Utrecht presenteert plannen voor Culturele Hoofdstad 2018

Weinig concrete projecten met popmuziek

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto's: Arwen Schade ,

Gemeente en provincie Utrecht willen in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa worden. Op dinsdag 30 oktober is het bidbook dat die kandidatuur kracht bij moet zetten ingeleverd bij de jury. Daarmee is Utrecht officieel kandidaat voor de titel Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. De andere kandidaat-steden zijn Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht. Het komende jaar wordt duidelijk welke van deze vijf steden in 2018 een jaar lang in de spotlights staat. 3voor12/Utrecht ging in het 296 pagina's dikke bidbook op zoek naar projecten die met popmuziek te maken hebben.

Waarom wil Utrecht in 2018 Culturele Hoofdstad worden?
Utrecht Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 is een gezamenlijke ambitie van gemeente en provincie Utrecht. De Culturele Hoofdstad van Europa bestaat sinds 1985 en heeft als doel de culturele rijkdom van Europa te laten zien en de burgers van alle landen kennis laten maken met de grotere gemeenschap waartoe ze behoren. Elk jaar mogen twee Europese landen een Culturele Hoofdstad leveren. De gekozen steden organiseren in dat jaar tal van bijzondere culturele activiteiten, zowel voor de eigen inwoners, als voor iedereen daarbuiten, binnen of buiten Nederland.

Door een jaar lang in de spotlights te staan, hoopt Utrecht op een culturele en sociale stimulans, economische groei en een positieve internationale uitstraling. De Utrechtse troeven voor 2018 zijn: "een jonge bevolking, een rijke geschiedenis, een sterke culturele basis waarin ook bedrijven, onderwijs en wijken een vaste plek hebben, een keur aan hoge onderwijsinstellingen en een groeiende creatieve sector. Bovendien is Utrecht een stad die Europa omarmt en niet alleen in de aanloop naar 2018."

Wat kunnen we verwachten in 2018?
'Trust the Future, Create your City' is de titel van het Utrechtse bidbook. Daarmee wordt bedoeld: "Kijk voorbij de economische crisis. Heb vertrouwen – in jezelf, in de ander, in je stad, in Europa. Bouw samen met anderen aan jouw stad van de toekomst. Met cultuur in het middelpunt, want dat zit Utrecht in de genen."

In 2018 zijn er:
• Evenementen, Tentoonstellingen & Festivals: het hele jaar door zijn er speciale, eenmalige evenementen en festivals in stad en regio.
• Expo: de Expo 'Create your City' is een half jaar lang permanent geopend in de warme maanden (van april tot en met begin oktober).
• Regulier cultureel programma stad en regio Utrecht, waarbij alle disciplines vertegenwoordigd zijn: podiumkunsten, filmtheaters, beeldende kunstroutes in de openbare ruimte, permanente tentoonstellingen in het Museumkwartier en in kastelen, lustwarandes, forten en andere erfgoedlocaties.

En wat kunnen we verwachten wat betreft popmuziek?
Het bidbook zegt maar weinig over popmuziek. De term zelf komt maar één keer voor, bij een verwijzing naar de functie van het nieuwe Muziekpaleis. Ook de bestaande popinfrastructuur wordt niet genoemd. Niks over Tivoli, EKKO en dB's. Vredenburg wordt wel genoemd maar dan vooral in een historische context en als plek voor het nieuwe Muziekpaleis. Datzelfde Muziekpaleis moet wel één van de culturele hotspots van het programma in 2018 worden. Verder wordt er vooral gesproken van "de grote podia in Utrecht en de gezamenlijke Utrechtse festivals". Een aantal bestaande festivals wordt bij naam genoemd: de Gaudeamus Muziekweek, Impakt, Festival a/d Werf (SPRING festival), Tweetakt en het Bevrijdingsfestival. Maar niks over Summer Darkness, In Vervoering of Le Guess Who?, het festival dat misschien wel meer dan welk ander Nederlands festival ook een internationale uitstraling en fanbase heeft. Nieuw is wel een tiendaags Burning Man-achtig festival op het voormalige militair vliegveld Vliegbasis Soesterberg. Kytopia wordt één van de broedplaatsen, naast onder andere Vechtclub, NUtrecht en de Concordiastraat.

Ook de ruim 160 projectvoorstellen die de afgelopen twee jaar zijn ingediend voor de Utrechtse kandidatuur bevatten maar weinig concrete verwijzingen naar popmuziek. Eén van die voorstellen is de Kytopia Karavaan. Halverwege 2017 beginnen Colin Benders en zijn muzikantencollectief aan een Grand Tour door Europa. Ze trekken langs dorpen en steden en zuigen tijdens de zwerftocht de rijkdom van het continent in zich op, een muzikaal laboratorium. Wie wil sluit zich aan bij de Kytopia Karavaan. Aan het eind van deze Europese ontdekkingsreis presenteren de muzikanten van Kytopia zich in de zomer van 2018 met hun Europese collega-muzikanten op Soesterberg. In de aanloop naar 2018 ligt er nog wel een uitdaging voor de popsector om zich beter op de kaart te zetten, bijvoorbeeld in een tweede versie van het bidbook.

Hoe verder?
Op 30 november presenteert de Utrechtse delegatie met vertegenwoordigers uit bedrijfsleven, culturele sector, onderwijs en stad en provincie het bidbook aan de internationale jury. Dan valt het besluit of Utrecht doorgaat naar de volgende ronde. Halen ze die, dan wordt in het voorjaar van 2013 een aangescherpt en verder uitgewerkt bidbook ingeleverd. In de zomer van 2013 bezoekt de internationale jury stad en provincie, waarna zij in september bekendmaken welke Nederlandse stad wordt voorgedragen als Europese Culturele Hoofdstad 2018. Daarna volgt de officiële benoeming.