Eins, Zwei Orchestra: “Wij willen staatssecretaris Van der Ploeg terug!”

Een gesprek met de Utrechtse indieband over hun Niet Mainstream-tour

Tekst: Hanneke van der Linde - de Zeeuw / Foto's: Harold van de Kamp ,

De afgelopen weken was er veel aandacht voor de Niet Mainstream- tour van Mr. Love & The Stallions, Novack en Eins, Zwei Orchestra. 3VOOR12/Utrecht sprak met Lydia en Stefan van laatstgenoemde band over politiek en guilty pleasures. Hierna werd het tijd om muziek te máken. Daarom als extraatje een fotoverslag.

Een gesprek met de Utrechtse indieband over hun Niet Mainstream-tour

De afgelopen weken was er veel aandacht voor de Niet Mainstream- tour van Mr. Love & The Stallions, Novack en Eins, Zwei Orchestra. Zo sommeerde MediaMarkt de bands om te stoppen met het gebruik van de slogan ‘Ik ben toch niet mainstream?’ en verraste Novack vriend en vijand met de mededeling dat ze toch eigenlijk geen stickerboek hadden gemaakt, maar wél een heel leuke clip. 3VOOR12/Utrecht sprak met Lydia en Stefan van Maurik van Eins, Zwei Orchestra over hun beweegredenen om de tour op deze ludieke manier te promoten, politiek en guilty pleasures.
 
 
Wat deed jullie besluiten om de tour op deze manier te promoten?
Stefan: Aan de ene kant leek het ons gewoon leuk om met een gimmick onze tour onder de aandacht te brengen. Maar we vonden het ook erg belangrijk om een statement te maken tegen de manier waarop er nu op kunst en cultuur bezuinigd wordt.
Lydia: We willen het probleem aankaarten waar wij nu tegenaan lopen. Nederland heeft maar een kleine muziekscene die geld oplevert. De subsidies voor het clubcircuit maakte het mogelijk dat ook bands die bijzondere muziek maken voor een kleiner publiek op goede podia konden staan, en dat het publiek een gevarieerd aanbod kreeg. Nu de subsidiekraan dichtgaat, zijn clubs voorzichtiger met boeken; ze spelen op safe en kiezen vooral bekende namen. Tien jaar geleden waren er nog veel zalen met een kleine capaciteit en lage kosten. De subsidiepodia die daarna uit de grond zijn gestampt zijn veel te groot voor bands met een klein publiek.
Stefan: Bezuinigingen op zorg en onderwijs vind ik veel erger dan op kunst en cultuur. Voor een bepaald deel zijn we het daarom ook eens met deze maatregelen. In mijn hele loopbaan als muzikant heb ik zelf nog nooit subsidie opgestreken. Maar wat ons wél raakt, is dat het voor sommige clubs steeds moeilijker wordt om een gevarieerd programma aan te bieden. Daarom halen ze commerciële acts binnen voor het grote publiek en als undergroundband ben je dan de sjaak.
Lydia: Daarom is dit concept pure zelfspot; wij moeten zo nodig indie maken, dan moeten we ook niet zeuren als we een kleiner publiek hebben dan bijvoorbeeld Caro Emerald. We moeten creatiever worden om ons publiek geïnteresseerd te houden. We hebben geprobeerd om extra buzz te creëren door bijvoorbeeld onze nieuwe clip en natuurlijk de Niet Mainstream-campagne.
Stefan: En de bijbehorende media-aandacht heeft ontzettend goed uitgepakt!

Op jullie website staat te lezen: ‘Als Halbe Zijlstra het commercieel wil, kan hij het commercieel krijgen.’ Hebben jullie al iets van hem gehoord?
Stefan: Nee, we hebben niks van gehoord en ik verwacht ook niet iets van ‘m te horen. Ik vind het een verschrikkelijke technocraat. Ik krijg niet het idee dat die man passie heeft voor cultuur. Gezien zijn desastreuze regelingen lijkt hij meer op iemand die bezig is met carrière maken en zichzelf als manager neer te zetten. Eigenlijk wil ik gewoon staatssecretaris Van der Ploeg terug, hij had tenminste verstand van cultuur!

Heeft deze promotionele insteek voor jullie tour jullie meer moeite gekost?
Stefan: We zijn weken bezig geweest om deze tour en de bijbehorende promotie van de grond te krijgen. Dat is helemaal niet erg. Ik ben natuurlijk muzikant, maar ik ben óók liefhebber. Zeker als je resultaat ziet van je harde werk, dan is het helemaal niet erg om er zoveel tijd in te steken.
Lydia: Het is gewoon een passie die werkproporties heeft aangenomen! Facebooken, persberichten versturen, twitteren, vergaderen, een videoclip opnemen, posters ontwerpen, een website bouwen, elke dag zijn we er mee bezig. Stefan, staat jouw iPhone eigenlijk ooit uit?
Stefan: Muziek maken is wat ik bén. Alles wat ik er omheen doe, is om het muziek maken te kunnen bedruipen. Dat geldt voor het merendeel van de mensen in onze band. We willen de hoogst mogelijke kwaliteit halen en dat kost gewoon tijd en energie. Het is liefhebberij en dat doen we graag.

Lees hier deel twee van het interview en bekijk nog meer prachtige foto's van de NietMainstream-avond in Tivoli de Helling.