarom? Ze schijnen de charme van Arctic Monkeys in hun ‘vroege’ jaren te hebben. Maar echt.

In EKKO spelen de hele avond door bands die eerder te beluisteren waren op een Hollandse Nieuwe-compilatie van 3voor12. Hier zullen Willard Cody, Those Foreign Kids, Wolvon en Fellow achtereenvolgens hun opwachting maken. Eerstgenoemde is ook te zien in KNG56 voor één van de twee Cortonville-sessies.

Wat je verder nog moet gaan zien? Het Rotterdamse S As In Assassins (22.00 uur, Central Park) neemt sowieso al de prijs voor beste bandnaam mee naar huis en Nouveau Vélo (22.15 uur, De Stad) belooft ons ‘Do-It-Yourself-geen-hi-fi-recht-voor-je-raap-stiekem-achter-je-rug-gitaar-bas-drums’. Ook interessant: The Jacks (23.30 uur) heeft al dertien Popronde-shows achter de rug en doet er na vanavond nog eens tien. Lijkt ons overigens een prima manier om de avond mee af te sluiten in Kafé België.

Te zien: Popronde Utrecht 2012 met o.a.  Bird on the Wire, dyzack, Lucas Hamming, Orlando, Birdt, Rebecca Sier, Palio Superspeed Donkey, Willard Cody, Wolvon en The Jacks, donderdag 18 oktober 2012 @ diverse locaties, Utrecht