Kort Utrechts Popnieuws Week 45

Met Houten Deathfest, Mister and Mississippi, Bart van der Lee, Ga op je Bek, Qbical, Annelotte de Graaf en nog veel meer.

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overstelpt met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij – te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week een propvolle editie met nieuws over onder meer Houten Deathfest, Mister and Mississippi, Bart van der Lee, Ga op je Bek, Qbical en Annelotte de Graaf.

Houten Deathfest volgend jaar twee dagen
Houten Deathfest, het meest extreme muzikale feestje van Midden-Nederland, breidt uit. Liefhebbers van brute deathmetal kunnen de nekspieren alvast gaan trainen, want de achtste editie zal op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2013 plaatsvinden in Jongerencentrum Enter in Houten. Inmiddels is ook al een indrukwekkend lijstje bands geboekt, stuk voor stuk schitterende namen, zoals Epicardiectomy, Tombthoat, Vomitous, Indecent Excision, Goretrade, Putridity en Carnivore Diprosopus. In totaal zullen achttien bands een aanslag plegen op de trommelvliezen, waarvan er tot nu toe elf bevestigd zijn. Binnenkort zal de laatste informatie over het festival op de website te vinden zijn. Wie in de buurt wil overnachten, kan in zijn eigen auto op de parkeerplaats terecht… Nieuwsgierig geworden? Lees hier het verslag van de afgelopen editie.
 
 
Mister and Mississippi in sneltreinvaart van school naar debuut op V2
In de afgelopen anderhalf jaar heeft de Utrechtse folkband Mister and Mississippi zich razendsnel ontwikkeld. Geformeerd als schoolband op de Herman Brood Academie, met het vierde optreden de Amsterdamse Popprijs in de Melkweg Max winnen, naar voorprogramma's voor Patrick Watson en Blaudzun en nu een platendeal bij V2 Records. Het viertal presenteert het zelfgetitelde debuutalbum, opgenomen bij Reyn Ouwehand, op 25 januari in Tivoli de Helling. Lees hier het interview van 3voor12’s Ingmar Griffioen met gitarist Danny van Tiggele.


Eerste editie Nordic Delight Festival op 2 maart in NUtrecht
Afgelopen weekend waren we bij Nordic Delight presents, het voorproefje van het festival dat op 2 maart 2013 plaatsvindt. De locatie voor het festival is NUtrecht, de hallen van het voormalige Centraal Auto Herstelbedrijf in het Cartesiusgebied (naast dB’s). Op drie podia wordt dan onder andere opgetreden door Daniel Norgren, Lars and the Hands of Light, Highasakite, Ane Trolle en de komediant Johan Glans. Daarnaast is er van alles te ontdekken op het gebied van de Scandinavische film, design, mode en de Noord-Europese keuken.


Ga op je Bek Festival maakt nieuwe namen bekend
Meer dan twintig cabaretiers, theatermakers, ondernemers, journalisten, kunstenaars, DJ's en consultants uit het hele land leveren zaterdag 1 december 2012 belangeloos een bijdrage aan het eerste Ga op je Bek Festival in HAL16. In een setting die doet denken aan de Parade kun je tijdens dit festival in een speciaal gebouwd faallaboratorium op je bek gaan zoals jij dat wilt; door te vechten met een onbekende, een blauwtje te lopen en/of op te biechten, te solliciteren op je droombaan, je te laten overhoren door boze Duitse leraren of een spoedcursus stand-up comedy en nog veel meer. Rens de Jong, Pitto, Jan Beuving, Michiel Zonneveld & Frans van Schijndel, Stichting Nieuwe Helden, Jason Gwen en Remko van der Drift zijn enkele van de namen die de bezoekers door middel van workshops, experimenten, trainingen en performances inwijden in het plezier van het falen. Het volledige programma staat op http://www.gaopjebekfestival.nl. Tot 1 december komen daar nog nieuwe namen bij. Het festival eindigt met een groot faalfeest met onder meer Pitto, B&S en WR72. Op Je Bek Festival begint om 19.00 uur en duurt tot 4.00 uur. Tickets zijn € 12 (inclusief snack).


Nieuw album Bart van der Lee via crowdfunfing
In maart 2013 verschijnt als alles goed gaat het nieuwe en derde album van de singer-songwriter Bart van der Lee. Hij heeft al één weekend in de studio gezeten voor de eerste opnames van de “meeslepende, melancholische en ontroerende nummers” die hij de afgelopen twee jaar heeft geschreven. Het album wordt geproduceerd en gemixt door Stefan Breuer en er wordt op meegespeeld door leden van I Am Oak, Lost Bear en This Leo Sunrise. Maar om het album ook daadwerkelijk te maken, heeft Van der Lee onze hulp nodig. Via crowdfundingplatform Voordekunst wil hij geld inzamelen om dit album te realiseren. Als je doneert, krijg je daar natuurlijk iets voor terug. Dat varieert van zijn nieuwe album tot een huiskamerconcert bij jou thuis met allerlei extra dingen! Lees hier meer over het nieuwe album en de actie van Van der Lee.

Bart van der Lee from voordekunst on Vimeo.


Fan kleit How to Throw a Christmas Party-videoclip
Thijs ter Avest maakt ieder jaar een kerstvideoboodschap voor zijn familie. Dit jaar gebruikte hij daar het nummer ‘Shelter Folks’ van How to Throw a Christmas Party voor. Met klei maakte Ter Avest een stop-motion animatie die bestaat uit 1.300 foto's. In de clip brengen zijn kleipop-alter-ego en zijn gezin de kerstgedachte in de praktijk. Onder andere een zwerver, een rasta en Geert Wilders maken daar dankbaar gebruik van. How To Throw A Christmas Party bezoekt voor het derde achtereenvolgende jaar kerststallen in het hele land. Op 23 december staan ze in Tivoli Oudegracht.


Debuutalbum Sofie Letitre verschenen

Vandaag, 9 november, is het debuutalbum van de singer-songwriter Sofie Letitre verschenen. De Utrechtse is de afgelopen anderhalf jaar bezig geweest om haar de nummers voor 'Back Where We Come From' op te nemen. Hieronder alvast een voorproefje.


Fijne demo van Annelotte de Graaf
In de tweede helft van oktober verbleef Annelotte de Graaf van Oh, Brave Wide Eyes twee weken in Istanbul voor het project Routes to Transformation. Daar heeft ze het nummer ‘Into The Great Wide Open’ afgemaakt en opgenomen. Het is een demo waar ze zelf over zegt: “Ik weet echt geen shit van mixen en opnemen en elektrisch gitaarspelen dus daar moeten jullie maar even doorheen luisteren :)”. Dat doen we graag.


Nieuw album voor Qbical
Van de Amersfoorste producer en DJ Qbical is op 5 november het tweede album verschenen. Op 'The Night' mixt hij disco, indie pop en allerhande andere elektronische gekheid met zijn normale house-sound. 'The Night' is te kopen en te beluisteren op de Bandcamp van Qbical.

Remember October releast Electric Hearts EP
Op 1 november heeft Remember October de eerste EP 'Electric Hearts' uitgebracht. Op de EP zijn verschillende reeds uitgebrachte nummers te horen en nieuw materiaal dat nog niet eerder door de Utrechts/Amsterdamse band beschikbaar is gesteld. 'Electric Hearts' is uitsluitend digitaal verkrijgbaar via iTunes, Spotify en de Bandcamp-pagina (gratis) van de band.