Opvallend aan dit volle programma is dat er maar weinig punkmuziek is voor een punkfestival. Gewapend Beton en The Stiff zijn de enige punkbands op het programma. De vijf ‘oudere jongeren’ van The Stiff spelen met veel plezier en enthousiasme punkcovers als ‘If the Kids are United’ en ‘God Save the Queen’. Hoewel ze er soms behoorlijk naast zitten mag dit de pret niet drukken; er wordt veel gedanst in de met ballonnen gevulde zaal. Een ander hoogtepunt is de vrolijke, energieke ska van de Britse Mark Foggo. Zijn leuke manier van optreden en de opzwepende muziek is de boost die het festival nodig heeft. Naast bandjes staan er veel dj’s op het programma, waarvan punk techno dj T. Raumschmiere een van de favorieten is. Zijn agressieve electropop is een goede afsluiter, waarbij zijn bekende plaat ‘Monstertruckdriver’ natuurlijk niet mag ontbreken.
In het auditorium van het museum wordt de This Is Not A Punk Lecture gehouden. Verschillende sprekers gaven lezingen rond de hoofdvraag: hoe kan punk nog steeds zo veel uitwerking hebben als het genre nooit de ambitie had om oud te worden? Er werd beeldmateriaal over de punkgeneratie van de jaren tachtig vertoond, maar de absurdistische, abstracte film ‘No Future No Past’ van Pauline Boudry en Renate Lorenz liet meer vragen dan antwoorden achter.
In de tuin staan tenten waar bezoekers bij ‘Demonstreren kun je leren’ en ‘Poernaka: laat jezelf zien’ aan de slag kunnen met verf, spandoeken en linnen tasjes. Wie door de DIY-invloeden van de punkcultuur geïnspireerd is kan zich hier uitleven en slogans en schilderingen maken samen met autonoom kunstenaar Rezenne Gidey aka Poernaka.
Het beste woord om het festival mee te beschrijven is ‘vreemd’. Het concept van het festival is leuk en origineel, maar niet ver genoeg uitgewerkt. De line-up klopt niet helemaal; er staan te weinig punkbandjes en te veel dj’s. Waarom er dubstep gedraaid wordt is al helemaal een raadsel. Helaas zijn er ook maar weinig bezoekers, waardoor het bij geen van de bands echt een feestje wordt. Een beetje een onwennig en onverzadigd gevoel is het eindresultaat.
Is punk dood of heeft dit festival gewoon niet het goede format? Waarschijnlijk het laatste. Daar komt nog bij dat alles aan dit festival een beetje te gelikt is. Punk kan je niet faken, niet namaken met een team mensen die op foto’s hebben gezien hoe het toen was. Punk bereik je niet door ‘haat aan de staat’ op de gevel van het gebouw te spuiten. God Save The Queen Festival is een leuk initiatief, maar helaas dit jaar niet helemaal geslaagd.
Gezien: God Save The Queen festival met o.a. Mark Foggo, T. Raumschmiere, Gewapend Beton, Eindbaas en veel meer, zaterdag 19 mei 2012 @ Centraal Museum, Utrecht