Mister and Mississippi in sneltreinvaart van school naar debuut op V2

Folkband presenteert album 25 januari in Tivoli de Helling

Ingmar Griffioen ,

"Het is heel snel gegaan", blikt gitarist Danny van Tiggele terug naar de afgelopen anderhalf jaar. Een periode waarin Mister and Mississippi zich razendsnel ontwikkelde: geformeerd als schoolband op de Herman Brood Academie, met het vierde optreden de Amsterdamse Popprijs in de Melkweg Max winnen, voorprogramma's voor Patrick Watson en Blaudzun en nu een platendeal bij V2 Records. Het zelfgetitelde debuutalbum, opgenomen bij Reyn Ouwehand, presenteert het viertal op 25 januari in Tivoli de Helling.

Mister and Mississippi is het levende bewijs van de waarde van goed muziekonderwijs en bandplatforms als de Popronde en de Amsterdamse Popprijs. De factor toeval speelde ook een grote rol volgens Van Tiggele: "We moesten op school in een periode drie nummers schrijven en uitvoeren in EKKO. Het klikte meteen heel goed en daarom zijn we samen doorgegaan." Via een andere opdracht kwamen ze in de Amsterdamse Popprijs terecht. "Dat waren onze eerste optredens. Het is heel goed om als beginnende band ervaring op te doen en op mooie podia als Bitterzoet, Volta, Paradiso en de Melkweg te spelen." Ook de kans om op rondreizend festival Popronde te spelen greep de band met beide handen aan. "Zo kun je in een korte periode veel shows doen. Ook hadden we nog nooit in cafés gespeeld en dan sta je opeens in Café de Klep in Venlo, dat was voor ons heel leerzaam."

Zo toevallig als de Herman Brood Academie hen samenbracht, zo biedt de school ook de nodige kruiwagens. "Er geven veel muzikanten les, zo zijn we voorgesteld aan V2 en die kwamen een keer langs in de oefenruimte op school. We hadden nog maar vier of vijf liedjes, maar ze waren heel enthousiast. We hebben contact gehouden en ze kwamen voor het eerst live kijken toen we de finale van de Amsterdamse Popprijs wonnen." Door al die opstapjes kon het volgens de gitarist juist zo snel gaan met de band. "Vervolgens mochten we twee uitverkochte shows openen voor Blaudzun. Stonden we opeens in een bomvol Paard van Troje; dat was weer wat nieuws."

Dit najaar gaat Mister and Mississippi weer met Blaudzun op stap. Te beginnen morgen (8 november) in Luxor Live, Arnhem, 17 november in het Bolwerk in Sneek en ook twee uitverkochte shows in Paradiso en Tivoli. Blaudzun zit op hetzelfde label en er was nog een nuttig contact: "Onze andere gitarist, Tom Broshuis, is gitaartechnicus bij Blaudzun." Openen voor Patrick Watson in Nijmegen en Groningen was ook zo'n droom. "Zeker voor Maxime, Patrick Watson is haar grootste voorbeeld."

Op 25 januari presenteert de band de plaat in Utrecht, dat nu een beetje de thuisstad is geworden. "We komen uit alle hoeken van het land: ik uit Den Helder, zanger Samgar Jacobs uit Leewarden, Tom uit Groenlo en zangeres Maxime Barlag uit Amsterdam. Zij woont daar nog, maar wij drieën wonen samen in een huis in Utrecht en onze school zit hier natuurlijk ook." Qua muzieksmaak komen de leden ook uit verschillende hoeken. "De kunst is denk ik dat je wel vasthoudt aan je eigen ding, maar ook open staat voor andere muziek. Ik kom meer uit de folkhoek, terwijl Tom meer van de ambient was. Als je goed luistert hoor je die combinatie terug, het zijn wel folkliedjes met een zweverige sound." De bezetting van de band is een aparte met twee gitaristen en twee vocalisten, maar geen drummer of bassist. "De lead-vocalisten zitten vooraan het podium met een drumstel, dat ze als percussie gebruiken."

Het zelfgetitelde debuutalbum telt elf nummers en komt op 28 januari uit bij V2 Records. Tot de release speelt Mister and Mississippi "heel veel om ervaring op te doen". Naast de supportshows voor Blaudzun, speelt de band ook 18 november op het Popronde slotfeest in Nijmegen en 25 november op het Songbird Festival in Rotterdam.