Repetitors vijfdaagse tournee door Nederland

Servische garagerock in Utrecht

Tekst: Joost Scheurs ,

Komende woensdag speelt de Servische garagerockband Repetitor in ACU. Dit optreden maakt onderdeel uit van een tour met vijf shows door Nederland. Hoewel Repetitor in Servië en omstreken nu wel een gevestigde naam is, is de band hier in Nederland nog relatief onbekend. 3voor12/Utrecht sprak Sebastiaan Janssen en Koen ter Heegde die samen verantwoordelijk zijn voor deze tour.

Sebastiaan Janssen (27) uit Amsterdam is voor 3voor12/Utrecht geen onbekende. Een paar jaar geleden heeft hij namelijk een paar seizoenen Club 3voor12/Utrecht geprogrammeerd. Daarnaast heeft hij de afgelopen jaren bemiddeld tussen bookers en programmeurs en organiseerde hij op onregelmatige basis shows in Utrecht, meestal in ACU of dB’s.

Sommige lezers kennen Koen ter Heegde (30) uit Utrecht misschien van Subroutine Records: "De fascinatie voor Zuidoost-Europa en mijn fulltime hobby Subroutine Records zijn in feite gescheiden werelden. Soms overlappen die werelden toevallig; zo heb ik dit jaar een Balkantour voor WOLVON en Neon Rainbows geboekt. Namens Subroutine organiseer ik regelmatig showcases (bijvoorbeeld tijdens Le Mini Who, Incubate en Eurosonic) voor de bands waarmee het label werkt."

Sebastiaan en Koen kennen elkaar via hun gezamenlijke interesse in muziek en in de Balkan. Koen werkte lange tijd voor Platform Spartak in Den Haag. Deze NGO houdt zich onder meer bezig met de coördinatie van vrijwilligersprogramma’s voor jongeren door heel Europa. "Via dit programma heb ik vorig jaar een paar maanden in Subotica (Servië) gewoond en Koen een paar maanden in Skopje (Macedonië). Als ik ergens langer woon, word ik vanzelf nieuwsgierig naar wat er muzikaal allemaal in dat land gebeurt. Via een vriend die fervent platenverzamelaar is maakte ik een paar jaar geleden kennis met een groot aantal bands dat in de jaren ‘80 in (toen nog) Joegoslavië actief was. Veelal punk en new wave bands met namen als Idoli, Šarlo Akrobata, Pankrti, Čao Pičke, Disciplina Kičme en Pekinška Patka konden zich in veel opzichten meten met westerse tegenhangers uit die tijd, zoals Joy Division of Gang of Four. Toen ik de tweede keer door de Balkan reisde, vond ik in een platenzaak in Belgrado een heleboel releases van deze bands op vinyl." 

Voor Koen ging het op vergelijkbare manier: "In 2003 was ik voor het eerst in Belgrado en daar gaan gesprekken nu eenmaal vaak over muziek. Dus je komt al snel in aanraking met de Yugorock en wave-bands uit de jaren ’70 en ’80 die overigens nog steeds op handen gedragen worden."

In de jaren ‘90 viel Joegoslavië uiteen en versplinterde daarmee ook de muziekscene. Langzaam maar zeker worden de betrekkingen tussen de landen echter weer nauwer en toeren bands weer over wat nu landgrenzen zijn. Vooral in Belgrado komen er steeds meer nieuwe bandjes op. Koen: "Omdat het grote Exit Festival in Novi Sad is, op een uurtje van Belgrado, kunnen de bands die boven het maaiveld uitsteken ook op een groot internationaal podium spelen."

Terug naar Repetitor: deze band komt voort uit de Nova Srpska Scena. Wat moeten we weten over deze beweging? Zijn er nog meer interessante bands die we in de gaten moeten houden? Sebastiaan legt uit: "De Nova Srpska Scena is niet echt een beweging, maar meer een label dat door de Servische popmedia werd geïntroduceerd om een aantal bands op een hoop te gooien die opkwamen in de periode na de val van Slobodan Milošević. Alhoewel de bands stilistisch soms nogal ver uit elkaar liggen, kennen de bandleden elkaar bijna allemaal of spelen ze weer samen in andere bands. Repetitor is één van de vaandeldragers van deze nieuwe groep bands. De band bestaat uit twee meisjes (drumster en bassiste/zangeres) en een jongen (gitaar/zang). Muzikaal is het vrij rauw; te vergelijken met The Oblivians of Jay Reatard. Alle teksten van Repetitor zijn trouwens in het Servisch."

Sebastiaan vertelt hoe het idee is ontstaan om Repetitor naar Nederland te halen: "Omdat we het allebei een hele toffe band vonden besloten we ze begin dit jaar gewoon te mailen met de vraag of ze misschien zin hadden om een keer voor een tour naar Nederland te komen. Een paar maanden later ging Koen met WOLVON en Neon Rainbows, twee bands van het Subroutine label, in de Balkan op tour." Koen: "Ik heb de bandleden toen voor het eerst ontmoet en ze beseften al snel dat we het serieus meenden met deze tour. Bovendien komt de tweede plaat van Repetitor exact in deze periode uit, dus hun eerste optredens na de release zijn in Nederland. Het is hun eerste meerdaagse tour in West-Europa. Ik sluit niet uit dat er nog meer (in andere landen) zullen volgen. Repetitor is ambitieus en volgens mij zijn Servische teksten geen belemmering voor succes in het buitenland."  

Sebastiaan geeft wat nadere toelichting over hoe de tour tot stand is gekomen: "Repetitor komt voor vijf shows naar Nederland (Leiden-Utrecht-Eindhoven-Amsterdam-Groningen). We hebben voor deze tour hulp gekregen van de bandleden van WOLVON en van Maarten Lammers, een bekende programmeur in de regio Eindhoven. In de Balkan is Repetitor een grote naam. Ze toeren daar enorm veel en spelen als headliner op het Exit Festival, zeg maar het Lowlands van Servië. Hier kennen natuurlijk nog maar weinig mensen de band dus we hebben geprobeerd om Nederlandse of lokale supportacts te zoeken die er muzikaal goed bij passen."
 
Hoe zijn jullie bij die locatie uitgekomen? Sebastiaan: "We denken dat het karakter van ACU goed past bij wat wij met deze tour voor ogen hadden. Het toffe van zalen als ACU is dat als je daar naartoe gaat met een artistiek plan dat een beetje realistisch is, je al snel de mogelijkheid krijgt om dat plan te verwezenlijken." Koen voegt hier nog aan toe: "De podia waar Repetitor straks speelt, zijn enkelen van de belangrijke undergroundpodia in Nederland."
 
De tour met Repetitor is voor Sebastiaan en Koen zeker geen eenmalige actie. Koen: "Als we de kans krijgen om nog eens een geweldige band naar Nederland te halen, zullen we dat niet nalaten. Ook verwacht ik dat er vaker Nederlandse bands richting Zuidoost-Europa gaan voor een tournee de komende tijd."

Te zien: Repetitors, woensdag 5 december 2012 @ ACU, Utrecht