Grindcore is het anarchistische broertje van death metal. Halverwege de jaren '80 combineerden bands als Discharge en Napalm Death de agressie en snelheid van thrash metal met de doe-het-zelfmentaliteit en maatschappijkritiek van de punkbeweging. Blaffende en krijsende zang, gitaren als kettingzagen en drums als machinegeweren: grindcore was geboren. Eind jaren '80 beleefde het genre zijn hoogtijdagen in Engeland, toen bands als Napalm Death, Carcass en Bolt Thrower zelfs te gast waren in het radioprogramma van de legendarische BBC-dj John Peel.
Aan de andere kant van de oceaan hadden grindcorebands het iets minder luxe tussen het death-metalgeweld van grote namen als Morbid Angel, Obituary en Cannibal Corpse. Toch waren ook hier groepen te vinden die tekstueel meer in hun mars hadden dan alleen satan, dood en verderf. Het Californische Terrorizer bracht in 1989 met 'World Downfall' een ware klassieker uit in het genre. Aan de oostkust liet Brutal Truth van zich horen met het album 'Extreme Conditions Demand Extreme Responses', dat minstens zo invloedrijk zou blijken. Zo invloedrijk zelfs, dat 20 jaar later nog altijd volop door Europa getoerd kan worden.
Door enige logistieke problemen heeft uw verslaggever de eerste band van de avond, Deleterious, moeten missen. Maar volgens ooggetuigen zette dit Utrechtse avant-garde metalgezelschap een korte, maar strakke set neer. Een klein half uur later is het de buurt aan de stadsgenoten van Grindpad die heftige concurrentie ondervinden van het EK voetbal. De ontknoping in poule A wordt op tv bij de bar en in de rookruimte zelfs op groot scherm vertoond. Gelukkig verkiest een meerderheid van de bezoekers de Utrechtse metal boven de uitschakeling van Dick Advocaat en zijn Russisch team.
Eind vorig jaar leek Grindpad op sterven na dood, maar nu is Grindpad terug met een kersverse line-up en een nieuw geluid. Iets meer thrash en iets minder death/grind, hoewel zanger Olivier van der Kruijf nog altijd de longen uit zijn lijf brult. In krap een half uur slaagt Grindpad er aardig in om een feestje te bouwen in de goedgevulde zaal. De communicatie met de geluidsman tussen de nummers door haalt helaas de vaart uit het optreden.
Na Grindpad wordt het podium nog één keer in gereedheid gebracht en wel voor Brutal Truth. De zaal is inmiddels goed volgestroomd voor deze "legendary founders of grindcore", zoals de promo-posters vermelden. Brutal Truth geeft het publiek waarvoor ze gekomen zijn: een smakelijke portie old school grindcore. Het geluid is zeker in het begin niet optimaal en muzikaal rammelt het af en toe, maar dat maakt niet uit. De tomeloze inzet en het enthousiasme compenseren dit ruimschoots en het past precies in de doe-het-zelfmentaliteit die het genre kenmerkt. Brutal Truth schotelt het publiek een mix van klassiekers en nieuwe nummers voor van het vorig jaar verschenen album 'End Time'.
Bassist Dan Lilker deelt tijdens het optreden mee dat ze de volgende dag moeten optreden op Hellfest en dat ze straks in één ruk doorrijden naar midden-Frankrijk. Een trip van 900 kilometer. Dit is voor de band echter geen reden om het optreden af te raffelen, want de heren hebben er deze avond duidelijk zin in. Het loopt tegen half één als de laatste toegift over het publiek wordt uitgestort. Hierna kan het publiek tevreden huiswaarts: Brutal Truth heeft bewezen dat grindcore nog altijd springlevend is.
Gezien: Brutal Truth, Grindpad en Deleterious, zaterdag 16 juni 2012 @ dB's